PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=207}

Żołnierze kosmosu

Starship Troopers
1997
6,6 47 tys. ocen
6,6 10 1 46709
6,4 30 krytyków
Żołnierze kosmosu
powrót do forum filmu Żołnierze kosmosu

Poważnie się pytam i bez sarkazmu. Przecież ten film, to totalny pastisz i bawienie się
konwencją. Chyba nikt nie traktował go "na serio"...

ocenił(a) film na 7
ural

jako pastisz 8/10; jako film akcji 3/10;

ocenił(a) film na 6
Fuerchtenix

To nie był żaden pastisz. Paul Verhoeven ma taki styl prowadzenia narracji, polegający na przerywaniu głównych wątków fabularnych za pomocą dość zabawnych, niekiedy niezrozumiałych dla naszych czasów spotów reklamowych i relacji dziennikarskich, które bardzo często są pozbawione skrupułów i empatii, wynikających z założonej konwencji przedstawiającej degrengoladę futurystycznej społeczności, a w szczególności mediów. Tym samym pewna doza brutalności lub nieetyczności przedstawiona w sposób prosty, lekki i bezpośredni może nadać wymiar pastiszu czy parodii, a to najzwyczajniej jego wizja przyszłości, która balansuje na pograniczu absurdu i obawy przed takim właśnie absurdem. Ten sam zabieg możemy zaobserwować w pierwszym RoboCop'ie i Total Recall (Pamięć Absolutna).

ocenił(a) film na 8
Uziel

Damn dude you are so smart.

ocenił(a) film na 6
mk34

Indeed ;}~~.

Uziel

nie zgodze sie. "Robocop" i "Total Recall" jak najbardziej, ale tu cala fabula ma ten sam wymiar, kazda, dokladnie kazda scena, nie tylko przerywniki.

Uziel

pamietacie reklamy z robocopa? i popatrzcie teraz czy nie jest podobnie i to co sie dzieje z mediami i korporacjami ! verhoeven antycypowal!

ural

zgadzam się. Ja ten film widziałem w kinie i płakałem ze śmiechu. Świetne kino i szydera na maksa :):):)

ocenił(a) film na 9
zabok7

Najgorsze jest to że całkiem spora część widzó tego szyderstwa i satyry nie dostrzegła, co źle świadczy o IQ społeczeństwa - jak dla mnie film genialny...

piotrbimbasik

oni to dostrzegaja doslownie i im sie wydaje glupie ale co tam wazne ze film jes 10/10

ocenił(a) film na 8
zabok7

Dla mnie dość gorzki śmiech. Film genialny!

ocenił(a) film na 9
GhostFace

Najbardziej niedoceniany, wielowywamiarowy klasyk/pastisz/satyra kina S/F - tak naprawdę nikt poza Verhoevenem nie nakręcił niczgo takiego ani wcześnij ani później - patrz Starship troopers i Robocop - nie zrozumiem naprawdę IQ ludzi, którzy widzą w tym tylko kiczowatą "GUPIĄ" rozpierduchę - są chyba ślepi.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

"Najbardziej niedoceniany, wielowymiarowy klasyk/pastisz/satyra kina S/F" - yes sir!

Powinien być wymieniany w jednym szeregu z "Dr.Strangelove..." niestety stylizacja na opery mydlane, bohaterowie w stylu turbo Amerykańskim jak z "Mody na sukces"(do tego aryjscy do bólu, szczeny szersze niż głowy) przeszkodzili gawiedzi dostrzec, czym jest ten film.

też pozdro, dla ciebie i każdego rozumnego fana Starship.

GhostFace

zgadzam się z Wami w 100%. niektórym aktorom udało się nawet sparodiować samych siebie :)

ocenił(a) film na 8
zabok7

Taki Van Dien nawet nie wiedział że to satyra, grał chłopak na serio w wojennym Sci-Fi, tak działa Verhoeven. Wziął ponad 100 baniek od Amerykanów i i wykpił ich wspaniały kraj.

ocenił(a) film na 9
GhostFace

Niestety już w czasach gdy biegałem 3 razy na seans kinowy - moi z pracykoledzy pukali mi się w głowę, mówiąc że jestem miłośnikiem bajek dla nastolatków - nie wiem czy jestem aż tak tak inteligenty ż edo strzegłem w tym filmie coś więcej niż strzelanie do robali czy aż tak głupi...