2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Odyseja

użytkownik usunięty

Nie wiem co w nim takiego wybitnego.

Naprawdę nie wiem

Ja tu nic nie widzę

nuda nuda nuda i tyle

użytkownik usunięty

Jak nie wiesz to się k... dowiedz. Nie znasz sie na filmach i tyle

użytkownik usunięty

Wiesz w prównaniu do filów z czasów od 1998 do teraz a chodzi mi glównie o efekty i akcje to żeczywiście nie jest takie ciekawe. Jednak jesłi tak twierdzisz to cofnij sie o prenaście lat lub nawet kilkadziesiąt i z tamta wiedzą obeżyj ten film. Gwarantyje Ci niezapomniane wrażenia!!! Ten FILM to kult filmów s-f!!! A teraz wiekszość filmów tego typu preżarła wszechobecna komercja!!! Ktora prezentuje superkinowy kicz!!! Blee!!!

ocenił(a) film na 10

zobacz z ktorego roku jest ten film - rok przed lądowaniem człowieka na Księżycu! obecnie nawet nie robi sie tak klimatycznych i wiernych prawdzie (no do pewnego stopnia:P) filmów, poza tym jezeli po filmach s-f oczekujesz wylacznie duzo krwi, zabijania itp itd to moze pora pójść do lekarza? :)

Nie rozumiesz, bo jesteś tą czarną małpą, która jako pierwsza dostała gnatem po łebie w początkowych scenach.

ocenił(a) film na 10

Porównaj Odyseję np. z takimi "dziełami" jak np Armageddon czy Kosmiczni Kowboje. Jakie wnioski? Loty kosmiczne w obecnie kręconych filmach przypominają grę komputerową. Np. scena z Armageddonu gdzie promy kosmiczne lecą szalonym slalomem pomiędzy asteroidami wykazując się większą zwrotnością niż wojskowe myśliwce. W dodatku lecą w środowisku pozbawionym atmosfery. A przecież w rzeczywistości promy kosmiczne to bezwładne klocki nawet gdy poruszają się w atmosferze. Po prostu obecnie filmy SF stawiają na efekciarstwo. Tymczasem Odyseja dobrze oddaje rzeczywistość. Czuję się tą pustkę, ciszę i bezmiar kosmosu. Nie znajdziesz tu również ujęć gdy statek kosmiczny pędzi przez przestrzeń i gwiazdy tylko śmigają mu przed nosem albo innych bzdur do których przyzwyczaiło nas Hollywood i seriale typu Star Trek. Jedni to zrozumieją i docenia inni zaś będą narzekać że nuda, słabe efekty, mało akcji, nie strzelają się itd...

użytkownik usunięty
urborg

Drodzy pogibańcy. Zakładacie, że jeśli ktoś ten film nazywa nudnym to od razu chodzi mu o krew i zbaijanie i efekty rodem ze złej i niedobrej 'komerchy'. A może po prostu chodzi mu o to, że ciągnące się w nieskończoność ujęcia statku po prostu go nie kręcą? Nie nie kręcą, to wiem na pewno. Książka była całkiem niezła, ale film... Cóż, można puścić go sobie w tle - do nauki.

Ja, jarząbek.

ocenił(a) film na 10

masz racje :ty jako prymityw nie potrafisz usiedzieć na dupie i podelektować sie lecącym statkiem . Czasem w kinie nie chodzi o efekty i hektolitry krwi. Ten film jest dla osób inteligentnych a ty widze wolisz np .Rambo , czy Rocky !
W kinie , prawdziwym kinie nie chodzi o wartką kację tylko o film warty przemyśleń a filym które ty tak uwielbiasz chodzi tylko o akcję ( w więkoszości są to badziewia ) filmy z lat np. 20 czy 30 to klasyki , wiesz czemu ? Bo tam nie am efektó tylko chodzi o mądry scenariusz i scenografię a takie debile jak ty to wolą super dźwięk i efejkty a włąśnie filmy któe sa kręcone pod efekty to kurewskie badziewia dla kretynó ktorych podnieca urywanie łba. Ty tego filmu nie rozumiesz ! On jest dla mądych a nie dla kretynó. Ty w filmach chcesz widzieć to co widzisz a nie głebssze przesłanie i to wyróżnia ciebie jako debila dla któego w kinie licza się tylkoe fekty ! To idź na badziewiarskie GW

