PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61650
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

Kilka rzeczy obniżało mi przyjemność z grania, oto one od najbardziej uciążliwej:

- rozciągnięte do granic możliwości cut-scenki sztucznie przedłużające grę. (wolno się ustawiali do kadru, wolno mówili i z wieloma pauzami, Geralt robił dziwne miny. to pewnie przez tego nowego reżysera gry)

- gorsza odsłona niektórych postaci. Talar stracił charakter i swoją brzydotę, Jaskier, choć lepszy niż w 2, zamienił się z wesołego barda w smutnego pięknisia. Roche w sumie nic ciekawego nie powiedział. itd.

- walka. średni "feeling" (ciachnij, odskocz/przeturlaj się i znowu ciachnij)

- rozwój postaci. oprócz rozwijania trzeba wstawiać cechy do aktywnych, nie wiadomo czemu to ma służyć. w każdej części rozwój jest inny, jakby nie mogli zrobić jednego dobrego xD (jak SPECIAL w Fallout)

- zakończenie (nie chodzi mi o cut-scenki). za łatwa walka, ni stąd ni zowąd znów ratowanie świata

- temat fabuły. dorosła i rodzinna, a może raczej skapcaniała, Geralt szuka Ciri robiąc przy tym bardzo smutne miny, dla mnie Wiedźmin to bardziej przygody Geralta i Jaskra, a nie taka zależność od kogoś (wszak Wiedźmini ponoć nie odczuwają emocji)

- plądrowanie chat nie zwraca niczyjej uwagi
- Geralt przenika przez krzaki i gałęzie
- nudny wygląd inventory (też zmieniane raz za razem), sporo niepotrzebnych schematów
- BUGI graficzne, czasem w cut-scenkach (u mnie w końcowej)
- bardzo ciemno, czasem musiałam wypijać Kota na schodach w karczmie xD

---

Dla zainteresowanych wymienię też zalety:
- VOICE ACTING wielkie brawa!
- miejscami niezwykle klimatyczna muzyka (mój faworyt to ta przed wjazdem do Novigradu)
- bardzo polepszona mimika twarzy względem cz. 2
- ładna grafika
- świat wypełniony questami
- zaciekawiająca fabuła, mimo że temat mnie nie rajcuje, wiarygodnie zrobiona Yennefer, Ciri

Czy w grze jest świat otwarty tj np. w Skyrim? Czy też trzeba podążać wyznaczoną przez twórców ścieżką?

użytkownik usunięty
aurora_21

Otwarty. Główną fabułę katowałam non stop przez 5 dni (bo tylko tyle czasu miałam dostęp do lepszego kompa :D). Z tymi cut-scenkami nie żartuję, bo w żadnej innej grze tak nie smęcili.

No to w takim razie chyba muszę się zabrać za tę grę. Kiedyś widziałam jak kolega grał chyba w Wiedźmina 1 i tam niestety nie miał zbyt dużego pola manewru i to mnie zraziło. Niezależność w grze i łażenie tam gdzie mi się podoba jest dla mnie istotna. Dzięki za szybką odpowiedź.

ocenił(a) grę na 10

A jednak jakoś wśród action rpgów w otwartym świecie nic nie powstało lepszego. Skyrim? - inny i nie tak imponujący, Fallout 4 ? Przeciętny, Elex? Średni i drewniany, Dragon Age Inkwizycja? O dwie klasy gorszy. Jak dla mnie 10/10 w swoim gatunku. Dać 8/10 takiej grze to moim zdaniem kpina. Nie powstała lepsza gra w tym gatunku. A jeśli powstała to podaj tytuł, bardzo chętnie zagram.

użytkownik usunięty
Rockman92

Powstanie. ;) Bez smętnych cut-scenek i z reagowaniem na grabież.

ocenił(a) grę na 10

Cut-scenki były bardzo ciekawe i dobrze zrobione. Nie lubię gier bez cut-scenek!

użytkownik usunięty
Rockman92

Ale tylko w tej były takie wolne i długie. Ja nie wiem, to chyba teraz jest modne, kto widział nowy Blade Runner ten wie o co chodzi.. ;)

ocenił(a) grę na 10

Gry są coraz bardziej filmowe i tyle. Mnie to nie przeszkadza, prawdę mówiąc lubię to, bardziej się wczuwam w świat oglądając dobre dialogi i scenki. Ale co kto lubi, kolego.