PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=985}

1492: Wyprawa do raju

1492: Conquest of Paradise
1992
7,3 15 tys. ocen
7,3 10 1 15127
5,5 2 krytyków
1492: Wyprawa do raju
powrót do forum filmu 1492: Wyprawa do raju

Dosłownie godzinę temu dostałem przesyłkę (sam film był dwa razy tańszy niż paczka papierosów). Jestem już po 40 minutach samego filmu i jak na razie:
arcyciekawy i świetnie grający Depardieu z którym w sumie obejrzałem tylko jeden film do tej pory: DANTON (ubóstwiam). Jakoś nie pasował mi tu Assante, który kojarzy mi się tylko z rolą włoskiego gangstera ale jednak daje radę.
Ale dobra... przerwałem film z innego powodu, a mianowicie już zaczyna mnie fascynować tematyka ludzi, których dzieje zmieniły Świat... ten "stary, płaski i będący pępkiem naszego układu". Dlatego zwracam się z prośbą, o tytuły filmów, które właśnie opowiadają wielkie dzieje jednego człowieka, o którym do tej pory mówi się w szkołach i ogólnie w życiu, którego imię zostało zapamiętane. Tematyka oczywiście historia. Wracam do oglądania:)

ocenił(a) film na 9
vertal

Skończyłem oglądać i film i szczerze mówiąc im dalej tym bardziej wszystko się miesza...
Kolumb jest tu pokazany prawie jako szaleniec. Jako bogobojny, chcący załatwić wszystko za pomocą "peace and love", lecz ma to skutek zupełnie odwrotny. Zapomina o swoich ludziach, o swojej rasie.
Nie pamiętam już prawdziwej historii tego człowieka ale pewnie znając życie film jest przekoloryzowany na potrzeby kina.
W filmie pokazane jest jak jeden człowiek (Moxica) może swoim postępowaniem, zniweczyć wszystko co miało być piękne i nowe...