ocenił(a) film na 10
Zandarm

w tym filmie nie chodzi o efekty ani dzżwięk ! Tu jest racjonalnie pokazane jak ludzkość doszła do tego co ma teraz !
Jeżeli jesteś prymityny i w kinie lubisz akcję i efekty specjlane a nie inteligencję oglądanego filmu to jest to produkcja nie przeznaczona dla ciebie ! LKudzie to nie jsą Gwiezdne Wojny tylko filozoficzna opowieśc dla ludzi dojrzałych i madrych więc skoro nie rozumiecie tego filmu i mówicie że jest nudny to tylko świadczy o waszej niezbyt rozwiniętej inteligencji ! Jesli ktoś nie rozumie to jest kretynem bo gdy któs ma chociaż lekki rozumek to wie o czym ten film jest !!! Czasem w kinie nie chodzi o efekty i super dźwieki ale o spokojne filozoficzne przenmyślenia i mądre przesłanie. Jeśli naprawdę tego nie rozumiesz to kup se mózg człowieku 9 ludzie ) skoro w kinie chodzi wam tylko o rozrywkę a nie przesłąnie i filozofię to przykor mi ale jesteście debilami ! Je śli ktoś mói że film jest nudny bo leci tylko samolot ( najchętniej wolały cisoy karate i kickboxingu ) to jest kretynem któremu chodzi tylk0o o lekką rozrywkę ! Jesli ktoś nie potrafi przesiedzieć przed filmem ogladając lecący spok0ojnie samolto tylkow oli Mortla Kombat to jest nmaprawdę kretynem i niech lepiej nie ogląda takich filmó bo i ytak nic z nich nie zrozumie !

Werykty: Jeśli lubisz lekkie kino rozrywkowe i nie rozumiesz przesłąnń ( nie rozumies zich ) oraz nie obchodzą cię głębsze myśli w filmie to niech tego nie ogląda bo się wynudzi i neich lepiej przełączy na np . Ciao Darwin i tam będzie sobą oglądajć debilne i denne teksty niewymagajće myslenia oraz bez głębszych przesłan !

koniec

Jeśli uważasz że ten film jest nudny i denny to ogarnij się ! Obejrzy jeszcze rz to może zrozumiesz ( oglądajć film skup się na szczegółąch anie na paru scenach ) jeśli naprawdę tak uważasz to jesteś chora ! p oprstu !!!Dlaczego nie potrafisz dojrzeć głębszych mysli tylko widzisz biegające małpy i nie potraifisz nic wywnioskować ! Czasem w tego typu produckjach nie chodzi o lasery i gwizezdne potyczkia le o logikę i głębie przekazu . Ale do kogo ja móie ? Dod ebilki któa nie rozumie tak prostego przekazu tego filmu !

ocenił(a) film na 10

Genialne plusy filmu: 1.Doskonala muzyka Ligeti Strauss. 2.Cudowne momemnty kompletnej kosmicznej ciszy przepojone jej syczeniem lub oddechem kosmonalty.3.Swietne przedstawienie spokoju kosmosu, jego trwania bez matrixowych przyspieszen i bezsensownych wybuchow walk itd.4.Zakonczenie z pozoru najwiekszy minus filmu a real jego domena, swietna kombinacja czasoprzestrzeni i poczuciem ingerencji stworcy.5.Momo wszysko swietne efekty filmowe stanu niewazkosci i w obecnych czasach budzace podziw.6.Magia tego filmu a jesli ktos tego nie czuje niech sobie kupi Gwiezdne wojny jackcat

ocenił(a) film na 5
jackcat

Dlaczego zadna osoba odpowiadajaca na krytyke tego filmu nie potrafi odpowiedziec w sposob kulturalny, tylko na kazdym kroku musza sie pojawiac jakies mniej lub bardziej zawoalowane aluzje do intelektu ludzi, ktorym odeysje sie nie podobala? Dajecie w ten sposob tylko swiadectwo wlasnego prytmitywizmu snoby.

ocenił(a) film na 10
____16

Moja odpowiedź była bardzo kulturalna i nie było w niej zawoalowanych aluzji. To zaś że takowe często się tu pojawiają nie jest spowodowane krytyką tego filmu, bo krytyki praktycznie w poście tytułowym wogóle nie było, ale płytkością wypowiedzi w stylu "film do dupy, nudny, nic ciekawego".

ocenił(a) film na 10

To jest najzabawniejszy post, jaki kiedykolwiek na FW przeczytałem. :-D

Dzięki i gratulacje!

ocenił(a) film na 9
Klee

Popieram, też się zdrowo uśmiałem:D Fajnie wpaść nieoczekiwanie na coś takiego:)

Pierwszą Odyseję podziwiam za to że przedstawia ona ciszę i pustkę kosmosu w sposób jaki nigdy wcześniej i nigdy póżniej nie pokazano. A długie ujęcia statków i przestrzeni tylko dodają coś do tego filmu no i jeszcze poetycka wręcz muzyka. Nie podoba mi się jedynie zakończenie no ale to kwestja gustu a to nie podlega licytacji. Druga część nie była już tak udana, widać w niej było mocno zarysowane efekciarstwo, a komentarze w stylu "dno" albo "nuda" to czysty idiotyzm świadczący tylko o ich autorach. Jeśli piszesz że film jest nudny to chociaż napisz jakieś sensowne argumenty.