PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61650
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

Wymagania

ocenił(a) grę na 10

Ciekawe ile pieniędzy trzeba będzie wydać na upgrade sprzętu aby pograć płynnie na wysokich
detalach. Z jednej strony fajnie że CDP chce wyznaczać nowe standardy w jakości oprawy, z
drugiej mam wrażenie że może się to odbić czkawką i w wersji pecetowej tylko nieliczni będą
mogli się cieszyć pełnią tego co gra będzie mieć do zaoferowania.
Ja w każdym razie kartę graficzną mam na pewno do wymiany, mam nadzieję ze procesor jakoś
sobie poradzi :)

Laura_N

A co masz za komp ?

użytkownik usunięty
Laura_N

Czytałem, że efekty futra na zwierzętach np. wilkach po włączeniu na karcie GF Titan - czyli najdroższej obecnie karcie graficznej potrafiły obniżyć średnie FPSy o 20-30, także na maxie to mało kto zagra

ocenił(a) grę na 10
Laura_N

nie ma co wróżyć, ile wydać? jedni nic nie wydadzą, inni wydadzą 800, jeszcze inni kupią nowy komputer, wszystko zależy od tego jaki ktoś ma obecnie komp. Gdy w grze pojawiły się 2 wilki z physx futra to na titanie było 45 fps...... więc miazga, ale nad optymalizacją jak sami przyznali będą pracować na koniec, zresztą dużo efektów jak filtrowanie anizotropowe, wspomniany physx czy antyaliasing nie wpływają znacząca na wygląd gry, za to na fpsy, owszem:).

Rockman92

I tak zaraz po wyjściu gry na rynek nie opłaca się kupować - raz że za droga, dwa w dniu premiery wyjdzie bez poprawek i rozszerzeń. Swojego pierwszego Wieśka - edycję rozszerzoną kupiłem w oryginale dopiero po trzech latach od premiery. W Empiku. Opłacało się, a ponadto zdążyłem kupić sprzęt który umożliwiał mi zagranie w część pierwszą.

W przypadku części drugiej popełniłem duży błąd - wzięło mnie na edycję kolekcjonerską - zaraz po premierze. Nie dość że wybuliłem prawie 200 zł, to dostałem nie ukończony produkt, który i tak bardzo kiepsko działa na moim sprzęcie. Poza tym część druga IMO, czy sprzęt uciągnie czy nie - jest kiepska. Zastanawiam się czy nie kupić jeszcze raz części drugiej za rok - kiedy łącznie z grą dostanę poprawki do niej.

W przypadku części trzeciej nie popełnię już takiego błędu - niech wychodzi w 2014 - kupię dopiero około 2016 kiedy zobaczę że wypuszczają edycję kolekcjonerską. A ja spokojnie uciułam pieniądze na nowego kompa.

Na razie poluję na Skyrim - ch..j, zainstaluję na laptopie, który i tak jest dużo lepszy od mojej stacji

ocenił(a) grę na 10
Raskolnikow89

nie wytrzymasz do 2016, założę się:) zwłaszcza jeśli się to okaże grą wybitną, zbierającą same dziewiątki i dziesiątki:). Ja mam 5-letniego kompa, core 2 duo 3,0 ghz, 4 gbram, geforce 9800 gt i mam już dawno kasę odłożoną na nowego kompa ale zwlekam i czekam aż do premiery Wiedźmina 3 - będzie to pewnie połowa 2014 roku - do tego czasu wiele dzisiaj mocnych podzespołów na pewno stanieje. Nvidia wypuści serie 800, więc seria 600 i 700 stanieją, Intel wypuści nową architekturę procków - i5 i i7 trzeciej i czwartej generacji na pewno też trochę stanieją. Tak więc myślę, że rok 2014 to dobry czas na upgrade PC.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Cóż, ja obecnie jestem w posiadaniu i5-3330 i 6 gb ram, mam nadzieję że procesor i ram wystarczą i poradzą sobie z Wiedźminem 3 na wysokich detalach. Za to wymiana karty graficznej na pewno mnie czeka, planuję poczekać do świątecznej walki o klienta, może pojawi się coś ciekawego. Na dzień dzisiejszy planuję odkładać na GTX660, 670, 760 lub 770, mam nadzieję że wtedy będzie się dało zagrać płynnie na trochę lepszych ustawieniach.

