PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=12103}

Świat według Garpa

The World According to Garp
1982
7,3 9,5 tys. ocen
7,3 10 1 9505
6,4 7 krytyków
Świat według Garpa
powrót do forum filmu Świat według Garpa

Film ten widziałam po raz pierwszy,i stwierdzam że porusza on problematykę wczesnego feminizmu.Bardzo mi się podobał,ta chęć poświęcenia,oddania feministek.

ocenił(a) film na 9
isa85z

Dodam tylko ,iż feminizm jest ukazany w sposób groteskowy,nieco absurdalny.

ocenił(a) film na 8
isa85z

Ja odniosłem wrażenie, że feminizm jest tam wręcz ośmieszany.

użytkownik usunięty
isa85z

( możliwy SPOJLER )Wiem, że temat jest stary ale muszę zwrócić uwagę na to co napisała autorka. Film/książka nie porusza problemu wczesnego feminizmu tylko feminizm drugiej fali , czyli bardzo ciekawe zjawisko szczególnie w USA. To tylko taka mała poprawka :) Czy feminizm jest ośmieszany? Myślę , że bardzo celnie skrytykowany - mała Ellen James została pokazana jako narzędzie w rękach grupy totalnych ekstremistek pozbawiających się języka. Jenny Fields również została zawłaszczona przez określoną opcję polityczną w celu odniesienia sukcesu. Feministki w "świecie wg. garpa" to totalne manipulatorki - przyznam , że widząc wiec polityczny i późniejszy pogrzeb Jenny miałam dreszcze... Z resztą ostrze krytyki jest wymierzone moim zdaniem bardzo celnie.

ocenił(a) film na 8

Fajne było to, że mimo krytyki całego ruchu - matka Garpa, czyli postać odpowiedzialna za powstanie tego wszystkiego, była postacią pozytywną, sympatyczną i kochaną przez pozostałych bohaterów.