PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=985}

1492: Wyprawa do raju

1492: Conquest of Paradise
1992
7,3 15 tys. ocen
7,3 10 1 15166
5,5 2 krytyków
1492: Wyprawa do raju
powrót do forum filmu 1492: Wyprawa do raju

FILM ŚWIETNY

ocenił(a) film na 9

Piękny film, oparty na faktach i pokazane chamstwo szlachty i kościoła katolickiego.
Kolumb chciał stworzył nowy świat gzie wszyscy będą równi a za to spotkała go kara.
Kościół trzymał wtedy z tym kto dał więcej i lepszą pozycje. Ludzie narzekają dziś na
kościół katolicki, niech się cieszą że się zmienił, w tamtych latach w kościele służyli sami
kryminaliści i wyzyskiwacze niczym nie różniący się od szlachty.

homej

Panie, nie pisz Pan bredni, bo znajomość rysu historycznego jest u pana na porażająco niskim poziomie. Lepiej czasem milczeć niż powielać takie brednie. Żeby wypowiadać się na temat jakiejś nauki, trzeba się na niej po pierwsze znać, a po drugie być obiektywnym, w miarę możliwości, w wydawaniu sądów, życie jest materią płynną. Niestety, mamy d***cję i każdy, nawet Pan może głosić brednie wtórne, po obejrzeniu obrazu, który jest kinem czysto rozrywkowym; z historią realna, to on ma mało wspólnego. Czytać, czytać, czytać i jeszcze raz czytać, potem szczypta pokory i dopiero się wypowiadać.

Szalom

mlady007

Widzę żeś Wać pan bardzo zadufany w sobie. Chciałbym poznać pana osobiście zobaczyć pańskie osiągnięcia. I wypowiedzieć się na pana temat. Gratulacje na internecie przy nicku każdy może obrażać. GRATULUJE WYCHOWANIA.oby tak dalej. Po drugie racja byłem pod wpływem przepięknego filmy. Trzecia sprawa historię piszą zwycięzcy a z tego co czytałem pan Kolumb był przegranym i naprawdę siedział w pace. Większość co napisałem jest prawdą ale trochę wyolbrzymioną. Powtarzam chciałbym spotkać się Wać Panem na żywo i wtedy pogadać, żeby się pan nie czepiał tylko jednego argumentu. Pozdrawiam WIELMOŻNEGO WAĆ PANA.

zewral

To jak historia jest pisana pięknie ukazuje sprawa i Iraku mam brata który był tam na misji i to co piszą dziś w książkach historycznych przez ludzi (którzy nigdy nawet tam nie byli tylko pisali relacje z telewizji albo bodajże to co mówiła władza albo dowódcy wojskowi), to dwie różne sprawy. RADZĘ WIELMOŻNEMU WAĆPANU nie czytać tylko samych podręczników historycznych bądź ze tal powiem opinii innych historyków, (gdzie spośród wszystkich nauk w Historii jest najwięcej fałszu), tylko wsiąść się ZA RELACJE LUDZI KTÓRZY TO PRZEŻYLI I OPISALI. Nie mówię iż w 100% co pokazali w filmie jest prawdą. To miał być hołd dla Kolumba ale bardzo wiele faktów się zgadza. POZDRAWIAM WIELMOŻNEGO PANA

zewral

Ot i odezwała się urażona duma polaczka żałosnym i urażonym płaczem. Frazesy w stylu "historię piszą zwycięzcy" podkreślają tylko jednostronność Pana poglądów. Zanim zacznie Pan pisać brednie na temat Kościoła Katolickiego i tego, jaki to Kolumb chciał stworzyć raj na ziemi, radzę zwyczajnie zgłębić temat. Nad budową zdań też radzę popracować. Na koniec, co tu mają jakiekolwiek osiągnięcia. Piszesz Pan brednie i tyle, emocje nie mają tu nic do rzeczy. Ja jestem zadufanym w sobie? Zadufaniem w sobie określił bym zdanie Pańskiego autorstwa: "w tamtych latach w kościele służyli sami
kryminaliści i wyzyskiwacze niczym nie różniący się od szlachty", jakieś historyczne poparcie czy jedynie zdanie oparte na oglądaniu filmów i czytaniu książek popularnonaukowych?;)
Kopanie się "z koniem na kopyta".. Nie trzeba posiadać wybitnych osiągnięć w polu historii, żeby być zorientowanym jak wyglądały tamte czasy.

mlady007

a ja tak sobie myślę że jednak masz problem duży a co do tamtych czasów kościół był zły i co z tego ale to w tym filmie było własnie pokazane ktoś nie uważnie filmu nie oglądał