ocenił(a) grę na 10
Laura_N

procek spoko a co do kart to najlepszą wydajność w stosunku do ceny ma gtx 670 (potwierdzone w testach) Sam o niej myślę na 2014 rok, chyba że gtx 770 stanieje i będzie jakaś fajna oferta.

PS: GTX 660, GTX 660 Ti oraz 760 zostawiłbym w spokoju. 760 jest droższy od 660 ti a jest praktycznie na tym samym poziomie. Dopiero sporo odchodzi od nich gtx 670 którego można chycić w niezłej cenie, dodatkowo wyjątkowo dobrze się podkręca do pułapu gtxa 680. . Za 800 uzywaną na gwarancji juz mozna gdzieniegdzie znaleść http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx670-oc-2gb-ddr5-wf3-i3595087454.html . Także czas działa na naszą korzyść :)

użytkownik usunięty
Raskolnikow89

Ale dwójka już jest na maxa poprawiona, patche aż do cyferek 3.4 :P Ja też mam zamiar poczekać na wersję rozszerzoną Wiedźmina 3 bo jeśli w półotwartych/zamkniętych światach była taka masa bugów to pewnie w otwartym świecie jak Skyrim będzie się działa masakra, aczkolwiek oni bardzo szybko się wezmą za poprawki pewnie momentalnie po premierze będą regularnie przez rok czy dwa ją poprawiać więc nie ma się co martwić.

Mam jednak obawy czy wytrzymam rok czasu na edycję rozszerzoną :P Najpierw muszę kupić nowego kompa i na niego zarobić gdzieś za granicą, także rok 2014 upłynie mi pod znakiem - zarabianie na nowego, wypasionego kompa :D

Po za tym GTA 5 jeśli wyjdzie na PC pewnie będzie miało duużo lepszą grafikę niż na obecnych konsolach, także będzie w co grać wyczekując na ER Wieśka 3ciego.

I w 100% zgadzam się z Rockmanem - 2014/15 rok to będzie IDEALNY moment na złożenie nowego/upgrade starego kompa.

A tak w ogóle ja to też jestem udany, myślę o trójce, a jeszcze mam jedynkę i dwójkę do ogrania! Leżą i czekają na półce aż się za nie wezmę :D Już bym rok temu przeszedł ale wziąłem się za sagę i się opóźniło granie

ocenił(a) grę na 10

Nie lepiej było by kupić jakoś nowa konsole ?

Sam się zastanawiam czy kupic nową konsole czy kompa, Jak myślicie ile kasy trza by było dać aby poszedł wiesiek nawet na niskich :)

ocenił(a) grę na 10
mich145

ja tam nie jestem konsolowcem więc nie wiem ale gry na konsole są cholernie drogie w porównaniu do PC. Do tego w PC zawsze możesz co jakiś czas wymienić podzespół na lepszy a sprzedać starszy.

Ile kasy? Nie znamy wymagań trudno powiedzieć. Ale na takim np http://allegro.pl/wyprzedaz-asus-6-x4-1ghz-8gb-500gb-gtx660ti-system-i3438302592 .html na pewno by się pograło na wysokich (nienajwyższych)

ocenił(a) grę na 10

hehe, ja Sagę oraz wszystkie książki w których występuje Geralt mam już za sobą , przeczytałem przed premierą jedynki. To było dobre wprowadzenie do świata gry. No to miłego zarabiania na kompa, dobra motywacja (Wiedzmin 3) kluczem do sukcesu:)