PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215815
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Witam. Mam pytanie, otóż czy film jest wart obejrzenia. Czy ma on dobrą fabułę, błędy na pewno
drobne ma, jak każdy, ale czy jest wciągający? Czy aktorzy się spisali, zwłaszcza Ford oraz jak
oceniacie ścieżkę dźwiękową.

ocenił(a) film na 9
Mojzesz_trzeci

Wiesz - ile osób, tyle opinii. Film ma tu oddaną grupę fanów, ale i rozczarowanych też tu sporo znajdziesz. Osobiście więc doradzałbym Ci raczej poszukanie recenzji w internecie - często szerzej opisujących różne aspekty filmów i unikających zdradzania szczegółów fabuły.

Mi się podobał, chociaż zbyt często do niego nie wracam. Ma fajny klimat kina noir. Widzę że też wysoko cenisz "Watchmen", więc i "Łowca ..." może Ci przypaść do gustu. Nie gustuję w muzyce elektronicznej, raczej stronię od niej, ale tu w połączeniu z obrazem naprawdę mnie oczarowała. Harrison Ford jako detektyw wyjęty z czarnego kryminału i tropiący androidów też mnie przekonał, a Sean Young jako famme fatale była zniewalająca.

Możesz przeczytać jeszcze z tysiąc opinii, a i tak nie będziesz pewny czy trafiłeś na tę która najlepiej opisze Twoje odczucia. Zdobądź film i go sprawdź - innej drogi nie ma. :)

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Dziękuję za Twą wypowiedź, dostarczyła mi kilku informacji, których szukałem. Właśnie szukam recenzji :)

Mojzesz_trzeci

"Witam. Mam pytanie, otóż czy film jest wart obejrzenia. Czy ma on dobrą fabułę, błędy na pewno
drobne ma, jak każdy, ale czy jest wciągający? Czy aktorzy się spisali, zwłaszcza Ford oraz jak
oceniacie ścieżkę dźwiękową."

Film jest znakomity, pobudzi Twoje komórki mózgowe, aktorzy się spisali wyśmienicie. Z Fordem jedłem Lunch w czacie kręcenia najważniejszych scen i powiedział mi że tutaj postarał się jak nigdy, Sean Young była trochę zdenerwowana bo podobnie jak w filmie "Armia Ciemności" aktor musiał ją "rzucić" i pocałować, Vangelis podczas kolacji powiedział mi że ten film to jego życie, dlatego zrobi dobrą ścieżkę dźwiękową.

ocenił(a) film na 10
akron

Sean Young nie grała nigdy w Armii Ciemności. W wymienionym przez Ciebie filmie grała Embeth Davidtz.

Major_Mandella

Sprawdziłem i rzeczywiście masz racje, tyle lat myślałem że to Sean Young tam gra.

ocenił(a) film na 10
Mojzesz_trzeci

Wg mnie jest to jeden z filmów które trzeba obejrzeć, od dłuższego czasu znajduje się w moim top 5. Ma ciekawy, ciężki klimat, sceny dla niektórych są trochę długawe, ale przez to doskonale po woli budują ten film wraz z muzyką. Film zmusza do przemyślenia kilku rzeczy, naturalnie jeśli wyłapiemy odpowiedni przekaz z ekranu. No i Hauer w roli która wg mnie kradnie uwagę widza gdy pojawia się na ekranie, idealnie się wpasował do tej roli. Ale czy Tobie się spodoba, to już raczej indywidualna sprawa, jak podejdziesz z odpowiednim nastawieniem to będzie dobrze, nie oczekuj wielkich wybuchów, ale daj się wciągnąć tak po prostu.

klepak69

"Ma ciekawy, ciężki klimat, sceny dla niektórych są trochę długawe" Cieżki zalezy dla kogo, dla mnie to piekny film, odbieram go pozytywnie.

ocenił(a) film na 10
akron

Może ciężki to zbyt na wyrost określiłem, ale słońca tam nie uświadczymy przez cały film, klimat po prostu bale runnera ;)

ocenił(a) film na 10
Mojzesz_trzeci

Skoro wokół filmu krąży mit to chyba warto poświęcić te 2h na obejrzenie a nie pytanie się i czytanie recenzji ;]

ocenił(a) film na 8
Joleke22

tak, lepiej obejrzeć i wyrobić sobie zdanie samemu. Ja tak zrobiłem i mimo, że dałem 8/10 to i tak uważam, że na wyrost. Film jest co najmniej średni, dziury w scenariuszu (skąd Rutger wziął na dachu budynku białego gołębia??? i dużo innych podobnych cudów), tandetne dialogi, efekty zdecydowanie odstają od tych, który widzieliśmy np w Gwiezdnych Wojnach - filmie o 4 lata starszym.

Dłużyzny są wszechobecne, niektóre sceny w ogóle nie zgadzają się z książką.

Co więcej - książka ma klimat, przekaz, w filmie żadnego przekazu nie znajdziesz. Zwykła opowieść o tym jak koleś ściga bioroboty.

Mojzesz_trzeci

Najlepszy z najlepszych.

ocenił(a) film na 10
Mojzesz_trzeci

pewnie jestem nieobiektywna, bo to tak, jakbyś pytał matki czy jej dziecko ładne, każda powie, że najpiękniejsze na świecie. Matką filmu się nie czuję, ale kocham go jak matka dziecko. Mogę więc tylko napisać - TAK, warto! :-)

Mojzesz_trzeci

Obejrzeć naprawdę warto bo to bardzo dobry film jest, chociaż jak dla mnie nieco przeceniany.