zewral

a jeżeli chodzi o jedno stronność to mogę cię wprowadzić bo widzę że chodzi ci o to że nie tylko szlachta była zła i kościół ale także historyczne wydarzenia były źle odwzorowane aha zara mi powiesz ojojo nie o to mi chodziło ale ja ci tera powiem jak nie o to to o co sądzę także ale sorry coś mi się wydaje że masz poważny problem a dlaczego to widać masz problem z równością społeczną można to wywniosokować z twojej wypowiedzi a także w nie umiejętności prze pana oglądania filmu czytania książek naukowych ale najważniejsze wysłuchania to od 2 osoby która też uczy się o tym i jakie ma na ten temat zdanie spewnością powiesz co ten człowiek za pierdoły pisze chyba brak mu rozumu a i jeszce dodasz weś używaj znaków interpunkcyjnych ale to nie o to chodzi człowieku o niskim zasobie inteligencij ponieważ chodzi o sam fakt w wielu źródłach historycznych podają że pan kolumb był w więźieniu przez teorie spiskową a także że miał plan stworzyć swoją odrebną populacje i zgadzam się do tego ponieważ sam był :Dkażdy wie kim więc nie rozumiem o co ta sprzeczka a własnie kościół w tamtych czasach hahaha z cała pewnością mogę się zgodzić gdybyś był na lekcjach teologii i troche zgłebił wiedze historii religij to byś wiedział że X-XV w bł najmroczniejszym z możliwych w tamtych czasach kościół dbał o swoje interesy i nie interesowało go nic prócz wiary chrześcijańskiej a co za tym idze:D wyższości rasy co analogicznie można podstawić do hitleryzmu lub jak wolisz do myślenia greków lub rzymian . po 2 z cała pewnością kościół był nacją która propagowała mity o swojej wierze co dawało niesamowity skutki piniężne styl a także sposób nakłaniania do wiary był wręcz genialny na tamte czasy i za to cenie za wspaniały pomysł i podejście psychiczne kościołu to daje efekt i złe światło na kościół który ty uważasz za piekność w tamtych czasach spewnością jesteś człowiekiem albo młodym w liceum który się dopiero o tym uczy i nie jest obyty w temacie no albo człowiekiem któy bardzo dużo przeczytał książek w co bardzo chciałbym wierzyć i co pomogło by mi zrozumieć pańskie sfrustrowanie mam 2 niewiadome ale nie bede wiecej dodawał nie wiadomych wkońcu całego problemu kościoła w tamych czasach ci nie rozpisze nie jestem aż tak wielkim historykiem ale prawdopodobnie mógł bym pomuc no co prawda kościół jak sama organizacja byłą dobra ale moje treści odnoszą się nie do samych księży co byli na najniższym szczeblu i faktycznie pomagali i żyli w nędzy co bardzo mnie poruszało ale o pasi brzuchach na szczycie wiem o co ci chodzi z kościołem ale specjalnie zabrnąłem tak daleko może i zgodze się żę kościół chrześcijaniski jest dobrą organizacją i spewnością te kary które przeprowadzli za nie wiare były niczym w porównianiu do niewierzących w wiary rzymu jak pamiętamy tępienie chrześcijanistwa co było prawdziwą tragedią no dobra żem się rozpisał nie potrzebnie sorry ale nie chce mi się poprawiać błedów pisze ten post późno i spać mi się chce no

ps. moja wypowiedziedź w żadnym wypadku pana obraźić nie specjalnie naduzyłem słowa aby kontekst i oje zdaniem wyrażało emocje przepraszam za każde słowo które obraziło pana lub panią mam nadzieje że pierdół nie napisałem nie myśle za nocy tak dobrze :D:D:D:D a jaeszcze 1 to nie piusałem tego posta tylko kolega menda się wbił na moje konto przepraszam za tamte słowa całkowicie się nie zgadzam z tamta wypowiedzią 1 co się zgadzam to że film miał dać hołt ale nie wierzmy w takie tanie kłamstwa to był poprostu dobry temat na zarobienie piniędzy a co za tym idze podkoloryzowania faktów no i upięknienie sytutacji którą kolum mogł wprowadzić ja sądze że jest to hipoteza i tak naprawde czy można to przyjąć za fakt możliwe ale ja wole znać cała prawde a nie tylko odłam jej ok kończe:D

zewral

Cuilibet fatuo placet clava.

mlady007

Casus dementis correctio fit sapientis.

zewral

Cum ventis litigare..

mlady007

ha-ha-ha-ha masz rację jesteś idiotą a ja wcale nie walczę :D tylko śmieje się z twojego idiotyzmu myślałeś haha że taki prosty sposób mnie obrazisz postaraj się wy szerz szare komórki bo ja widzę że nic innego nie potrafisz jak obrażać a i jeszcze jedno jeżeli nie masz nic do dodania i nie pokazujesz faktów czyli dlaczego ci się nie podobał film lub kogoś obrażasz to jesteś zwykłym..... ambitiosa non est fames absit! ...........

zewral

Ale bełkot. Zero dowodów tylko dowodów na poparcie tezy. Po pierwsze i ostatni to Indian wybyły choroby a nie krwiożercza szlachta i kler - choć i tu było róznie, jak to w życiu bywa. A poza tym czasy były jakie były i inna mentalność ludzi. Za 500 lat ciebie, nas też nazwą krwiożerczym internautą, debilem czy czym tam chcesz, bo powiedzą jak mozna było robić tak a nie inaczej.
No i co do tych mrocznych wieków to dam ci jeden przykład przeczącym twojemu zdaniu. Znadz takie Królestwo Polskie? Słyszałeś o Włodkowicu?

kura999

oczywiscie że słyszałem o włodkowicu ale co to ma zaprzeczać średniowiecze to mroczny wiek tak jest nazywany nie mówie w kwestii kultury a samego wyznania relgii

zewral

Podaj proszdzę te przykłady.

homej

Kolportujesz praktycznie same brednie. Nie idź tą drogą.