2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

dnooo

ocenił(a) film na 1

oglądanie tego boli. nie pojmuje czym tu powinniśmy się zachwycać.fabuły w zasadzie brak,
dialogów tyle, że pożal się boże. i do tego patrzenie na przyszłość w zupełnie abstrakcyjny sposób.
jedyne co robi wrażenie to efekty specjalne, dobre jak na tamte czasy, ale i tak nie wykorzystali
możliwości jakie dała im technologia. wiało nudą, a łażenie ludzi w dziwnych, rzekomo
futurystycznych, ubraniach po ścianach, nie pomogło. doskonały na torturowanie niewinnych
uczniów w liceach. nie ma w tym filmie niczego, co można docenić, udręka od początku do końca.

Raze

Cieszę się, że zrozumiałeś.

ocenił(a) film na 10
kieko

z uprzejma prośną i wyrażaniem szacunku i poważania. Potrzebuję czasu aby się zmienić. Z uniżeniem i pokorom przyjmuję słowa krytyki. To się nie powtórzy, ale czasami gdzie gniew bierze ludzi gdy pokolenie z 1969 roku zaczyna dyskutować z fanami Transforamtorzy. Pozdrawia.

ocenił(a) film na 6
Raze

Skończyłeś znawco ? Skończyłeś chełpienie się swoim gustem ? Hurr Durr, wielki i wspaniały. Ale ci to łechta ego, co nie ? Dobrze ci, jak stawiasz się nad innymi robiąc z ludzi o odmiennym guście podludzi, co nie - filmowy faszysto ? Zamilcz, bo ta nieudawana skromność i wyższość są po prostu śmieszne.

ocenił(a) film na 1
IszJii

Ktoś tu sie w końcu wykazał zdrowym rozsądkiem.

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Zdrowym rozsądkiem, albo symptom Zespołu Downa. Nie nie. Towarzystwo wzajemnej adoracji. Gdyby nie 2001: Odyseja kosmiczna science fiction nie ruszyłby ani do przodu. Piszesz o zdrowym rozsądku, nie rozumiejąc tej terminologii, podczas ty jesteś uwięziona w paszczy szaleństwa, głupoty, deficytu i intelektualnego niedorozwoju. Tyle masz wspólnego ze zdrowym rozsądkiem co powierzchnia Księżyca z powietrzem. Znajdź sobie faceta lasko i nie trolluj na forum. Czego spodziewałaś się po obrazie z 1969 roku?

ocenił(a) film na 1
Raze

Koles ogarnij sie i zajmij sie soba bo faktycznie masz jakies mega kompleksy.
I ta "laska' ma juz "faceta" za to Ty znajdz sobie kobiete i zacznij inaczej traktowac plec przeciwna bo przyda sie ktos kto Cie utemperuje :)
W kolko piszesz to samo odpusc bo nie robisz na nikim wrazenia.

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Obłęd usera "Anastasiaa", swoje szaleństwo obnażył.
Podcina sobie nosa by ubliżyć twarzy.

ocenił(a) film na 10
IszJii

2001: Odyseja kosmiczna to najwybitniejszy film wszech czasów i bije takie filmy jak Czas apokalipsy, Obywatel Kain, Ojciec chrzestny, Persona i wszystkie inne. A co w filmie było mało macek by go docenić idź oglądaj telenowele typu KLAN i ZŁOTOPOLSCY, bo ten film nie jest adresowany dla ciebie. Masz deficyt intelektualny we łbie.

ocenił(a) film na 8
Raze

Ty też masz deficyt intelektualny i to widać po twoich komentarzach.

ocenił(a) film na 10
elkolo

Dziecinko film 2001: Odyseja kosmiczna" to najwybitniejszy film jaki kiedykolwiek został nakręcony. Arcydzieło totalne plus klasyka kina. Film z mojego rocznika to znaczy z roku 1969, więc dla młodych ludzi nie będzie zrozumiały. A czego się spodziewaliście po starych filmach. Kiedyś film stanowił sztukę, dzisiaj to zmiksowanie starych pomysłów, z scenariuszem prostym jak budowa cepa i nafaszerowany efektami specjalnymi bez większych refleksji, kontemplacji i przemyśleń. Dziecko wychowane na Power Rangers wchodzi na forum tego filmu i się spina. Czego oczekujecie? Sexu? Pościgów samochodowych? Wulgaryzmów? Bijatyk i wschodnich sztuk walki? Strzelaniny i mordu? TEN FILM NIE JEST ADRESOWANY DLA GIMBAZY. A wszystkie tego nie\skie oceny to oceny frustratów, na bezrobociu trollujących i wściekłych, że ich zdaniem był nudny bo nie potrafią odczytać znaków które niesie ze sobą ten film. Nie podoba ci się film "2001: Odyseja kosmiczna" to idź do "siebie" na forum Transformers. Niestety takie pokolenie, że zamiast książek to mamy komiksy, gry komputerowe, smsy, fora internetowe i rośnie nam kolejne pokolenie idiotów. Dzicino ten film to jak dzieło Mona Lizy, muzyka Bethovena czy posąg Dzeusa. Arcydzieło sztuki. Prawdziwy mistrz na mistrzami z którego inni czerpali inspirację i natchnienie. Wypisałbym ci wszystkie przesłania w tym filmie i jego sequelu, ale to by zajęło 1000 stron a4. Głupim człowiek jak Ty się nie staje. Głupim się rodzi, więc skończ okupować to forum i wynieś się na Power Rangers, albo Transformers i daj temu forum świety spokój bo ja jestem z rocznika 1969 roku i wy droga młodzieży mnie irytujecie.

