PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 217 tys. ocen
7,7 10 1 216932
8,5 99 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Jaki jest film każdy wie :) Że powstał na podstawie genialnej książki też większość kojarzy... Ja chcę polecić jeszczę grę przygodową na podstawie filmu (tytuł identyczny) Jest poprostu genialna! Alternatywna historia w świecie łowców a klimat iście filmowy. Czyż to nie piękne że można samemu pobawić się na tej maszynce do zdjęć czy zrobić test podejrzanemu? I do tego muzyka Vangelisa! I niebagatelna fabuła! Kto pokochał film pokocha i grę...

ocenił(a) film na 9
Griczkow

hymm... tylko że Scott wogóle tej ksiązki nie przeczytał i zgarną wiele pochwał, że z beznadziejnej ksiązki zrobił tak dobry film :))

ocenił(a) film na 10
obserwator30

Widocznie ty kolego nie czytałeś ksiażki, która nawiasem mówiąc jest świetna.

ocenił(a) film na 9
donZabol

spoko, nie wątpie, tylko co ma peirnik do wiatraka to jest portal o filmach a nie o książkach :), do historii poza tym przeszedł film...

ocenił(a) film na 10
obserwator30

Do historii przeszedł Dick i cała jego literatura. Na tym przede wszystkim bazował Scott.

ocenił(a) film na 10
donZabol

Owszem ksiązka jest dobra. Ale film jest o wiele lepszy. To prawdziwe arcydzieło kina, synteza muzyki i obrazu z filozoficznym przesłaniem. To jest najelpszy film Scotta w jego dorobku.
Co do ksiązek to najlepszą powieścią Dicka jest Ubik.

ocenił(a) film na 9
fidelio

Jak dla mnie prawie pół na pół, ale szala bardziej przechyla się na korzyść klimatycznej książki Dicka "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?" Film jest trochę inny. Ma cudowny klimat i ogólnie to arcydzieło, ale troszkę ustępuje, jak dla mnie książce.

ocenił(a) film na 10
obserwator30

napisałes co chciałes z tym ze widze ze masz tyle wspolnego z tym filmem i ksiazką co twój nick z tym z tym tematem :]

ocenił(a) film na 10
Griczkow

Hmm gra moze i jest spoko oprócz tego ze jest straszliwie krotka, a co do muzyki to nierobił ja vangelis, muza to kawałki w bardzo podobnych klimatach...mozna by powiedziec ze prawie jak Vangelis ale kazdy dobre wie ze "prawie" robi duża róznice :)