PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61650
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

http://pclab.pl/news61640.html

"W styczniu mieliśmy przyjemność pograć kilka godzin we wczesną wersję gry Wiedźmin 3: Dziki Gon i nie omieszkaliśmy sprawdzić, jak wymagania sprzętowe mają się do rzeczywistości. Chyba jest się czego obawiać, bo Intel Core i7-4790 i GeForce GTX 980 z 4 GB pamięci niekiedy nie dawały sobie rady nawet w wysokich detalach (a są jeszcze ustawienia „ultra” i Nvidia HairWorks)."

"Nasz wysłannik, Dawid, postanowił spróbować odpowiedzieć na nurtujące wielu graczy pytanie dotyczące wymagań sprzętowych Wiedźmina 3. Teoria teorią, a praktyka praktyką: okazało się, że pecet wyposażony w procesor Intel Core i7-4790, 8 GB RAM-u oraz kartę graficzną GeForce GTX 980 z 4 GB pamięci pozwolił cieszyć się rozgrywką z ustawieniami na poziomie wysokim, wyłączonym SSAO oraz, cytując, „skromnym wygładzaniem krawędzi i filtrowaniem anizotropowym”. Ten komputer nie zapewnił przez cały czas płynnej rozgrywki, zdarzały się spadki wydajności , a do tego liczba klatek na sekundę raczej nie przekraczała 35, chociaż nie było możliwości tego zmierzyć. Mimo że mamy do czynienia z wczesną wersją, a do premiery, która odbędzie się 19 maja tego roku, pozostało jeszcze parę miesięcy, to można poczuć się srodze rozczarowanym, tym bardziej że CD Projekt RED zalecał do Wiedźmina 3 procesor Core i7-3770 3,4 GHz lub AMD FX-8350 4 GHz oraz GeForce’a GTX-a 770 lub Radeona R9 290. Wierzymy, że w maju będzie jednak lepiej, ale trzeba być przygotowanym na to, że produkcja "zajedzie" nawet wydajne PC."

Po prostu piękne. :D

STAMiNA

No ! nie pogrosz :D

użytkownik usunięty
STAMiNA

Nie jest dobrze... ale cały czas mam nadzieję, że jeszcze na finiszu przez te 3 miesiące uda im się coś poprawić no i oczywiście w maju pojawią się jakieś nowe sterowniki od Nvidii, które pomogą. Pod koniec sierpnia 2014 kupiłem nowy komputer z myślą o Wiedźminie (który wtedy jeszcze był zapowiedziany na luty) i do niedawna żyłem sobie w błogiej nieświadomości a teraz uświadamiam sobie, że jak max na co mogę liczyć to ustawienia "medium" - masakra jakaś... (Chociaż nadal podtrzymuję stanowisko z innego forum, że nie grafika jest najważniejsza a grywalność i fabuła).

ocenił(a) grę na 3

>ale cały czas mam nadzieję, że jeszcze na finiszu przez te 3 miesiące uda im się coś poprawić
Na serio myślisz, że 3 miechy to wystarczający czas na optymalizację?

użytkownik usunięty
STAMiNA

Ubisoft stworzył patcha poprawiającego (nieznacznie, ale jednak) optymalizację AC:Unity w ciągu 1,5 miesiąca, więc szanse są.

80 osób pracowało na wieśkiem 3
ubi ma kilka razy wiecej pracowników nad poprawkami do unity pracowało wiecej osób niż nad całym wieśkiem

użytkownik usunięty
STAMiNA

Chociaż bardziej liczę na porządne stery od nvidii.

najwieksze szanse na dobra rozgrywke to pograć ale za rok . wtedy po wszystkich poprawkach których troche pewnie bedzie gra bedzie chodziła i prezentowała sie lepiej na słabszych komputerach
np wiedzmin 2 ta sama historia na początku wymagania kosmos po roku no problemo gra smigała bardzo dobrze na moim w tamtym czasie nie najnowszym komputerze z grafika gt 9600

użytkownik usunięty
lukasz321a

Jeśli ktoś będzie w stanie specjalnie poczekać jeszcze rok od dnia premiery to jestem pełen podziwu dla cierpliwości i wytrwałości takiego kogoś ;-)

ojj będa będą L0
oczywiscie nie mowie o hardkorowych fanach oni kochają tę grę już teraz mimo ,że gra jeszcze nie wyszła.
Gra nie obejdzie się na pewno bez echa.

ocenił(a) grę na 10
lukasz321a

Kogo obchodzą wymagania na PC? Ja nie mam zamiaru czekać, wydawać grube piniądze na PC i się denerwować gdy na PS4 będzie świetna grafika dziękuje dobranoc .:)

ocenił(a) grę na 3
Ultar1

>Kogo obchodzą wymagania na PC?
Mnie.

