John Mamais - producent wykonawczy w CDPRED w wywiadzie na E3 2013 wypowiedział się w kwestii wymagań sprzętowych, oto informacje w pigułce: - CDPRED nie chcę aby ich gra była potworem sprzętowym, dostępna tylko dla bogatych ludzi - Redzi celują, aby gra chodziła płynnie na Geforcach serii 300 ( GT 320 itp. ) oraz słabszych procesorach 2-4 rdzeniowych :) - Chcą dopieścić minimalną konfigurację, aby te słabsze maszyny zdolne były do uruchomienia gry w wysokich detalach. - Redzi nie chcą aby na ich grę, wydatek na komputery był drogi... chcą aby W3 był dostępny dla jak najszerszego grona osób - Redzi przykują większą uwagę optymalizacji i poświęcą jej mnóstwo czasu - proces optymalizacji rozpocznie się później, na razie poświęca się czas na dopieszczenie grafiki i mechanizmów gry - Na razie W3 jest testowany na komputerach z GTX serii 600 i Tytanach - Spokojnie, Tytan nie będzie wymagany do płynnej zabawy . To tylko karta do testów - Gra na razie jest testowana tylko na PC - proces optymalizacji i produkcji na konsole pod kątem grafiki rozpocznie się w III kwartale 2013 roku Są to czyste fakty, prost z ust producenta wykonawczego CDPRED
Pan Mamais to kiepskie źródło wiedzy, szczególnie po wypowiedzi jakoby wiedźmini mieli być mutowani od razu po urodzeniu >.<
Poza tym słabo nakręca hype, nie to co Tomek Gop.
Wiadomo jednak, że gra będzie wymagała kart Nvidii. A co do pozostałych wymagań to patrząc na nowe konsole można spokojnie stwierdzić, że nie będzie trzeba mieć high endowego PC by pograć sobie na wysokich detalach.
Be ze du ra. Gra bedzie wykorzystywać Physx, ale to nie oznacza, że AMD Wiesieka nie pociągnie. Szczególnie, że obie konsole wykorzystują układy AMD :P
Dlaczego karty AMD maiałyby nie pociągnąć wieśka? ;p Skoro chcą, żeby gra trafiła do jak najszerszego grona graczy, a Nvidia i AMD to konkurencja, to gracze z radeonami to jakieś 50% ;p To byłby ogromny cios przy zarabianiu. Tak więc myślę, że karty AMD spokojnie sprostają wymaganiom wieśka 3, bo to syf nie jest.
To taka sytuacja jak z Mafią II, gdzie wystarczy wyłączyć zaawansowaną fizykę i już gra hula spokojnie. Pewnie po wyłączeniu Fur Tech, uberpróbkowania i zaawansowanej fizyki wcale nie będzie potrzeba jakiegoś potwora by pograć na tych średnich-wysokich.
nieinaczej, znam kolesia co zbiera na Tytana bo chcę sobię Wieśka 3 odpalić na ultra . Chyba troszkę przesadza ;)
Trochę razi w oczy ta wypowiedz odnośnie optymalizacji i GF serii 300 bo była to seria Oem nie dostępna dla zwykłych zjadaczy chleba indywidualnie a tylko na lapkach (GF serii 200 ze zmienionym numerkiem/tak samo jak seria 100 tylko oem-owa) Czyli wychodzi że na stacjonarki wymagania mogą być od serii 400. poza tym wspomniane został prace na Hanswellach ale w zasadzie to żadna sensacja i nic nie wnosi do potencjalnych wymagań. Odnośnie współpracy z Nvidią to wydaję mi się że ekskluzywny "ficzer" to będzie jedynie PhysX jak w Metro Last Light. A twierdzenie że gra będzie wymagała kart Nvidii - czysta ftopa. Karty Nvidii mogą być jedynie wymaganie co oczywiste do obsługi zaawansowanego PhysX , jeżeli zostanie to tak rozwiązane jak w Last Light. Jeżeli ktoś zbiera na komputer dla W3 a chce kupić kartę AMD - niech się nie boi grę spokojnie odpali. Z racji tej że grafiki w konsolach bazują na arch. GCN - karty desktopowe na GCN moga być bardziej faworyzowane od starszych, ale to tylko przypuszczenie.
