PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35877}

Śpiąca królewna

Sleeping Beauty
1959
7,3 50 tys. ocen
7,3 10 1 50239
7,2 20 krytyków
Śpiąca królewna
powrót do forum filmu Śpiąca królewna

piosenka

użytkownik usunięty

Hej, myślałam, że melodia do piosenki Jak ze znu/znam cię ze snu jest wymyślona na potrzeby bajki, a właśnie ją w słysze w xserialu Alias, wie ktoś co to oryginalnie było?

Oryginalnie, to (cała ścieżka dźwiękowa) było stworzone przez Piotra Czajkowskiego do jego baletu o tym samym tytule :)Możesz sobie posłuchać na youtube fajnych skrzypcowych wersji lub obejrzeć fragmenty baletu..

użytkownik usunięty
Ranwen_92

Nie cała. Są też w filmie utwory które raczej na pewno nie mają nic wspólnego z Czajkowskim (w jednej ze scen słyszymy na przykład... hymn restaurowanej Francji Burbonów)

No dobrze (chociaż o tym to akurat nie wiedziałam mówiąc szczerze).. Ale główne tematy, istotne m. in. dla fabuły tej animacji, są Czajkowskiego..

gal-anonim2: "Są też w filmie utwory które raczej na pewno nie mają nic wspólnego z Czajkowskim............" - NA PEWNO?
SPROSTOWANIE: CAŁA ścieżka dźwiękowa w tym filmie jest zaczerpnięta z baletu Piotra Czajkowskiego. Autorem ADAPTACJI WSZYSTKICH utworów do filmu był George Bruns + jeszcze kilku twórców współadaptowało piosenki (vide: napisy na początku filmu). Hymn monarchii francuskiej (obowiązywał 1590-1792 oraz ze zmienionymi słowami 1815-1848) brzmiący w zakończeniu filmu (zejście pary po schodach) jest wersją skomponowaną przez Czajkowskiego i jest to utwór kończący przedstawienie baletowe. W większości inscenizacji jest to moment w którym król błogosławi młodą parę:). Pozdrawiam:)
http://www.youtube.com/watch?v=lZHIl5MX7Bc&feature=related

ocenił(a) film na 10

Piosenka "Znam ze snu" była napisana do filmu , ale melodia którą słyszałaś może pochodzić z baletu P. Czajkowskiego "Śpiąca królewna".

Rajek333

To walc ze "Śpiącej Królewny" Czajkowskiego ;P

Rajek333

Wiadomo, że skoro balet, to nie ma tekstu, więc musieli wymyślić -.-
A utwór, jak już napisał lilo61, jest wymyślony przez Piotra.. Ehh.. Więc jednak miałam rację z tymi utworami, że wszystkie są Czajkowskiego..