PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215815
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Trzeba przyznać że bardzo atrakcyjny wizualnie film. Szczególnie zdjęcia miasta z poziomu ulicy. Mroczny, postpunkowy klimat z masą detali i kiczu właściwego dla kina tej epoki. Obawiam się, że podobny film już nie powstanie, wystarczy obejrzeć najnowszy obraz scifi Scotta efekty specjalne robią wrażenie ale oglądanie ładnie wykonanej grafiki komputerowej jest na dłuższą mete mało kinowe i męczące.
Jeśli chodzi o fabułe to jest niestety prosta jak budowa cepa. Największy banał w historii literatury scifi - zbuntowane roboty vs ludzie. Do tego symbolicznie przedstawione śledztwo bez większych niespodzianek, że nie sposób uwierzyć w rzekomo wyjątkowe zdolności naszego bohatera nie mówiąc o zachowujących się nielogicznie maszynach. No i zabawna scena z popularnym motywem - niekończąca się rozdzielczość zdjęcia powiększanego przez naszego detektywa na jakimś cudzie techniki na miare ówczesnej wyobraźni. ;) Polecam 8/10

użytkownik usunięty
Woland88

"Największy banał w historii literatury scifi - zbuntowane roboty vs ludzie."

Chyba pomyliło Ci się z Matrixem. Blade Rummer to film o poszukiwaniu istoty człowieczeństwa.

ocenił(a) film na 8

Nic mi się nie pomyliło tylko pisałem w dużym uproszczeniu.
Co do poszukiwania istoty człowieczeństwa to scenarzyści byliby w tym o wiele skuteczniejsi gdyby wykazali się większym talentem i napisali jakieś interesujące dialogi. ;) Oczywiście masz prawo być zakochany w tym filmie, jak dorośniesz to może ostrożniej będziesz operował takimi frazesami na gruncie kultury masowej. Zresztą jeśli masz ochotę rozwinąć swoją myśl to chętnie dowiem się o czym jest ''na prawdę'' to wielce humanistyczne dzieło. ;)
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Woland88

"Co do poszukiwania istoty człowieczeństwa to scenarzyści byliby w tym o wiele skuteczniejsi gdyby wykazali się większym talentem i napisali jakieś interesujące dialogi. ;) "

Mocne :) Można Cię cytować?

ocenił(a) film na 10
Woland88

Stosując Twoje podejście wszystko można strywializować i uprościć. Można na przykład powiedzieć, że ludzkie życie jest nic nie warte, bo sprowadza się do spania, jedzenia i wydalania. Filmów o II wojnie światowej też nie ma po co robić bo wojna to się tylko "szczelają". Jak sobie uprościsz język polski to też się dogadasz tylko, że nie o to chodzi. W Łowcy Androidów jest tyle rozważań i głębokiej filozofii, że sprowadzanie tego do walki z androidami jest zwykłą głupotą.

ocenił(a) film na 10
Woland88

Pracowales w Policji? wiesz na czym polega zmysł dobrego detektywa czy policjta? to nos do wyszukiwania niebezpieczenstwa, zagrozenia i wychodzenia z tego cało. Podejmowanie szybkich trafnych decyzji pomagajacych ujac sprawce, Mowiac wprost głowny bohater widac go miał skoro reputacja go wyprzedzała, "detektyw starej szkoły". Tez trzeba to łopatologicznie wytlumaczyc? ręce opadaja. Sledztwo symboliczne jak to okresliłes to po prostu otoczka dla tego filmu jak i "akcja". Ciezko pojac ze blade to nie jest strzelanka? Wiekszosci ludzi tak musi miec łopatologicznie wytlumaczone wszystko ze w kołko jesli ktos stawia zarzut temu filmowi to stale jest to jedno i to samo. To nie jest i nie bedzie filmem dla kazdego. Androidy w tym filmem byly jak widac bliska ideału replika człowieka, stad ten test, co mieli robic? przeswietlac kazdego, polozyc na stole i pociac? I na koniec jego zdolnosci?? wyszedł cało z kazdej akcji, inteligenty, przebiegły, doswiadczony blade runner - nie widac tego w tym filmie? Nie mam naturalnie pretensji nie oceniasz filmu z gory dajac 1/10 bo to juz jest czyste przegiecie. Na takie oceny zasluguja jakies syfne filmy o trolu. Masz pewnie niejasnosci i coz dzielisz sie tym na swoj sposob

ocenił(a) film na 8
Wolfman_PL

Nie pracowałem nigdy w policji ale po tym co przeczytałem jestem przekonany, że Ty także nigdy nie pracowałeś, przynajmniej nie jako śledczy. ;)
Inteligentny, przebiegliwy? Może na kartach książki, w filmie wyglądało to tak że potrafił podjechać pod wskazany adres, strzelać i łączyć podstawowe fakty. Wyszedł cało z akcji ale po tym jak został kilka razy uratowany. No sposób wykrywania robotów to akurat była farsa. Patrząc na ich poziom funkcjonowania to zachowanie w czasie testów było nieprzekonujące, takimi abstrakcyjnymi pytaniami to można sprawdzić czy ktoś jest upośledzony umysłowo, empatia tu nie jest potrzebna tylko wyobraźnia. Zresztą to chyba symptomatyczne że inteligencja emocjonalna nie jest najmocniejszą stroną autorów scifi?
pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
Woland88

"takimi abstrakcyjnymi pytaniami to można sprawdzić czy ktoś jest upośledzony umysłowo"

Albo czy ma we łbie "ludzką" ilość danych. To, czy jedzenie gotowanego psa jest szokujące to tylko i wyłącznie kwestia obyczajów, a nie humanitaryzmu.

ocenił(a) film na 9
Woland88

urocze product placement w tle - Atari, Coca-cola i TDK. mieszane uczucia, bo są przydługie sceny a intryga i akcja - dość przeciętne. spodziewałem się też więcej "filozofii", a były praktycznie same banały

ocenił(a) film na 10
Woland88

to jest ogólny problem filmowców że tworząc filmy o przyszłości za czas akcji wybierają zbyt bliskie daty, technika się rozwija ale nie aż tak, w przypadku Blade Runnera można by spokojnie dodać jakieś sto lat albo i więcej do roku 2019

ocenił(a) film na 5
Woland88

To fakt, film mnie zawiódł, ale może to dlatego że najpierw przeczytałem GENIALNĄ powieść Dicka. Fabuła prosta, roboty takie słabe, ludzkie (w porównaniu do książki [spoiler] gdzie była mocna scena wyrywania nóżek pająkowi)., w dodatku fakt andek że uratował bohatera mnie leczy. Jedyna co było fajne to reklamy tych produktów cocacoli i etc. plus oczywiście muzyka.