> Ja nie mam zamiaru czekać, wydawać grube piniądze na PC
Ja właśnie wolę uzbierać kupę kasy i cieszyć się porządną wielofunkcyjną maszyną jaką jest pecet a nie babrać się z Xshitem czy jakimś Plebstation. Konsole są dla biedoty.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Jak ciebie plebejuszu stać to proszę bardzo nie wnikam ,tylko że mnie nie zrozumiałeś "Wierzymy, że w maju będzie jednak lepiej, ale trzeba być przygotowanym na to, że produkcja "zajedzie" nawet wydajne PC." Pomimo że wydasz kupe kasy możesz sobie nie pograć przez optymalizacje .

ocenił(a) grę na 3
Ultar1

>,tylko że mnie nie zrozumiałeś
No właśnie bardzo dobrze cie zrozumiałem z tego co napisałeś. Napisałeś, że na Plebstation 4 jest świetna grafika. To se kup to gówno. hehe

>Pomimo że wydasz kupe kasy możesz sobie nie pograć przez optymalizacje .
Kto powiedział, że będę w to grał w dniu premiery?

Ultar1

Oczywiście ,że pogram ale na średnich detalach .W sumie wszytko jedno i tak grafa będzie lepsza niż na konsolach

ocenił(a) grę na 9
Danio31b

W BF Hardline w wersji PC grafika na ustawieniach niskich jest lepsza niż w wersji z PS4. :D

Egon_Olsen

Dlaczego mnie to nie dziwi :)

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

W jednej rzeczy konsola ma przewagę nad PC.
I ta jedna rzecz zmienia bardzo dużo, mianowicie chodzi o wygodę gry, nie ma to jak usiąść sobie wygodnie w fotelu i delektować się grą, grając na wygodnym padzie.

mich145

Szkoda że PC nie da się podłączyć do tv i usiąść w fotelu prawda ? a podłączenie pada do PC jest już absolutnie niemożliwe

mich145

To sobie graj padem w fps-y hahaha faktycznie wygoda ! żal !

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Grałem, i grało się lepiej niż na PC, przynajmniej z wspomagaczem celowania.
FPS to jedyny gatunek gier który tolerujesz?
Pograj sobie np w Dark Souls i sprawdź na czym gra się lepiej.

ocenił(a) grę na 3
mich145

>przynajmniej z wspomagaczem celowania.
LOL
Gra z AIM ASSISTEM to żadna gra.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Dla kogoś kto gra tylko dla strzelania to tak.
A dobrze wiem ,że ty lubisz sobie postrzelać :)

mich145

Darka jedynke przeszedłem 3-y razy 2-jke 2 razy
I grałem padem i wolę zdecydowanie na PC grać klawą
Żadne inne sterowanie nie będzie nigdy lepsze od sterowania myszką !
Tym bardziej w grach typu TPP gdzie mam pełną swobodę operowania
kamerą. Pady są dobre do fify. tekken i do ścigałek !

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Według mnie tylko pad, ostatnio grałem w kilka gier na klawie i grało mi się tak źle ,że aż kupiłem pada od xboxa. Dawniej byłem fanem myszki i klawiatury, ale po zakupie xboxa wszystko się zmieniło, Z klawy korzystam tylko do cs'a.

mich145

Bo to jest tak że się przyzwyczaiłeś i jest ci po prostu wygodnie/dobrze grać padem
Mi natomiast jest wygodniej grać myszka bo jestem jakby nie było PC-towcem chodź posiadam też konsole

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Zajedno - niektóre gry po prostu gra się lepiej na padzie (Lords of the Fallen, Dark Souls, Middle-Earth:Shadow of Mordor), niektóre nie wyobrażam sobie gry na padzie (Wiedźminy, Torment, Baldur's Gate II, KOTORy, StarCraft, Total War). Też posiadam kompa i konsolkę.

JacobKane

To chyba teraz w grę wchodzi kwestia gustu itp
Bo ja dalej twierdzę że w takiego Darka jest grać lepiej klawą

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Nie wyobrażam sobie gry w Darka na klawie - ale cóż, dobrze wiedzieć, że jednak ktoś potrafi. I nikt mi nie powie, że de gustibus non est disputandum.

STAMiNA

tu też arcik w tym temacie: http://techfresh.pl/jaki-komputer-do-wiedzmina-3-wymagania-minimalne-i-zalecane/

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Hej, wymagania maglowane są na każdym możliwym forum ds. gier. Ale nie spotkałem się nigdzie z takim pytaniem: U mnie jest problem z tym iż w w2 grałem na full detalach bez ubersamplingu, a przy w3 nie spełniam nawet minimalnych. Mam gtx460 i q6600 +8b ram. Myślicie że mimo wszystko w3 pójdzie na minimalnych, czy lepiej czekać z zakupem gry kiedy to po premierze rzeczywiście zobaczy się jak to naprawdę jest? pzdro.

ocenił(a) grę na 3
Xeloss

Najlepiej będzie odpalić pirata i się o tym samemu przekonać bo takie gdybanie czy mi pójdzie czy nie to trochę jak wróżenie z fusów.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Rzeczywiście, najlepiej jakbym przetestował na piracie. Jeśli byłoby ok można lecieć do sklepu.