Tak naprawdę to jedna wielka niewiadoma. W2 prezentował się bardzo ładnie graficznie... ale szczerze powiedziawszy optymalizacja mogła być lepsza, równolegle wyszedł np Assassins Creed Revelations, który był o wiele mniej wymagający w teorii i praktyce. Mniej więcej to samo Skyrim, a pewnie jeszcze parę innych gier. Z drugiej strony potrafiły wychodzić gry posiadające formalnie dość niskie wymogi, a okazywało się odwrotnie.
Rok 2014 to dobry czas na modernizację kompa, sam zapewne przesiądę się ze swojego wysłużonego Core2duo i GT9600 na 4 rdzeniowca i np 560GTX ;)
Ja u siebie raczej nic nie będę zmieniać przez jakiś czas /i5 2500/8GB /7850 powinno pociągnąć W3 w najgorszym razie w 720p max detali powinien być lekko a nad kartą to pomyśle jak przejdą z 28nm na 20nm czyli najwcześniej pod koniec przyszłego roku może?
Tylko wszystkie wymienione przez ciebie gry AC czy Skyrim do Wieśka wizualnie(przynajmniej jeśli chodzi o teksturki ostre jak brzytwa) no to nie miały startu
U mnie Wiedzmin 2 chodził dobrze do wersji 2.0 - edycja rozszerzona strasznie położyła grę problemami technicznymi
(szwankujący DoF/i rażący po oczach LoD czyli wyskakiwanie detali gry tuż przed nosem)
Dość powszechne były to problemy edycji rozszerzonej mam nadzieję że w trójce już takich wpadek nie będzie.
IMO ww gry są na bardzo podobnym poziomie graficznym co W2 i porównując screenshoty z max detalami w full HD to w zasadzie Witcher 2 i AC:R w zasadzie są niemal takie same(W2 ma lepsze efekty świetlne chyba) natomiast Skyrim też nieźle się prezentuje, ale jednak w tyle. Oczywiście to moja subiektywna opinia ;)
Z twoim sprzętem to nie ma co się martwić o W3, W2 chodził u mnie płynnie na wysokich detalach na wysłużonych Intel Core2Duo e8200, 4GB i GT9600 1gb.
Nie sprawdzałem klatek, bo grałem w te gry 1,5 roku temu. Musiałbym jeszcze raz wszystko poinstalować, a szczerze powiedziawszy nie chce mi się. Podejrzewam, że moim intuicyjnym pułapem jest ok25-30fp/s, gdyż ja przekładam płynność nad wizualność i nie może się obraz nawet minimalnie ciąć. Zdaję sobie sprawę, że są tacy co twierdzą, że dobra płynność to i nawet dopiero przy +50fp/s, ale szczerze powiedziawszy to o kant wiadomo czego takiego gadanie biorąc pod uwagę jak pracuje oko.
To ja mam Celeron G530 2,4 Ghz (poziom C2D 3,3 GHz) 9800GT 512mb/256 bit i 4 GB ramu. Mamy zbliżone kompy to ciesze się, że mi pójdzie lajtowo :D
Tylko bierz też pod uwagę soft. Ja dbam o to abym nie miał syfu na systemie, aby nie działały mi zbędne programy w tle itd. Jak ci się nie chce siedzieć nad konfiguracją kompa najlepiej będzie jeżeli ściągniesz sobie programy typu Game Booster, wtedy tylko na czas gry wyłączy ci zbędne procesy, przełączy na prosty pulpit i ogólnie zoptymalizuje kompa pod względem wydajności.
Czyli co mówisz, żeby nie ściągać patcha do 3.3 tylko zainstalować tylko 2.0? Da się tak ;>?
