Za piękne aby mogło być prawdziwe ;-) Wszyscy tacy dobrzy i pełni zrozumienia dla Indian, niestety kilku złych sprawia, że dochodzi do wojny. A przecież Kolumb taki był proindiański, życzliwy, otwarty itp.
Kolumb był wytworem swojej epoki: katolikiem wywyższającym się nad dzikusami. Przeczytajcie sobie jego pamiętniki. Już uwaga na początku filmu mnie zaniepokoiła na temat niszczenia kultury Maurów. Absolutnie chrześcijanin nie pozwoliłby sobie na taka uwagę względem dziedzictwa islamskiego.
Po za tym film robi wrażenie piękną muzyką i pięknymi kadrami.
Bez przesady, indianie BYLI dzikusami, BYLI zacofani, ze strony indian również było tych "kilku złych" - oczywiście nie to miejsce i nie ten portal na takowe dygresje, ale nie popadajmy w skrajności, bo obie są "politycznie poprawne". I ta która nam wmawia że rok 1492 - był zbawczy da degrengolady jaką u siebie robili indianie ( a co prawda to i prawda ) i ta któa mówiła że było to dla nich koniec ich cywilizacji ( i tu także jest prawda ). Bez Kolumba - świat byłby uboższy, nie bogatszy,
O mój Boże!
"I ta która nam wmawia że rok 1492 - był zbawczy da degrengolady jaką u siebie robili indianie ( a co prawda to i prawda ) i ta któa mówiła że było to dla nich koniec ich cywilizacji ( i tu także jest prawda ). Bez Kolumba - świat byłby uboższy, nie bogatszy, "
Proszę Cię, powiedz mi skąd wziąłeś taką wiedzę? Jak? Gdzie? kiedy? Jaka degręgolada?
I jeszcze jedno pytanie, czy to, że ktoś jest (jak to określiłeś) "dzikusem" usprawiedliwia tego "ucywilizowanego" do ograbienia go, zabrania mu ziemi, zniewolenia i zniszczenia kultury? Cywlizacja to pojęcie względne kolego Szuniek.
Pierwsza sprawa to taka że nie jesteśmy kolegami. ;)
Druga to taka że temat nie jest na ten portal.
Trzecia
- natomiast ot przedstawiłem dwie skrajne tezy. W celu zapoznania się z imi proponuję przestudiowac książki Kennedyego, Swobody czy Jakova. Jednym słowem chcąc brać udział w dyskusji - należy mieć do tego ELEMENTARNE podstawy, a nie z głupia frant "ot tak" zaprzeczyć na forum, bo nie zgadza się to zer światopoglądem.
No i nareszcie perełka ... po czwarte.
"czy to, że ktoś jest (jak to określiłeś) "dzikusem" usprawiedliwia tego "ucywilizowanego" do ograbienia go, zabrania mu ziemi, zniewolenia i zniszczenia kultury?"
Odpowiedź brzmi - NIE. Postęp cywilizacyjny dla Azteków objawiał się tysiącami ofiar co roku. Dla Franków - mordowaniem muzułmanów. Ale i też wspaniałą Inkaską sztuką jak również europejskim gotykiem. Pytanie po prostu zadane obłędnie. :):)
Zadałem takie pytanie bo najwidoczniej nie zrozumiałem Twojego postu. Nie wiedziałem, że opsiałeś tam 2 tezy poparte jakimiś dowodami. Nie przytoczyłeś ich, nie poprarłeś niczym konkretnym, więc także mogę domniemać, że wziąłeś je z powietrza, po przeczytaniu zdania: "indianie BYLI dzikusami, BYLI zacofani" - dziwne to zdanie i wątpię, żeby Jakov czy Kennedy pisali o ówczesnych kulturach w ten sposób. Co do elementarnej wiedzy, to nie wiem czy ją mam czy nie. Tzn, nie czytałem książek, ale byłem w Meksyku i Boliwii, widzialem na własne oczy budowle jakie wznosili indianie i po tym co widziałem, nie nazywałbym ich "dzikusami". Co do słowa "zacofanie" to też kwestia semantyki. Ale co do jednego masz rację - to portal o filmach i może na nich się trzeba skupić :) Pozdrawiam Cię serdecznie! PS. Przepraszam za tego "kolegę" ;)
Ciekawostką jest to że najpierw piszesz..
"Nie wiedziałem, że opsiałeś tam 2 tezy poparte jakimiś dowodami. Nie przytoczyłeś ich, "
- by następnie przytaczaj mi je jako argumenty... ale ok.