ocenił(a) film na 8
Raze

Największym frustratem na tym forum jesteś ty.

"A wszystkie tego nie\skie oceny to oceny frustratów, na bezrobociu trollujących i wściekłych"

Nic mi po twoich 1000 stron, bo pewnie byłby to taki sam bełkot jak to zdanie wyżej. Do tego świadczy ono, że masz potężne kompleksy. Pewnie mało zarabiasz i jesteś starym kawalerem. Dobrze, że chociaż ten film pozwala ci zapomnieć o szarej rzeczywistości.

"Głupim się rodzi, więc skończ okupować to forum i wynieś się na Power Rangers, albo Transformers i daj temu forum świety spokój bo ja jestem z rocznika 1969 roku i wy droga młodzieży mnie irytujecie."

Hahahaha wytarłeś już monitor?

Koniec karmienia trola.

ocenił(a) film na 10
elkolo

"2001: Odyseja kosmiczna" to taki sam klasyk kina, perła z lamusa i arcydzieło kina ja Ojciec Chrzestny, Stalker, Czas Apokalipsy, Obywatel, Kain, Siódma pieczęć. Trzy kolor,. To, że jakaś małolata wylewa na forum swoje gorzkie żale bo film jej się nie podobał pokazuje nam jaki deficyt intelektualny bije nam z jej pustej główki. Rozumiem, że jakiś film nie każdemu przypadł do gustu i mu się nie spodobał, ale po co zaraz robić z siebie idiotę i frustrata, i obnażać swój intelektualny niedorozwój i deficyt intelektualny na publicznym forum. Cały ten temat założony przez autorkę plus jej wywody wnoszą do tego filmu i całego tego uniwersum tyle co GÓWNO do kibla, które należy zaraz spłukać. Dziewucha obnaża się ze swoimi mądrościami bo myśli sobie, że film się przedawnił i nie ma fanów BŁĄD! MY WCIĄŻ ŻYJEMY. Na co ten troll liczył? Na oklaski z nieba? Wejdź do topki tej małolaty , a zobaczysz w jakiech filmowych gniotach i ścierwach gustuje: "Gwiezdne wojny:iMPERIUM KONTATAKUJE" ŻENADA. cZEGO CHCECIE SIĘ SPODZIEWAĆ PO OBRAZIE Z ROKU 1969 ROKU. tO JEST MÓJ ROCZNIK TYLE , ŻE JA JESTEM KILKA MIESIĘCY STARSZY.
A no nie ma sexu
A no nie ma wulgaryzmów
Ano nie ma pościgów samochodowych
Ano nie ma szpanerstwa
Ano nie ma kung-fu, tekwondo-karate
Ano nie mam przemocy, ani strzelaniny.

Ten film jest adresowany dla ludzi:
1. po pierwsze fascynujący się kosmosem
2. po drugie fascynujący się pochodzeniem gatunku ludzkiego (ewolucjonizm, kreacjonizm)
3. sensem życia ludzi na Ziem
4. Życiem po śmierci, w "2010:Odyseja kosmiczna" pojawiła się duch dr Davida Bovmana, który objawiła się swojej żonie i matce.
5. Kontaktu i relacjach ludzi z obcymi cywilizacjami (nie zostało to pokazane, ale powiedzianie (2010: Odyseja kosmiczna)
6. aSPEKT POKOJU NA ŚWIECIE, ZNOWU "2010:ok", DWIE ZAŁOGI RADZIECKA I AMERYKAŃSKA W CELU , uchronienia się przed zagłądą wbrew rozkazom z Ziemi używają zdrowego rozsądku by dwa statki dwóch walczących mocarstw, mogły posłużyć jako ratunek.
7. Odwołanie do pokoju na świecie i słowa w ostatnich słowach wypowiedzianych w "2010:OK" HAL -9000" mówi te wszystkie światy są wasze (Ganimedes, Callisto, Io). Korzystajcie z nich w pokoju, nie wolno wam tylko lądować na Europie.
9. I już końcowe frazy nie pochodzące od HAL-9000 o tym że ludzkość nauczy się życia w świetle dwóch słońc i opamięta się, że ta pantea nie należy do nas tylko ją dzierżawimy.
Kiedyś dzieci starego Słońca spotkają się z dziećmi nowego słońca (UZJA DO KOSMITÓW), ALE NIE WOLNO IM NIC ROBIĆ POMIMO PRZEWAGI TECHNOLOGICZNEJ, TAK SAMO ZA POMOCĄ mONOLITÓW FILM 2001: oDYSEJA KOSMICZNA" to film o cywilizacji przyglądającej się Wszechświatu i niec złogo ludziom nie zrobili bo i tam doszło do zasiewu życia i zakazu niszczenia słabszej cywilizacji.

