PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 62060
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

http://gry.onet.pl/wiadomosci/wiedzmin-pelnometrazowy-film-fabularny-w-rezyserii -tomasza-baginskiego-trafi-do-kin/9v63k

ocenił(a) grę na 10
D1999

to tylko wniosek, liczę jednak, że rozpatrzą pozytywnie i sypną groszem.

D1999

1. Bagiński do tej spory nie stworzył żadnego pełnometrażowego filmu w tym co się orientuje, a krótkie cutscenki to raczej nie to samo.
2. Taki film będzie kosztował krocie, a dofinansowanie o które się stara są groszowe
3. Ich ostatniego większego projektu Hardcor 44 się wycofali, i anulowali.

Niemniej jestem pełen nadziei i czekam z niecierpliwością na kolejne informacje.

ocenił(a) grę na 10
Rhimdir

To będzie jednak film aktorski, nie animacja - Ciekawe.. ale czy Bagiński ma doświadczenie w takich filmach? Na pewno zrobią fajne efekty specjalne , ciekawe kto zagra Geralta. Ogólnie całkiem ciekawe i dobrze, że już kręcą, oby tylko budżet został powiększony .

Rockman92

oby tylko nie było tak że Adamczyk w Roli Wiedźmina ,a Włodarczyk Yennefer xd

ocenił(a) grę na 10
D1999

oby nie........... ale by była kaszanka. Chciałbym żeby Wiedźmina grała jakaś nowa świeża twarz.

ocenił(a) grę na 10
D1999

Nadzieja umiera ostatnia, zobaczymy co z tego będzie ;)

Platige Image

"Potwierdzamy.
Rozpoczęliśmy przygotowania do produkcji pełnometrażowego aktorskiego filmu fabularnego „Wiedźmin”, za który odpowiedzialny będzie Tomek Bagiński i ekipa Platige Films. Scenariusz powstanie w oparciu o prozę Andrzeja Sapkowskiego.
Projekt jest obecnie w fazie developmentu."

https://www.facebook.com/platigeimage?fref=photo

ocenił(a) grę na 10
calays

W sumie to lepsze niż nic ale.... jednak wolałbym zobaczyć amerykańską ekranizację z dużym budżetem.Wszystko zależy od tego ile Bagiński dostanie pieniędzy na ten film...Nie oszukujmy się , taki projekt nie będzie tani.Ciekawe też jak z obsadą.Liczę na mniej znanych aktorów.Trzymam za nich kciuki, powinniśmy dostać coś o wiele lepszego niż ten ostatni film i serial...

ocenił(a) grę na 10
Tomas505

HBO? ;) Heh, pewnie nikt by nie marudził gdyby ta stacja dałaby nam Wiedźmina.

„Kto nie ryzykuje, ten nie zyskuje”;) Bagiński reputacje ma i co tu dużo mówić, jest naprawdę świetny w tym co robi. Moim zdaniem nie ma co nastawiać się negatywnie – bo to polska produkcja to „be”…. Oj, jeżeli chodzi o aktorów to, to jest temat rzeka i absolutnie nie mam zielonego pojęcia jak obsada mogłaby teoretycznie wyglądać ;)

calays

Skoro to ma być film fantasy i ma on się udać to budżet musi być rekordowy (obecnie najdroższym filmem polskim było Quo vadis - 76mln zł). Skoro ten film nie ma jakiegoś znaczenia historycznego i kulturowego to od PISF, jeśli coś dostanie to to nawet nie będzie 1 mln. Samo Platige nawet jakby się zapożyczyło nie wyciągnie wiele. Optymalny budżet na Wiedźmina to przynajmniej jakieś 50-100mln. Albo jest jakiś wielki sponsor albo to kolejna pusta zapowiedź. Dla mnie aktorzy to tylko brytyjscy/amerykańscy (a to jest kolejny duży wydatek), bo to pewnie tam będzie kierowany film. Z polskich kin nie zarobi nawet na swój budżet. Wiedźmin dzięki grze jest trochę znany za granicą, więc może tam znalazł się jakiś sponsor. Jestem ciekawy kto zadeklarował się sfinansować ten film (pewnie nie są jeszcze dogadane szczegóły, dlatego Platige każe czekać do końca roku). Platige jest znane z tego, że od dawna szuka sponsorów na swoje produkcje i może ktoś się znalazł.