"nie poprarłeś niczym konkretnym, więc także mogę domniemać, że wziąłeś je z powietrza"
- wyraziłem zdanie że to nie ten portal na tego typu dyskusje. Ale pokrótce...
Przytaczani przeze mnie historycy NIE pisali o "dzikusach" - natomiast odniosłem się do dwóch tez:
1. Kolumb uratował cywilizację Indian przed totalną samozagładą
2. Zniszczono rozwijające się kultury Indian, osiągające coraz to wyższy pułap cywilizacyjny
"Tzn, nie czytałem książek, ale byłem w Meksyku i Boliwii, widzialem na własne oczy budowle jakie wznosili indianie i po tym co widziałem, nie nazywałbym ich "dzikusami"."
Ja byłem w Peru - i Inków także nie nazwał bym dzikusami. Tego typu argumenty są wyjęte z szerszego kontekstu.
"Cywilizowanie" indian północnoamerykańskich - to np. kompletnie nieudana próba. I tak. np Indianie Santee którym ZA DARMO dostarczano stada po 200-300 krów ( mając nadzieję że jako koczownicy - staną się dobrymi hodowcami - bo raczej nikt nie łudził się na ich przywiązanie do rolnictwa) po prostu wyganiali swoje krowy na pastwiska i polowali na nie jak na bizony. Sytuacja taka miała miejsce przez kilka lat... To niestety jest tryb życia DZIKUSÓW - ( moja, subiektywna opinia) W końcu skończyło się na rezerwatach. Niestety i dla jkednych i dla drugich - bo czy cywilizowany zamykając w jakimś obozie ( obszar jest neiistotny ) niecywilizowanego - nadal jest cywilizowany. Pytanie do przemyśleń - ni pod dyskusję.
Pierwsza sprawa to taka że nie jesteśmy kolegami. ;)
Druga
- to taka że temat nie jest na ten portal.
Trzecia
- natomiast ot przedstawiłem dwie skrajne tezy. W celu zapoznania się z imi proponuję przestudiowac książki Kennedyego, Swobody czy Jakova. Jednym słowem chcąc brać udział w dyskusji - należy mieć do tego ELEMENTARNE podstawy, a nie z głupia frant "ot tak" zaprzeczyć na forum, bo nie zgadza się to zer światopoglądem.
No i nareszcie perełka ... po czwarte.
"czy to, że ktoś jest (jak to określiłeś) "dzikusem" usprawiedliwia tego "ucywilizowanego" do ograbienia go, zabrania mu ziemi, zniewolenia i zniszczenia kultury?"
Odpowiedź brzmi - NIE. Postęp cywilizacyjny dla Azteków objawiał się tysiącami ofiar co roku. Dla Franków - mordowaniem muzułmanów. Ale i też wspaniałą Inkaską sztuką jak europejskim gotykiem.
Pytanie po prostu zadane obłędnie. Właściwie z tego pytania to dziwoląg laika. :):)
Co do politycznej poprawności, to film przekłamuje historię w tym puncie, gdy mówi że w średniowieczu (koniec średniowiecza) ludzie twierdzili, że Ziemia jest płaska. W rzeczywistości każdy wykształcony człowiek w wiekach średnich wiedział, że Ziemia jest okrągła. Władza była początkowo sceptyczna co do podróży Kolumba, ponieważ twierdził on, że Ziemia ma dużo mniejszą średnicę niż wtedy uważano. Królowa miała rację, ale nie wzięła pod uwagę, że między Europą i Azją może coś być.
"W rzeczywistości każdy wykształcony człowiek w wiekach średnich wiedział, że Ziemia jest okrągła."
Szalenie mnie ciekawi skąd takowe informacje posiadasz ???
Np. Johannes de Sacrobosco angielski uczony i astronom napisał dzieło "Tractatus de Sphaera", gdzie pisze, ze Ziemia ma kształt kuli, które było podstawowym podręcznikiem na europejskich uczelniach od XIII wieku. Faktem, który również coś obrazuje jest to, ze jednym z regaliów królewskich (cesarskich) było od początku średniowiecza tzw. jabłko, które było symbolem władzy nad światem zamieszkałym. To nie są informacje znalezione w jakichś katolickich źródłach (nie chcę przyciągać tu antykatolickich internetowych pieniaczy). Wystarczą google i pierwsza lepsza strona.