PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=985}

1492: Wyprawa do raju

1492: Conquest of Paradise
1992
7,3 15 tys. ocen
7,3 10 1 15166
5,5 2 krytyków
1492: Wyprawa do raju
powrót do forum filmu 1492: Wyprawa do raju

O Kolumbie widziałem 2 filmy-jeden naszpikowany gwiazdami (Brano, Selleck, Del Toro, Zeta-Jones) -Kolumba grał G. Corraface i drugi z Gabrielem Byrne, jednak ten drugi bardziej mi pasował.
Ten z Depardieu film ma 20 lat, jakoś dopiero tydzień temu go oglądnełem.
To film Scotta, jego bardziej interesuje historia kształtowania się wizerunku genueńskiego
odkrywcy niż cała epoka odkryć geograficznych.

Zacznę od minusów:
1 Błąd, że były 3 wyprawy, kardynalny dla scenarzysty
2 Depardieu jest dobrym aktorem, ale w filmie jest grubaśny, z wielkim karkiem, wielkim nosem, blond włosami co w ogóle nie licuje z śniadolicymi Wlochami, Geueńczykiem, nie chcę tutaj wyglądać na ideologa nazistowskiego, ale nawet mówiąc po włosku czy po hiszpańsku Depardieu (Kolumb) nie wygląda na Włocha!!! w ostatniej scenie w Salamance w siwych włosach bardziej przypominami.... Kopernika (polsko-niemiecki astronom nie kobieta, blond włosy może mieć), czepiam się...
3 Nie pasuje mi S. Weawer jako królowa Hiszpanii, może do walki z Obcym tak, ale
chyba powinna tą rolę zagrać europejka
4 Zminimalizowanie genialnych aktorów może prócz Armanda Assante do ról trzecioplanowych (Karyo, Rey, Vosloo, Langella, Waddington, Dunn czy Wincott)

plusy:
1 Świetna muzyka-grana gdy Kolumb wypływa z Palos, wychodzi na brzeg Guanahani, stawiają ten dzwon i końcówka
2 Dobre rozważania filozoficzne, w chwili gdy Hiszpanie wysiedli ze statków na San Salvador
zburzyli świat Indianom narzucając swoją wiarę i cywilizację jednak ogniem i mieczem.
Po prostu w Europie był kryzys, dzisiaj też a nie ma już co poznawać, bo wszystkie kontynenty odkryte.Został kosmos.

Daje 5,5/10

Irish_Americ

Też daję 5, ale nawet muzyka nie pasowała mi do tego filmu. Zbyt złowieszcza.

ellia2

japier***e

ocenił(a) film na 10
ellia2

A co to miało być wg ciebie, komedia romantyczna o podboju Ameryki? LOL

ocenił(a) film na 6
ellia2

Zgadzam się. Vangelis jest spoko, ale nie do tekiego filmu. Tu powinien być jakiś epicki kompozytor Williams, Zimmer, Elfman albo nawet Silvestri, ale nie syntezatorowy Vangelis. Momentami brzmiało jak z filmu sci-fi.

niedzwiec

Cieszę się, że ktoś czuł podobnie. :)

ocenił(a) film na 10
Irish_Americ

Włosi nie są wszyscy jak jeden brunetami, szatyni i blondyni też tam występują. Radzę popatrzeć na mapę, Genua leży na północy Włoch, gdzie o blondasów wcale nietrudno, więc jasnowłosy Kolumb nie musi być błędem. I nikt nie powiedział, że Kolumb był szczupły, wiotki i z szyją łabędzią, a na portretach (wprawdzie pośmiertnych, ale jednak) widać faceta z wielkim nosem. No to ossochozi?

A co do Sigourney, to ja już w ogóle nie wiem co powiedzieć. W czym brak europejskiego paszportu przeszkadza w graniu królowej Hiszpanii? Jedną z najlepszych odtwórczyń roli Elżbiety I, królowej Anglii jest Cate Blanchett, posiadająca australijski paszport i ojca Amerykanina. I w czym jest problem?

Irish_Americ

W Wencji i okolicach od zawsze było wielu blondynów, w szczególności w Średniowieczu i okolicach. Sa nawet głoszone teorie, legendy że nazwa Wenecjia jest związana z Wenetami zamieszkującymi tereny dzisiejszej Polski :) Choć przodkowie Wenecjan według legend właśnie z północnej Europy przybyli w to miejsce. Ojeciec Kolumba to chyba rudy nawet był. No ijeszcze trzzeba wspomnieć o Warneńczyku.

Irish_Americ

No i ten kryzys to właśnie do Europy dzięki odkryciu Ameryki dotarł, czy też raczej się pojawił - spadek wartości złota. Hiszpanie dzieki temu padli na pysk właśnie.

Irish_Americ

1. Nie wiadomo jakiej narodowości był Kolumb- naukowcy się o to spierają. Wg oficjalnej wersji jest Genuańczykiem i synem Domenico Colombo, ale to nic pewnego. Duża część badaczy twierdzi, że był portugalskim Żydem, inni że Polakiem. Prowadzone są w tej materii zaawansowane badania, które mają dać odpowiedź na to pytanie.
2. Kolumb wg zachowanych rycin, opisów był przedstawiany jako dość kurpulentny mężczyzna, przystojny, ale z urody raczej bliżej mu było do Depardieu niż do Georgesa Corraface'a.
3. S. Weawer była bardzo podobna do opisów królowej Izabeli..Mnie akurat ten sposób przedstawienia pierwszej królowej nowożytnej Hiszpanii się podobał;) To była kobieta o bardzo mocnym charakterze, świetnie wykształcona, współrządząca z mężem wielkim imperium.
A co do reszty w większości się zgadzam;) Muzyka powinna dostać Oscara. Była po prostu genialna..Cały film zrobił na mnie olbrzymie wrażenie i mam ochotę obejrzeć go po kolejny.
P.S. Marzy mi się bardzo porządny film lub serial historyczny o Kolumbie. To jedna z bardziej ciekawych i kontrowersyjnych postaci historycznych.