ocenił(a) grę na 10
films100

Jeżeli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi, ale czy czasem nie takie „perełki” jak „Kac wawa” dostały dofinansowanie ? Jeżeli się mylę, to i tak z pewnością znajdą się inne „hity” ;) Ja się im nie dziwię, kują żelazo póki gorące. Ostania część gry wychodzi już niedługo ogłaszając teraz taką nowinkę mają szanse coś ugrać. Zdaję sobie sprawę, że na hasło: „film – Wiedźmin” wszyscy patrzą przez pryzmat serialu i filmu, ale nie możemy żyć tylko przeszłością i tamtymi „wrażeniami”. Oczywiście póki produkcja oficjalnie nie ruszy nie ma co się nastawiać i nie wiadomo jakie teorie snuć, ale ja tak po prostu trzymam kciuki i niech znajdą sponsora konkretnego ;)

calays

faktycznie troszkę się myliłem. po przejrzeniu ubiegłych sesji wniosków i decyzji komisji to Wiedźmin może liczyć na 2-3mln dotacji. będzie to 3 sesja w tym roku, więc musimy poczekać ze 2 miesiące aż komisja zostanie wybrana, zbierze się i wyda decyzję. dopiero wtedy przekonamy się o jaką kwotę wnosili, ile dostali lub czy została odrzucona. A tutaj można przejrzeć tytuły filmów i kwotę dofinansowania sesji 2: http://www.pisf.pl/pl/dotacje/dofinansowane-projekty/2014/po-produkcja-filmowa/p riorytet-3-filmy-fabularne-sesja-2-2014
Nas będzie interesować sesja 3. A co do finansowania przez PISF gównien to jeden wielki fakt. W komisjach zasiadają ludzie którzy dobrze się znają z osobami wnoszącymi o dotację, to jedna wielka friendzone'a, a czasami sami są związani z produkcją.

ocenił(a) grę na 10
films100

Yhm, skoro 3 sesja za jakiś czas, to biorąc pod uwagę to co napisałeś nie jest to dziwne, że Bagiński deklaruje się, iż konkretniejsze inf. dopiero pod koniec roku jak nie później. Ah, te "znajomości" .... no nic, oby właśnie tylko Bagiński i jego "grupa" nie wpadli w wielką sieć uzależnień "friendzone" jak to trafnie stwierdziłeś.

ocenił(a) grę na 10
calays

Oczywiście , że HBO.Ja uważam , że jeśli chodzi o Wiedźmina to wolałbym zobaczyć serial niż film(coś jak Gra o Tron).Taki serial może o wiele lepiej rozbudować wątki niż taki film.Serial o Wiedźminie to by było coś.

ocenił(a) grę na 10
Tomas505

Osobiście też wolałabym serial, ale jak to mówią - " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" ;)
Nie wiadomo o czym będzie film. Tytuł to po prostu "Wiedźmin", mogą zrobić opowiadania (bo w 1 filmie chyba sagi nie zmieszczą ;p) a może się zdziwimy i film będzie opowiadał "Sezon burz"? Snując teorie dalej ... a może właśnie stawiają na filmowy projekt czegoś krótkiego np. te opowiadania aby zainteresować "kogoś" materiałem i w przyszłości jakaś stacja dofinansuje projekt np. niech będzie (HBO/HBO PL) i będziemy mieć serial. (???) Trzeba czekać do końca roku na konkretniejsze wiadomości niestety.

Tomas505

Jeżeli byłoby to zrobione w taki sposób jak to:
https://www.youtube.com/watch?v=mOVKAcNOY6I

lub to:
https://www.youtube.com/watch?v=gVCuNH6uAMU

To nie mam nic przeciwko :D (Obie zapowiedzi są od Bagińskiego i Platige Image)

ocenił(a) grę na 10
Edin181

Wszystko niestety zależy od budżetu.Tutaj potrzeba minimum 50 mln...Jeśli nie dostaną dużych pieniędzy to nie powinni się za to brać.Mam nadzieję , że CD Projekt się zainteresuje tym projektem i dofinansuje jakoś Bagińskiego.Te zapowiedzi faktycznie wyglądają fajnie...Musimy czekać cierpliwie na nowe informacje dotyczące tego projektu.

Tomas505

O ile jestem w stanie wyobrazić sobie różnych aktorów w roli Geralta, o tyle nie jestem w stanie wyobrazić sobie by Geralt mówił innym głosem niż Jacka Rozenka.
Dubbing p. Rozenka jako Geralta jest ponadczasowy.

ocenił(a) grę na 10
ste

Zgadzam się w 100%. Dlatego też modliłem się, żeby żadne amerykańskie studio się tym nie zajęło, bo nie wyobrażam sobie Wiedźmina bez naszego polskiego języka.

D1999

W momencie przeczytania kto bedzie rezyserem i ze cala ekipa bedzie z Polski... moje nadzieje na ten film zmalaly.

FastSmith7

wszystkie gwiazdy na niebie i w ogole to wydaje sie ze w pl robi sie kiszki i szmiry i nic z tego nie bedzie dobrego procz kolejnej porazki
Trzymam kciuki za ten film obym sie mylil