PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=12103}

Świat według Garpa

The World According to Garp
1982
7,3 9,5 tys. ocen
7,3 10 1 9505
6,4 7 krytyków
Świat według Garpa
powrót do forum filmu Świat według Garpa

10/10

ocenił(a) film na 10

Kiedyś przeczytałem książkę, ale że kiepsko jeszcze było u mnie z angielskim, to nie wszystko zrozumiałem i jeszcze mniej zapamiętałem. Teraz, po latach, sięgnąłem po film i jestem pod ogromnym wrażeniem. Dla mnie jest to arcydzieło. Fabuła jest po prostu doskonała. Aktorstwo prawie... Robin Williams, który jest dla mniej naprawdę najlepszym komikiem w historii (i mówiłem to jeszcze przed jego śmiercią), nie do końca wywiązał się z roli głównego bohatera. Zagrał dobrze, ale nie pasował do tej kreacji. Mimo to i tak wystawiam 10/10, bo film się broni samą fabułą. I to zakończenie, które aż ściska za serce. Rewelacyjne. Zazwyczaj w filmach pojawia się tendencja spadkowa. Od momentu przełomowego jest coraz gorzej. W przypadku "Garpa" cały film był idealny i historia głównego bohatera została idealnie podsumowana. A i jeszcze jedno... film nie jest dla każdego. Trzeba do niego dojrzeć... mentalnie... czyli niektórym nie wystarczy na to życia.

ocenił(a) film na 10
Jimmi_Dragon

“You know, everybody dies. My parents died. Your father died. Everybody dies. I'm going to die too. So will you. The thing is, to have a life before we die. It can be a real adventure having a life”

"Well, gradual school is someplace you go and gradually
find out that you don't want to go to school anymore." :)