ocenił(a) grę na 3
Xeloss

Ja zawsze tak robię. Najpierw ogarniam pirata.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Najlepiej będzie poczekać na testy wydajnościowe i benchmarki.

ocenił(a) grę na 3
JacobKane

E tam ja wole ogarniać pirata. Testy i benchmarki nie zawsze odzwierciedlą wydajność twojej maszyny. Najlepiej odpalić pirata jako DEMO i się przekonać na własnej skórze.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Jak wolisz. Wolę wspierać twórców.

ocenił(a) grę na 3
JacobKane

LOL
Przecież napisałem, że traktuje piraty jako demo czyli?

Czyli nie gram w nie do końca. Gram co najwyżej kilkadziesiąt minut celem sprawdzenia jak gra działa na moim sprzęcie i aby poznać mechanikę. Spodoba się to kupuję. Nie spodoba się: uninstall. :)

ocenił(a) grę na 3
JacobKane

BTW Gram w gry od czasów Duke Nukem 3D.

Gdyby nie piraty nie miałbym połowy gier na półce.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Gram od czasów pierwszego Wolfensteina. I? :D
Skąd ta potrzeba tłumaczenia? Luz - napisałem, jak wolisz. Mam nadzieję, że gra się spodoba na tyle, że kupisz.

ocenił(a) grę na 3
JacobKane

To nie tłumaczenie tylko wyjaśnienie. :)

>Mam nadzieję, że gra się spodoba na tyle, że kupisz.
Najpierw muszę kupić nowy komputer. Później będę zastanawiał się nad trzecim Wieśkiem. :))

Tak w ogóle to średnio zapowiada się 3 część.
Jedynka kupiła mnie totalnie. Dwójka zniechęciła. Robiłem do niej 3 podejścia.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Mnie z kolei każda część Wiedźmina przyciągała, trzecia najbardziej. Otwarty świat w połączeniu z dobrą fabułą i dialogami oraz odpowiednio ciężkim systemem walki - gra skrojona dla mnie. Wybory i konsekwencje kupują mnie z miejsca.

STAMiNA

jak mam win 7 32 bitowy a do W3 potrzeba 64 bitowy
to gra mi uciągnie ?

ocenił(a) grę na 3
Seba_paj

(facepalm)

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś...

STAMiNA

co ? dobrze napisałem
po prostu odpowiedz prozę
bo nie mam pojęcia jaka różnica jest
pomiędzy 32 a 64 bitowym systemem

Seba_paj

System 32 bitowy obsługuje tylko 3,5 gb ramu a 64 nawet 128gb (może więcej nie jestem w 100% pewien ). Dlatego nowe gry wymagają 64 bitowego systemu gdyż większość wymaga 8gb ramu .

gibons123

Ja mam:
Procesor AMD A8-5550M APU with Radeon(tm) HD Graphics (4 takie)
Karta graficzna: AMD Radeon HD 8570M
AMD Radeon HD 8550G + 8570M Dual Graphics
RAM 12 GB (dostępne 2,46 GB)
no i zamiast win 7 64 bitowy to win 7 32 bitowy
czyli wszystko ok, tylko ten system ?
to wcale nie pójdzie, czy będzie się ścinał ?

ocenił(a) grę na 9
Seba_paj

Masz 12 GB pamięci RAM i system Windows 32 bitowy? Cóż, ponad 8GB ci się marnuje... i do tego integra coś zjada... Zmień system na 64 bitowy i to szybko.

Egon_Olsen

Dziś udało mi się zdobyłem win 7 64 bit i już zrobiłem formata.
Jutro będę mógł grac w kocu wiedźmina 3, jupi

STAMiNA

Gra epicka ale z wymaganiami przegięli i tyle w temacie, są z kosmosu.. zamiast dać możliwość na jej kupno większemu gronu graczy i tak udostępnić dobór parametrów by w miarę każdemu poleciała gierka na PC w tym momencie mimo iż 1 mln kupiło tą grę ludzi drugie tyle albo co najmniej Jeszce więcej,musi obejść się smakiem. Polska produkcja podbija świat, Polska produkcja dobija PC-ty. szkoda.. w moim przypadku niestety może być ciężko na minimal .. nie liczę na to że pogram.. pożyjemy zobaczymy.

cyklonos

Kolego , gra ma duże wymagania , myślałeś ze dostaniesz ogromny świat , świetna grafikę i pograsz na 5 letnim kompie.
Ale to już któraś gra z podobnymi wymagania teraz będą coraz częściej się pojawiać takie wymagania , prosta sprawa nie interesuje cie grafika i opcje kup konsole , stać cie co roku wymieniać podzespoły to miej pc , ja mam ps4 i dość mocnego blaszaka , to i tak czasem decyduje się kupić grę na konsole bo tak bardziej opłacalnie .