Kontakt kosmita- człowiek w tym filmie bto spotkanie "dwóch braci" tego samego Ojca, ale nie wzajemnie się wyniszczający.

Syymbol dwóch Słońc: symbol USA iZSRR, gdzie można żyć w pokoju. Bo Ziemia jest z byt wielka i dla wszystkich ludzi którzy nie muyszczą się nawzajem mordować o skrawek Ziemi. Poza tym jak w filmie padły słowa: "My ją tylko dzierżawimy, ale kiedyś dzici starego Słońca i nowego Słońca spotkają się". To stanowi furtkę do spotkania człowieka i przyjaznego kosmity.

10. Jest geneza powstawania ludzkości "2001:Odyseja kosmiczna"Monolith i szympansy",
11. Jest epizod uzyskania samoświadomości przez komputer HAL -9000,
12. Jest epizod przeniesIENIA DR dAVIDA bOVMANA DO INNEGO WYMIARU GDZI JDZIE STAŁ SIĘ ISTOTĄ NIEŚMIERTELNĄ I DUCHOWĄ I GDZIE PRZESZŁOŚĆ PRZYSZŁOŚĆ I TERAŹNIEJSZOŚĆ ZLEWAJĄ SIĘ WEJDNOŚĆ, TO ALUZJA DO ZYCIA WIECZNEGO.
13. W20010:``0`DYSEJA KOSMICZN DR dAVID bOWMAN ZNNA PRZYSZŁOŚĆ O ODWIEDZA SWIOJĄ ŻONĘ I MATKĘ JAKO DUCH.
14. 2 Słońca symbolizują dwA mocarstwa ZSRR I usa, KTÓRE WSPÓŁISTNIEJĄ ZE SOBĄ TAK SAMO JAK ZAŁOGA lEONOVA I dISCAVERY KTÓRE ŁĄCZĄC OBA STATKI ZDOŁAŁY (OBIE ZAŁOGI PRZETRWAĆ), na pohybel ziemskim rozkazom.

ocenił(a) film na 10
Raze

Piękne słowa. Trzeba orać plebejstwo, tylko w taki sposób. Terapia szokowa, natłok informacji, dysonans poznawczy! To jedyna droga, doceniam, że ci się chce, widać, że jesteś człowiekiem pasji, a nie kolejnym zwierzęciem, które jedynie myśli o przedłużeniu gatunku ludzkiego.

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Smutno się aż robi jak czyta się takie tematy pisane przez młodszych. Co jest nie tak z dzisiejszą młodzieżą...

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Patrząc na komentarz osoby która mi odpisała naprawdę źle jest z tą młodzieżą. Zamiast zabrać się do nauki tworzą prowokatorskie konta dla jaj.

PS. Proszę tej osobie nie odpisywać.

użytkownik usunięty
Anastasiaa

Wchodzę sobie raz na jakiś czas na forum Odysei tylko po to żeby poczytać flejmy toczące się między ludźmi którzy ubóstwiają ten film i tymi którzy go nienawidzą. Nigdy mi się to nie znudzi.

ocenił(a) film na 10

Ten film jest genialny a szczególnie użyta w nim muzyka która w niektórych momentach przyśpiesza kołatanie serca.

użytkownik usunięty
MaCi3kk51

A jak się to ma do mojego komentarza? :D

ocenił(a) film na 8

Zaprzeczył twojej ocenie, jednocześnie nie wyzywając.

użytkownik usunięty
KarmazynowyKokos

Niespotykane wśród fanów Odysei. Doceniam.

ocenił(a) film na 8

Dobrze powiedziane:)

użytkownik usunięty
Anastasiaa

Mogę zadać ci pytanie: Gdzie podziałaś swój mózg!?

ocenił(a) film na 1

To ze mi sie nie podoba nie oznacza ze nie mam mozgu ;) za to Ty krytukujac mnie, udowadniasz jak bardzo ograniczony jestes, podoba Ci sie? Ok, ja Ciebie nie krytykuje, cenie sobie inne gatunki filmow. Kazdy ma prawo do interesowania sie czyms innym. Wiec uprzejmie prosze zamknj jape. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Ale to jest Klasyka kina i arcydzieło totalne. To tak jakby porównywać obrazy Leonarda da Vinczi, Koloseum rzymskie czy muzykę Mozarta z wierzą Eiffla, Behemotem etc. A to, że ty intelektualnie, mentalnie i psychologicznie nie dorosłaś do tego obrazu to wylewasz na forum swoje gorzkie żale.

