PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216097
8,5 97 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Ridley Scott nie jest zły reżyserem. Jednak to co zrobił z książką Dicka jest niewybaczalne. Pozbył się wszystkich wątków i zostawił samo ganianie za andkami. Zauważył że to zabijanie nie ma sensu więc wrzucił wątek miłości. ( W pierwszych scenach to był raczej gwałt mimo wszystko) Finalnie dostaliśmy film o ksneofobicznych mordercach chcących zabić myślące i czujące istoty. Ładna, prosta i dość popularna tematyka. I gdyby to nie było podpisane Blade Runner to nic bym do tego filmu nie miał.

Jeżeli jednak zastanowimy się nad tym co chciał przekazać Dick to dostajemy dwa różne obrazy. Dick lata temu zauważył trend na telewizję. Doszedł do wniosku że jest ona krzywdząca dla ludzi. Pozbawia potrzeby myślenia a także emptaii. (No bo Co się lepiej sprzedaje niż napady i morderstwa co wieczór w wiadomościach) Pogłębił więc tą myśl i popchnął dalej.
Uznał że w przyszłości większość ludzi będzie sztuczna i pozbawiona emptaii. Ludzie będą zaprogramowani do pełnienia pracy. Pozbawieni empati są jednak niebezpieczni. ( Człowiek który miałby władzę ale byłby pozbawiony empatii mogłby zrobić wszystko bez potrzeby walki ze swoim sumieniem) Dlatego w książce poluje się na tych którzy uciekli.
Jest to na pewno podstawa wątku androidów i to czy zabijanie ich jest słuszne czy nie jest też częścią książki.
Ale dick pokazuje też o wiele więcej pokazuje
- przyszły świat który sami zniszczymy
-świat który jest tak szary że sztucznie trzeba poprwaiać sobie humor ( mam skojarzenie z dzisiejszym robieniem zakupów xd)
-ludzką chcęć ucieczki i wyłączenia się za pomocą telewizji
-także ludzką łatwowierność w religię i to że rozwiązuje wszystkie problemy
-motywy które kierują ludzmi i to że mogą być nic nie znaczące
-tęsknote za światem który kiedyś mieliśmy a który nisczymy
-problem uważani ludzi mniej inteligentnych za gorszych mimo że są takimi samimy ludzmi jak wszyscy inni
-w jakiś sposób nawet głupotę konsumpcjonizmu

Nie mówię że ta książka jest idealna
Po przecztaniu otrzymujemy dość chaotyczną kreację
Ale została okropnie skrzywdzona przez scotta

ocenił(a) film na 6
kampix11

Przyznaję - najpierw obejrzałam film, który jednak mnie nie zachwycił. I wtedy sięgnęłam po książkę. Jakież było moje zaskoczenie, że w filmie prawie nic z niej nie zostało. I oczywiście polecam zapoznanie się z literaturą, bo jej wymowa jest znacznie głębsza, mądrzejsza i ciekawsza. Przynajmniej dla mnie.