Z jednej strony mogą niektórzy sie wkurzyc ale szczerze.. jest dużo czasu do premiery .. a tym samym czasu na upgrade sprzętu. Płacz na crysis3 jak widać nic nie da i czas porzucić stare biblioteki directa.
Serio? Dobrze że nowy komp, w okolicach wakacji pojawi się u mnie, bo mogłoby być źle :) .
Ty na poważnie czy to troling bo to fakt wystarczy poczytać to i owo nt. gry odnośnie kwestii technicznych juz nie jeden serwis czy wywiad potwierdził że gra będzie only dx.11 a ta informacja ma na crlu przyszykowanie się do W3 zresztą nie rozumiem tego oburzenia niedługo wymóg dx.11 będzie standardem na pc
DX11 bedzie obslugiwalo i do tylu tez, ktos tam niezrozumial, przekrecil i narobil zamieszania. Po za tym nie wierze zeby tylko 11 obslugiwalo, nie kazdy ma karty z ta wersja, szczegolnie w POlsce, a CD RED to nasza stajnia. Zreszta gra jeszcze nie wyszla dopiero jest w produkcji i wszystko sie moze zmienic, wiec wszelkie dyskusje na ten temat sa bezcelowe.
DX 11 jest już zaimplementowane w większości kart graficznych, problem raczej rozbija się po prostu o wymagania.
W moim mniemaniu optymalnymi wymaganiami(przy dobrze skonfigurowanym kompie) 4-6GB RAM, procesor 4x3Ghz i karta klasy GTX650.
Ja myślę, że w 2014 roku do odpalenia gier będzie już wymagane 8 GB ramu. Ogólnie 2014 będzie doskonałym momentem na upgrade/całkowitą zmianę kompa.
Prawdopodobnie wyjdzie już DDR4, nowa generacja kart graficznych ATI/Nvidia, a także Intel wypuści nowe procki na nowej architekturze.
Wiedźmin 3 z tak otwartym światem będzie miał miażdżąco wysokie wymagania sprzętowe, wg. mnie :P
Ja planuję właśnie zmienić kompa po wakacjach 2014 jeśli uda się zarobić. Bo na swoim C2D 3,3 Ghz, 4 GB ram i 9800GT mogę zapomnieć, że pogram w cokolwiek z gier nowej generacji
Pozdro
Zgodzę się, że 2014 to faktycznie dobry czas na wymianę kompa w kwestii gier.
Nie zgodzę się, że należy to łączyć z pojawieniem się nowym standardów w procesorach czy pamięci. Spokojnie starczą 4 rdzeniowe procesory z przyzwoitą pamięcią cache i dobrym taktowaniem. To co gra wymaga to przede wszystkim dobrej karty graficznej i tu także nie ma co patrzeć na jakieś nowe generacje, bo to zbędny wydatek(zwłaszcza, że akurat ten podzespół tanieje chyba najszybciej ze wszystkich).
Z doświadczenia widzę, że w standard cenowy, niezależnie czy to był 2005 czy to będzie 2014 to w przypadku procesorów jest 300zł, a w przypadku kart graficznych 400zł. Różnica tylko będzie polegać, że za te 6-12 miesięcy będzie w tej samej cenie oferowany sprzęt lepszy dlatego warto poczekać z zakupem tuż przed premierami ;-)
Coś nie chce mi się wierzyć. CDPR poważnie ograniczyłby sobie ilość sprzedanych kopii. Gdyby gra obsługiwała także DX10 i DX9.c sądzę, że byłoby to dla nich korzystniejsze. Na szczęście moja karta obsługuje "jedenastkę". Mam nadzieję, że Redzi nie zawiodą i gra będzie dobrze zoptymalizowana.