Ze zdjęciami się zgodzę bo były świetne. Co do muzyki to tak średnio ale sprawa gustu. Reżyser ok wyjątkowo trudnej konkurencji nie miał. Ale efekty specjalne?? W którym momencie?? Pozostałe 4 filmy były pod tym względem lepsze więc nie rozumiem tego wyboru....
chyba sobie żartujesz. Podobieństwo jest rażące, a hulk to jeden z najlepszych efektów specjalnych tego roku. Ty go porównasz do gry, bo właśnie nie ma do czego innego go porównać.
Eee nie, zwiastun do mists of Pandaria jest naprawdę niesamowity, ale nie zmienia to faktu, że wielu znawców i specjalistów od efektów specjalnych wybrało właśnie Life of Pi za najlepszy popis tychże efektów. Hulk mimo, że byl bardzo dobrze zrobiony wciąż nie jest szczytowym osiagnięciem, natomiast pragnę przypomnieć, że Królewna Śnieżka i lowca również byli w zestawieniu i w tym filmie były okropne efekty specjalne.
To chyba najwyższe wyróżnienie? Jest jeszcze wygrana BAFTY za efekty specjalne. Ale i tak nie rozumiem do czego piszjesz, że "tylko oskar nic więcej".
królewna śnieżka i łowca już zrobił na mnie o wiele większe wrażenie niż Życie Pi jeśli chodzi o efekty specjalne. Z resztą sam Bagiński (o ile się nie mylę) uznał, że Królewna była najlepsza w tym roku jeśli o efekty chodzi. Wniosła innowacyjne techniki i takie tam :P mamy nie wierzyć Naszemu góru i rodakowi? no come on...poza tym jeśli chodzi o samą fabułę itd. film mnie osobiście również nie porwał. Film się wyróżnia ale bez przesady ażeby otrzymać 4 statuetki...w pełni zasłużona jest tylko za zdjęcia, reszta bez komentarza...
Jaja sobie robisz? Te krysztalowe ludziki jako lepsze efekty? Te zwierzątka co ewidentnie wyglądały sztucznie, że rodzine reklamy piwa żubr wyglądaly dużo lepiej. Moim zdaniem Śnieżka i łowca mieli najsłabsze efekty.
Widziałes w ogóle ten film? Bo ja niedawno, i mam świeże na to spojrzenie.
A Życie Pi jest jednym z najpiękniejszych filmow jakie widziałam, a widziałam sporo filmów.
nie, nie widziałem. Lubię wypowiadać się o produkcjach które są mi obce dziewczynko :) znakomicie że widziałaś dużo filmów ale to o niczym nie swiadczy. Jeżeli więc znasz sie lepiej niz Baginski to rob kariere w stanach.
Po wieeeelkim zdziwieniu jak Hobbit mógł przegrać z tygrysem przyszedł czas na analizę. I już wiem! Otóż znalazłam na necie zdjęcia bifor i after z planu Pi i za to faktycznie należy się Oscar.
Proszę:
http://imgur.com/2rJsR
Bagiński powiedział, że efekty w "Śnieżce" najbardziej spodobały mu się pod kątem stylistycznym, jeśli jednak chodzi o aspekt techniczny to uznał "Avengersów" za najlepszych.
No to nie wiem w takim razie na co patrzyłeś, bo efekty specjalne były tak złe jak na film wyprodukowany w 2012, że aż dziw bierze, że to w ogóle zostało nominowane gdziekolwiek. Te króliczki i wiewióreczki były tak okropnie sztuczne, a te czarne kryształowe ludziki tak raziły po oczach, że nie dało się na to poważnie patrzeć.
ehhh...coz sie spodziewac po osobie ktora ocenia aki film na 10...podpowiem : nic. i niech to bedzie podsumowanie twoich wypowiedzi :) pozdrawiam serdecznie!!
A ty oceniłeś na 4, to też dużo o tobie mówi.
Nie jest złym filmem skoro na rotten tomatoes dostał 88/100 a na IMDB 8,2. Widać film jest lepszy niż ty uważasz. A co ja w nim widze to moja sprawa, 10 nie dostał ode mnie za efekty specjalne.
fajnie ze patrzysz na srednie oceny i mowisz : tak ten jest niezly bo ma 8.2. super...btw oczywiscie nie dalas 10 za tylko efekty ale za caloksztalt co w skrocie oznacza ze dla Ciebie wszystko bylo tam bajeczne. Rozumiem, że aktorzy również 10/10 wszyscy? rozumiem że scenariusz również 10/10? do niczego nie mozesz sie przyczepic?
Jak się zechcesz czepiać to zawsze wynajdzie się jakieś mankamenty i to w KAŻDYM filmie. A to, że Życie Pi ma wysoką średnią świadczy tylko tyle i aż tyle, że film został doceniony przez większość. Większość w której ty najwidoczniej nie jesteś. No i spoko, widać nie potrafiłeś dostrzec jego magii. Wkurza mnie jednak, jechanie po kimś komu film się spodobał. To takie dziecinne...
Wszystkie zwierzęta jakie tam się pojawiały były zrobione komputerowo. Wieloryb, fauna morska, sceny sztormu.
Tygrys i CGI wody. To ponoć trudne. Praktycznie każdy większy film ze sporą ilością CGI wody i hydro efektami zdobywał minimum nominację do Oscara. Przykłady: Otchłań, Titanic, Gniew oceanu, wszystkie części Piratów z Karaibów, Posejdon i wreszcie Życie Pi. Jak lubisz efekty specjalne prowadzę ranking na blogu. Możesz zagłosować. http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/535942
Rahabiel ma rację, dobre CGI wody jest ciężkim zadaniem [nie będę się tu szerzej wypowiadać, o animację komputerową zaledwie się otarłam]. Poza tym nie mieliśmy tu do czynienia ze światem fantasy czy sci-fi, otoczeniem i istotami, których wygląd można dowolnie wymyślić i "dostosować". Starano się wiernie odtworzyć zjawiska natury, wygląd zwierząt [nie tylko tygrysa], itp. Większość osób chyba nie zdawało sobie sprawę podczas oglądania w jak wielu scenach mają do czynienia z efektami specjalnymi. Tutaj jest mała próbka tego, nad czym pracowała ekipa: http://www.youtube.com/watch?v=9BrD_v5Vt70
Też się zdziwiłem, ale to było zanim obejrzałem film. Wszystkie zwierzęta wyglądają i zachowują się jak prawdziwe, więc Oscar zasłużony. Doczep się lepiej "Papermana", gdzie producenci w ogóle się nie wysilili a dostali nagrodę.
Widzisz tak dobre efekty specjalne że nawet nie zauważyłeś kiedy hehe
zdjęcia mistrzostwo!!! fotografowie mogą się wiele nauczyć
Pozdrawiam :)
Oczywiście, efekty specjalne w tym filmie to nic specjalnego, wystarczy porównać, co chociażby 8 lat temu ukazywał "King Kong". Mnie bardziej zdziwiła nagroda za reżyserię. Kilka elementów w tym filmie nie pasuje do siebie, końcówka i początek wydają się naprędce sklecone, doczepione do zasadniczej części środkowej. Z pewnością można było to zrobić bardziej zgrabnie. A może po prostu przyznano ją "Pi", by utrzeć nosa Spielbergowi.