6,3 5,3 tys. ocen
6,3 10 1 5336
4,2 4 krytyków
Świadectwo
powrót do forum filmu Świadectwo

Zdecydowanie najlepszy film o Karolu Wojtyle. Wszystkie filmy fabularyzowane niestety są tylko bardziej lub mniej udanymi próbami odtworzenia jakiejś tam historii. Zupełnie inaczej przeżywa się film, patrząc np na Adamczyka tudzież Voighta, a inaczej patrząc na Jana Pawła 2. I najlepiej świadczą o tym reakcje ludzi którzy naprawdę przeżywali ten film w kinie. (Tylko bardzo proszę wszystkie dzieci które z musu poszły na ten film ze szkołą, o nie zabieranie głosu)

Dla mnie ten film był rewlacyjny, choć nie bez wad. Zgadzam się co do sceny zamachu - totalna porażka. Ale przecież nie była ona najważniejsza. Poza tym film jest zdecydowanie za krótki. I tyle.

ocenił(a) film na 10
kwolana

dokładnie to najlepszy film, jestem licealistką ale ten film po prostu był tak dobry i tak ciekawy, dużo lepszy od tych właśnie fabularnych produkcji, na tamtych przysypiałam w kinie, a ten po prostu nie dał mi zasnąć. 10/10

użytkownik usunięty
milus_2

A ja poszedłem ze szkołą i zabiorę głos. Film jest świetny! Najlepszy na jakim byłem ze szkołą.

Ja też byłam na tym ze szkołą, i pozól że się wypowiem:)
Podobały mi się filmy o papieżu w roli Adamczyka, jednak ten jest o wiele lepszy.
Początek filmu, lekki szok nie spodziewałam się że będzie on aż tak dokumentalny. Chodzi mi tu o to że będzie to film bardziej fabularny niż, że kardynał Dziwisz będzie opowiadał oraz że będzie tyle archiwalnych i oryginalnych nagrań. Po tym pierwszym wrażeniu przyznam spodziewałam się nudy. Nic bardziej mylnego. Poprostu nie mogła 'odlepić' oczu od ekranu. Większość z tych faktów już wcześniej słyszałam jednak i tak zrobiły na mnie wrażenie. Film ukazał prawdziwą istotę Jana Pawła II, kochał ludzi i nie liczyło się jakiego był wyznania. Film z pięknym przesłaniem i o wspaniałym [wg. mnie najwspanialszym] człowieku. Człowieku niewiarygodnie oddanemu Bogu i powołaniu, potrafił rozmawiać z ludźmi. Wyszedło do nich i nauczał. I to było najpiękniejsz, i to wszystko było ukazane w filmie. Jestem w pierwszej klasie liceum i bardzo żałuję, że nigdy nie miałam i już nie będę miała okazji być na pielgrzymce JP II, mogę jednak nadal kierować się jego mądrościami.
Także uważam, że scena zamachu nie robiła wrażenia i można ją było wykonać lepiej jednak reszta filmu przyćmiewa tą niewielką wadę.

I przepraszam, że tak się rozpisałam.
Pozdrawiam.