PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3476}

1984

Nineteen Eighty-Four
1984
7,0 14 tys. ocen
7,0 10 1 14429
7,2 10 krytyków
1984
powrót do forum filmu 1984

Książki nie czytałam, a film musiałam obejrzeć, bo potrzebny mi jest na polski. Aczkolwiek nie zrozumiałam go, szczególnie końcówki. Bardzo proszę, pomóżcie mi.. Podajcie swoje interpretacje i ( muszę naprawdę być nieskupiona ..) kto to w filmie był ten O'Brien ? Czy to on torturował wtedy głównego bohatera ?

sweetxrabbit

Spoiler! ;)
.....
Tak, to O'Brien torturował Winstona -by go ostatecznie 'złamać', wykazać przewagę 'systemu' nad wartościami dobrych ludzkich uczuć i emocji.
O'Brain udowodnił Winstonowi, że jednostka nic nie znaczy, że liczy się tylko panujący porządek świata, a reszta to zaledwie słudzy rządzącego w dany czas ładu. A wykazał to udręczając Smitha jego najgorszymi koszmarami -strachem z głębi serca i rozumu oraz przykrymi wspomnieniami z przeszłości, a także beznadzieją (brakiem jakiegokolwiek innego wyjścia -za wyjątkiem ostatecznej śmierci- z tej fatalnej sytuacji) co tym więcej dodaje dramatu istnienia głównego bohatera.
O'Brien był jakby podwójnym agentem -by przekonać do siebie 'wątpiących' w Wielkiego Brata, udawał jednego z wywrotowców i sympatyków obalenia Partii -by przeniknąć do danej organizacji spiskowej, dowiedzieć się jak najwięcej o jej działaczach i sympatykach (kto i co komu siedzi w głowie), a następnie 'zlikwidować' niepożądany 'element'.
I w przypadku Winstona znakomicie mu się to udało -on szczerze pokochał Wielkiego Brata, uwierzył w system, jego słuszne decyzje i działania... nawet zapomniał o Julii, która także całkowicie zatraciła swoje ideały. Wyszło więc na to, że jednostka da się 'formować' zgodnie z wytycznymi swych rządów, że nie warto samodzielnie myśleć, a 'przywódca zawsze ma rację'.
Umysły Winstona i Julii zostały wyprane i od tej chwili są prawdziwie wiernymi obywatelami Oceanii...

Jeszcze przed zagubieniem swych 'wywrotowych' myśli dla Winstona było najgorszą wizją, że po jego śmierci zwyczajnie nic po nim nie pozostanie, że świat w ogóle nawet nie zauważy jego życia, jego dokonań i wątpliwości. Historia może być bezkarnie zmieniana przez tego -kto ma władzę, bo kto udowodni, że było inaczej?

ocenił(a) film na 6
Teenzet

Dziękuję Ci ! Naprawdę bardzo pomogłeś. ( przepraszam jeśli pomysliłam - pomogłaś ) Teraz wydaję mi się, że lepiej rozumiem film, zdarzenia i w ogóle całość. :)

ocenił(a) film na 2
sweetxrabbit

Nie dziwie Ci się, że go nie zrozumiałeś. Tego filmu nie da się zrozumieć. Gdybym nie przeczytał książki to nie skumałbym NIC!

ocenił(a) film na 6
ravv_2

No, też myślę, że mogłabym najpierw przeczytać, ale już za późno. :) I mała poprawka, wybacz, ale dziewczyna nie lubi jak ktoś się zwraca w formie męskiej. :P

ocenił(a) film na 2
sweetxrabbit

wybaczam :D