Co jestlepsze?Powstaje wile rankingów filmów si-fi.W większości wygrywa Blade runner.Co on ma takiego czego nie ma Odyseja?Temat jest prosty który z tych filmów jest po prostu lepszy?Dla mnie jest tylko jeden wybór a nią jest oczywiście Odyseja wszechwspaniały film w pełni realistyczne oddanie ciszy w kosmosie ,koplnia tematów filozoficznych,teologicznych itp.Prawdziwe dzieło sztuki.I to jest mój numer jeśli chodzi o filmy SI-fi.
Nie bede się rozpisywał na temat który z tych dwóch filmów jest lepszy, bo oba są dla mnie obiektem kultu i oba zajmują w moim sercu stałe i szczególne miejsce. Oba uwielbiam, jednak jeżeli miałbym wskazać ten lepszy, postawiłbym na Odyseję.
Oceny wyglądają następująco:
2001: Odyseja Kosmiczna - 10/10
Łowca Androidów - 9/10
Wow rozbawiło mnie to porównanie ale o gustach się ponoć nie dyskutuje.
Odyseja Kosmiczna.
Odyseja mimo całego uroku bardzo się "zestarzała" - oczywiście nie chodzi o przesłanie, a o stronę wizualną filmu wielu może to drażnić. Odyseja ma też dużo spokojniejszą narrację - wiec przegrywa u miłośników akcji. Są tam niezapomniane sceny - większość z nich związana z HALem - - sceny których się nie zapomina. Mimo wszystko bliższy pozostaje większości Łowca - ze względu na buzujące emocje i temat człowieczeństwa.
Powiedzmy, że Odyseja (film) jest pod tym względem bardziej ...sterylna.
Natomiast książka to już zupełnie co innego.
Co cie rozbawiło? Terminator 2 we wszystkich listach najlepszych filmów (poza filmweb), we wszystkich wynikach finansowych, i we wszystkich nagrodach wygrywa z obydwoma tymi produkcjami. To, że tamte dwa są starymi klasykami nie oznacza, że nic ich nigdy nie prześcignie. Łowca jest świetnym filmem, ale za mało w nim się dzieje, przez co robi się nudny, i ma tragicznie przedstawiony wątek romantyczny. A odyseja nie dość, że się postarzała technicznie, to jest jeszcze nudniejsza od Łowcy. T2 to zdecydowanie najlepszy film z gatunku Sci-Fi jaki powstał, a zaraz za nim Imperium Kontratakuje i Aliens.
Jeśli oceniasz film pod kątem akcji i efektów specjalnych to równie dobrze można by powiedzieć, że "Matrix" jest filmem lepszym od "Terminator 2".