Da się tak oczywiście chociaż edycja rozszerzona dwójki na starszych PC chodzi lepiej, u mnie było średnio koło 40 klatek a tak dokładniej to w granicach 32-50 fps
http://www.youtube.com/watch?v=8Aa4FLPsVWM
Nie wiem czy zauważysz szwankujący poziom detali w tym filmiku szczególnie od 7 minuty przy kompresji YT to może być niewiele widać
Kolega co ma już na dzisiejsze czasy komputer dość stary (E8400/2GB/9600GT) przyznał że edycja rozszerzona chodzi mu lepiej jeśli chodzi o minimalne klatki ale babole techniczne strasznie go wpieniały, a dla niego gra chodziła najlepiej do wersji 1.35
Z nowych informacji od Redów wynika, że na komputerze 4 - letnim nie pogramy już w Wiedźmina 3 oraz że seria Geforce 8xxx i 9xxx również nie udźwigną tej gry
No tak ! już wiem skąd pochodzi ta informacja
Ktoś palnie jakieś głupstwo i potem wszędzie na fejsach piszą te bzdury i dalej się roznosi ;/
te informacje pochodzą od człowieka który odwiedził 3 dni temu studio CD projekt red. Głupstwo? To ty naprawdę wierzysz w to że w tak zaawansowaną technicznie grę pograsz sobie na starych kartach graficznych np gf serii 8 i 9 ?
Odwiedził ale nic nie było mówione oficjalnie prócz właśnie tej serii 8xxx i 9xxxx a to są karty z przed siedmiu, sześciu lat
Więc nie zgodzę się że nie pogramy na kompie w którym siedzi np Radeon 6850 ta karta jest z 2010 roku, czteroletni sprzęt ;)
6850 nie ma na razie 4 lat. Do tego widać bo niezwykle rozbudowanej fizyce, że Wiedźmin 3 będzie bardzo procesoro-żerny. Na pewno od biedy uruchomi się Wiedźmina na komputerze stricte z 2009 roku ale jak widać zaleca się jednak nowsze jednostki
" Pre-Order wystartuje w ciągu paru miesięcy (spekulowane ok. 2 miesięcy) oraz wymagania mają być na tyle rozsądne, że komputer 1-2 letni powinien tą grę odpalić z przyzwoitą jakością. "
czyli 4 letni komp za stary a 1-2 letni w miarę odpowiedni. Czyli już na pewno wiadomo, że Wiedźmin 3 będzie miał ogromne wymagania.
4 letni komp za stary bo tak powiedział koles co był u CDprojektu na pokazie a który tak naprawdę nie wie nic na temat wymagań technicznych bo sami redzi powiedzieli że optymalizacja będzie robiona do końca i za wcześnie jest podawać jakiekolwiek parametry
Więc to stwierdzenie o 4-letnich kompach nie można do końca traktować poważnie moim zdaniem !
"Jeden z twórców podczas wywiadu zdradził, że wersje dla Xbox One, PlayStation 4 oraz komputerów osobistych są tworzone jednocześnie i nie będzie między nimi drastycznych różnic. Programiści są podobno bliscy osiągnięcia limitu możliwości nowych konsol. Co natomiast z wymaganiami wersji na pecety? Podobno większość graczy będzie musiała zaktualizować swoje maszyny, ale żadne konkretne informacje nie padły, co oczywiście obudziło lawinę spekulacji. Z pewnością Wiedźmin 3: Dziki Gon przy maksymalnych detalach zamorduje niejeden wydajny komputer, ale redukcja ustawień powinna zahamować jego apetyt na moc obliczeniową. Wielu ludzi pyta nas, dlaczego Wiedźmin 3: Dziki Gon nie będzie dostępny na Xboksie 360 i PlayStation 3. To niemożliwe. To musiałaby być inna gra - mniejsza, bez otwartego świata lub z okropnie długim czasem wczytywania, musielibyśmy także zredukować grafikę."
"zaktualizować" tzn kupić najnowsze procki i karty graficzne.. Są również blisko limitu nowych konsol... Jak widać nie ma opcji żeby płynnie pograć na 4 - letnim kompie... No chyba że będziesz grał w rozdziałce 800X600 :)
Jeśli chodzi ci o wypowiedz Atora na YT to z całym szacunkiem dla autora mateirału, ale tak się w nim mieszał merytorycznie że na dobrą sprawę nic się nie dowiedzieiiśmy konkretnego, no może poza renderowaniem wody której nie widzieliśmy w W2 . Jk ktos mówi że Skyrim podoba sie mu bardziej fabularnie niż W2 no to trochę spaczony gust. albo ma niewielkie wymagania co do fabuły.