Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 218 tys. ocen
7,7 10 1 217671
8,6 76 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

dziwny . . .

ocenił(a) film na 8

jest ten świat, film zresztą też. scott pokazał znakomicie chinatown 2019 roku, wygląd miasta dodaje tajemniczości i mroczności filmowi, a to duży plus. film mi sie podobał, ale zakończenie, było jednym słowem dziwne. może nie samo zakończenie, ale sposób jego realizacj. zupełnie nie pasuje mi tu biegający w samych szortach hauer (po co się rozbierał), i uciekający przed nim ford - z wykęconymi palcami, ale nadal wspaniale radzący sobie z utrzymaniem na ścianie wieżowca (to już lekka przesada). czemu ten android go goni, straszy, wydawałoby się, że chce go zabić? czy dlatego, żeby pokazać mu jak się żyje w strachu, niepewnośći i bolu? jeśli tak, to udało mu się zmienić tego blade runnera - na lepszego człowieka. . . ale czy na pewno?

Ponk

Człowieka? On też jest androidem :)

ocenił(a) film na 8
Albertino

Deckard w wersji reżyserskiej filmu jest androidem, w książce P. K. Dicka człowiekiem, a w wersji producenckiej filmu... sam nie wiem :] To trzymanie się nad przepaścią jest normalne, w końcu nie jest człowiekiem, a poza tym nastawił sobie palce spowrotem (wiem że nadal musiały boleć ale to zawsze coś:). A czemu Roy Batty sie rozebrał to już nie pamiętam szczerze mówiąc. Może dojdę do tego po kolejnym obejrzeniu filmu ;)

Baaad

do postu w temacie i troche do baada
Newet jesli Deckard jest tylko czlowiekiem, to przeciez strach dodaje skrzydel (nie red bull :) ). Gdybys wlasnie mial spasc z wiezowca, to zareczam Ci, ze trzymalbys sie dachu nawet zlamana reka, a on mial tylko wybite palce :) A co powiesz na scene w filmie, kiedy facet dostaje 6 kulek (w tym jedna w szczeke), a nastepnie siecze napastnika szabla na pol? (the snach, przekret) Albo gosc ktoremu odstrzelono 3/4 czaszki wraz z zawartoscia zyje i ma sie dobrze? (zycie - realne wydarzenie) Wydaje sie, ze dobrze wyczuwasz, by pokazac, jak to jest byc zwierzyna lowna na wlasnej skorze, za przyjaciol i ukochana. Gdyby chcial go zabic, to zrobilby to natychmiast, byl przeciez, w odroznieniu od swoich kumpli, zaprojektowany do prowadzenia walki, do zabijania. Byl pod kazdym wzgledem doskonalszy od ludzi, madrzejszy, szybszy, silniejszy i niemal niezniszczalny. Wedlug mnie pozbyl sie ubrania, bo krepuje ruchy oraz dlatego, ze chcial pokazac Deckardowi, ze moze go pokonac bez zadnej ochrony, golymi rekami. Biegajacy w samych szortach Hauer nie wydal Ci sie bardziej szalony? heh, na okncu okazal sie nawet bardziej ludzki, ratujac swego oprawce, kiedy nie bylo juz sensu go zbijac. W swej madrosci uznal zycie za najwieksza wartosc i obdarzyl nim Deckarda. To musialo wywrzec wrazenie nawet na najleprzym lowcy :))))

Ponk

zastanawiam się bardzo powaznie, czy to jest prowokacja, czy naprawdę trzeba coś tłumaczyć w tym filmie?
jeśli trzeba to nie ma sensu

Lukrecja_3

Witam,
Na poczatek zapytam, co rozumiesz przez slowo "prowokacja". Bo dla mnie to ktos moze co najwyzej ironizowac. Natomiast "prowokacja", "oszolomy", "zaplute karly reakcji", etc. to slowa modne w kregach PZPR i warszawskich "salonow" :) . Dla Twojej informacji, to jest dyskusja. Wiec powiedz mi prosze, co to jest "prowokacja"?