Witam, temat założyłem po to by pomóc tym którzy zastanawiają się nad zakupem w3 ze względu na to iż nie są pewni czy gra im pójdzie. Proponuję pisać jedynie kiedy parametry będą słabsze lub bardzo podobne do przedmówców. Zobaczymy na czym ostatecznie staniemy.
Z mojej strony (zaryzykowałem i grę kupiłem w ciemno mimo niespełnianiawymagań) :
gtx 460, Q6660 4x2,4 , 8gb ram - gram na rodziałce 1920x1080, wszystko co możliwe jest wyłączone lub na low, gra się całkiem przyjemnie , grafika bardzo mi się podoba , (jedyne co może kuć w oczy to to iż trawa doczytuję się w niewielkiej odległości ).
Radeon HD7850 (w wersji 1GB, bez OC)
Intel Core i5-2400 (4x3.1 GHz)
8GB RAM najtańszy (1333, CL9)
Na 1680x1050: (30 fps)
V-Sync - TAK
HairWorks - NIE
Rozmycie w ruchu - Włączone
Rozmycie (Blur) - włączone
AA - włączone
Bloom - włączone
Wyostrzanie - włączone
Głębia ostrości - Włączone
Promienie światła - włączone
Winietowanie - włączone
Aberracja chromatyczna - Włączone
Ambient Occlusion - SSAO
Liczbeność postaci tła - NISKA
Jakość Cieni - ŚREDNIE
Jakość terenu - WYSOKIE
Jakość tekstur - WYSOKIE
Jakość wody - NISKIE
Zagęszczenie trawy - ŚREDNIE
Zasięg widoczności roślin - NISKIE
POZIOM SZCZEGÓŁÓW - WYSOKIE
Na 1920x1200:
Tu niestety zostaje gra na minimum, ale płynnie. Ustawiłem na niskie wszystkie opcje graficzne, to zostaje 40 fps bez spadków (mierzone Frapsem)
Porada:
Bardzo dużo zależy od waszej rozdziałki, na rozdziałce typu 1440x900 nawet na słabszym komputerze nie będzie problemu z grą. na 1920x1080 albo 1920x1200 już trzeba mieć troszkę lepszy sprzęt.
intel core i5 430 m
8 gb ram ddr 3
radeon 5650 650mhz/1100mhz
gra niestety niegrywalna, mimo ustawienia najmniejszej rozdzielczości i detali, max 20 fps, średnio pewnie 13-14
Jeśli to zrobiłeś to zwracam honor, ale masz zaktualizowane sterowniki i najnowszy patch 1.6?
najnowszego patcha nie wgrywałem. Poprawia wydajność? Sterowniki również stare. Nie sądze jednak, żeby zmiana sterowników podbiła dwukrotnie wydajnosc, a tyle trzeba, żeby w miarę się grało.
Ja się tam nie znam, bo w gry to od święta grywam (ostatnią przed trzecim wiedźminem w jaką grałem był drugi wiedźmin), a że nikt mi wcześniej nie powiedział, że takie 15-20 fps (w zależności od lokacji) jest niegrywalne i przeszedłem tak całą grę nawet nie zwracając na to specjalnej uwagi, w dodatku ciesząc się, że jest o wiele lepiej niż się spodziewałem :D
Mniej więcej tak wyglądało:
http://www.youtube.com/watch?v=Rcut0wgLzzQ
http://www.youtube.com/watch?v=y3kiDnMBZkc
(no, trochę lepiej bo z włączonym frapsem przy nagrywaniu FPS lekko spadał)
Intel Core i3 CPU 550 @ 3.20 Ghz / 4GB RAM / GeForce 440 GT
Bez problemu przeszedłem całą grę, ale dało się grać dopiero po użyciu pliku konfiguracyjnego stąd:
http://www.wykop.pl/artykul/2577105/wiedzmin-3-na-slabsze-komputery/
Intel Core i3 2.16 / 4 GB RAM / Radeon HD 5650
Póki co zainstalowałem i sprawdzam, jeszcze bez patchów. Wszystko na Low i rozdzielczość 1024x768. Mam około 10 FPSów.
Komputer wystarczył aby bez większych problemów przejść grę (po zainstalowaniu patchy na optymalizacje i obniżenie jakości grafiki). Ilość FPSów skakała zależnie od miejsca rozgrywki, dochodziła momentami do 30-stu.