PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215798
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Wydanie Final Cut

ocenił(a) film na 10

Polecam oglądnąć wersje Final Cut na Blu-Ray 1080p. Coś pięknego. Szczena opada na widok jakości obrazu. Film jest tak zremasterowany, że wygląda jakby go nakręcono wczoraj.

KaeM_4

wrażania pewnie nie wynikają tylko z jakości obrazu, ale dzięki odtwarzaniu dzwięku na odpowiednim sprzęcie

ocenił(a) film na 4
KaeM_4

No chyba nie bardzo.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 4

Dla mnie nie wygląda tak, jakby go nakręcono wczoraj, a oglądałem w przyzwoitej jakości.

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Odradzam.

W wersji producenckiej - replikant dowodzi swego... człowieczeństwa
W wersji reżyserskiej - nie.
I to jest ogromna strata dla filmu.
Niestety w wyniku, perfidnej dodajmy sugestii Ridleya, że Deckard nie jest człowiekiem, lecz androidem, a właściwie replikantem (za pomocą snu o jednorożcu i przyniesionego mu do domu origami o kształcie jednorożca sugerującego, że sen został mu wdrukowany) film traci swoje... człowieczeństwo.
Bo czyż nie tego dowodzi robot Roy Batty ratując w finale od śmierci... człowieka, który mu zagraża?
Swojego człowieczeństwa.
Dopóki Deckard jest człowiekiem to scena wielka, pełna humanizmu.
W momencie gdy Deckard okazuje się androidem scena traci jakiekolwiek znaczenie. No, bo co może oznaczać, czego dowodzić, że jeden replikant ratuje drugiego?
Niczego.
Pozostaje pustka.

ocenił(a) film na 9
AutorAutor

Akurat motyw jednorożca jest na tyle subtelną sugestią, że spory o tożsamość bohatera trwają na forum w najlepsze. Dla mnie końcowa scena nie tyle świadczyła o tym kim on jest, lecz jak bardzo jest do nich zbliżony, co dopełnia humanistyczną wymowę filmu wskazując że człowieczeństwo androida zostało dostrzeżone na tyle by sam człowiek zaczął zauważać swoją .. hmm.. androidowatość?

ocenił(a) film na 7
Khaosth

Coś w tym jest:-)
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/