Śmierć jeździ konno

Da uomo a uomo
1967
7,2 1,8 tys. ocen
7,2 10 1 1779
7,6 5 krytyków
Śmierć jeździ konno
powrót do forum filmu Śmierć jeździ konno

Przykro mi, ale nie oceniam tego filmu wysoko. Może dlatego, że nie przepadam za spaghetti westernami w ogóle. Przyznaję jednak, że kilka filmów z tego podgatunku trzymało poziom. Niestety ten wybitnie nie. Zawiera wszystko to, co w spaghetti westernach mnie drażni: pompatyczna i zbyt głośna muzyka, zagłuszająca niekiedy dialogi, a czasami włączająca się bez związku z akcją, długie krowio-powłóczyste spojrzenia kowbojów, zamiast dialogów, rozwleczona akcja. Pewnie niewielu forumowiczów podzieli moja ocenę, ale trudno. Nie lubię tych filmów i już. Na szczęście, dziś takich filmów już nikt nie robi. Może to i lepiej...

ocenił(a) film na 3
karakrytyka

Akurat moje "ja" podziela Twoje. Muzyka w ogóle jest do d..., Morricone też miał słabsze momenty, a klęczenie przed nim jest obrazą dla pierwszego przykazania. Scena gdy bandziory zabijają rodzinę jest alogiczna, a na niej zbudowany jest cała dramaturgia (prosta jak budowa cepa) - niby całą pif-paf, ale chłopca nie widzą? Zostawiają go, by się mścił? To że potem któryś z łapsów wynosi go w płonącej chałupy dobija mnie ostatecznie. Krowie spojrzenia i marne dialogi dopełniają reszty. (Nb. podejrzewam, że jesteś kobietą.)

ocenił(a) film na 4
Krzypur

podpisuję się pod tą opinią! Dokładnie tak jest, jak piszesz. Kobietą nie jestem (i całe szczęście>>>) Pozdro

karakrytyka

Długie krowio-powłóczyste spojrzenia kowbojów — Jest to stały element spaghetti westernów z tego też powodu, możesz nie polubić tego gatunku filmu.

Krzypur

Mnie muzyka Morricone jeszcze nie zawiodła. Natomiast minusy, które wymienił karakrytyka są kwintesencją spaghetti westernów wiec albo te stałe dla tego gatunku elementy polubi, albo to nie jest kino dla niego.

ocenił(a) film na 4
buterfly

To nie jest dla mnie. masz rację. Parę razy dzielnie rozpocząłem oglądać jakiś kolejny spaghetti western, ale tylko dlatego, że miałem nadzieję, że tym razem będzie na poziomie i bez tych charakterystycznych cech, które wymieniłem. No i zawsze się rozczarowałem. Może Wy coś kiedyś znajdziecie godnego uwagi...

karakrytyka

Osobiście wysoko oceniłem też spaghetti western pod tytułem Człowiek zwany Ciszą. Jednak jak każdy spaghetti western ma charakterystyczny dla tego gatunku elementy.