Dam ci taką małą radę, skasuj własne konto by się ju tutaj więcej nie prowokować, obejrzyj coś, dowedz się czegoś więcej o kinie, a na końcu zgrywaj kurczaka.

ocenił(a) film na 10

Anastasiaa nie ma mózgu.

użytkownik usunięty
Raze

To widać! :D Tym bardziej w przypadku jedynegoznawcy! :)

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Wiktor Hugo wyraził dezaprobatę dla ludzi twojego pokroju porównując ich do kretów wołających: "litość we mnie budzą z tym swoim słońcem!". Tu mamy coś podobnego. To, że jesteś ślepa na pewne aspekty filmu nie oznacza, iż jest on czymś płytkim. Tylko ludzie głupi odrzucają coś niezrozumiałego jako bezwartościowe. Na tej samej zasadzie mogłabyś tupać nóżką na fizykę kwantową.

Osobiście uważam, iż każdy wystawiający temu filmowi ocenę 1 daje tym samym świadectwo swojej mentalnej bezradności. Nie uwłaczając nikomu, przypomina mi to nieco sytuację, w której szympans napotkawszy książkę próbuje ją zjeść, tj. gdy rozbieżność pomiędzy zawartością dzieła i umysłem odbiorcy jest zbyt wielka. Tak jest zazwyczaj, gdy czyjeś życie emocjonalne i umysłowe ogranicza się do rozważań typu: "rano kupa, później kawa, praca, a potem zakupiczki" - bo tak to już bywa, że większość z nas jest beznadziejnie zakorzeniona w codzienności. A nie będąc w jakikolwiek sposób nawykłym do przemyśleń egzystencjalnych człowiek taki podczas oglądania filmu Kubricka po prostu tonie.

Przypuszczam, że za kilka lat spojrzysz na ten film z innej perspektywy. Na wszystko musi jednak przyjść właściwy moment.

ocenił(a) film na 1
mnijack

Skoncze z tym bolem dupy bo to juz sie robi nudne. Kazdy sobie cieni co innego, znajda sie fani odyseji(do ktorych nir naleze) i.znajda sie fani innych ksiazek badz filmow jak chocby Diuny. po prostu czuje niechec do tego filmu i mam do tego pelne prawo, a nazywanie mnie slepa czy glupia nie swiadczy dobrze o Twojej inteligencji i dojrzalosci emocjonalej. Zwlaszcza ze na postawie wypowiedzi na temat filmu porownujesz mnie do malpy, co jest obrazliwe samo w sobiw. wypraszam.sobie i nie mam.nic do zarzucenia sobie w kwestii mojej inteligencji, film mi po ptrostu nie podchodzi i mam prawo wyrazic wlasne zdanie, jak i ty mozesz swoje, ale to nie znacze ze musisz od razu mnie opsywac jako osobe ograniczona intelektualnie. Ludzie, kazdy moze miec odmienne poglady. Pogodzcie sie z tym i skoncze z gnojeniem tych ktorzy mysla co innego. Nie robcie z siebie wielkich inteligentow bo kochacie odyseje. Polowa z was zapewne nigdy nie przeczytala zadnej wartosciowej ksiazki do konca a macie czelnosc tak pisac o drugiej osobie.

Anastasiaa

Sam nie oceniłem tego filmu pozytywnie, ale ja tutaj o czymś innym.
SZANUJ SWÓJ JĘZYK OJCZYSTY!
Nie będę nikogo obrażał za nielubienie tego czy innego filmu, ale twoich postów nie mogę czytać bez bólu oczu. (To nie jest przenośnia)
Nawet jeśli piszesz z za granicy, zdobycie polskich znaków to kwestia paru minut i odrobiny wysiłku. Zaś jeśli masz polskie znaki i nie używasz ich celowo obrażasz mnie.
Mówisz/Piszesz moim językiem ojczystym, kalecząc go celowo plujesz na groby wszystkich ludzi którzy umierali w walce za ten kraj i tej język. Twoje zdanie o współczesnej Polsce jakie by ono nie było (A jakie szanuje) nie ma znaczenia. Twierdzisz, że nie jesteś ograniczona więc mam nadzieje iż nie wyskoczysz z debilnym zdaniem w stylu "Nowy w internetach" każdy może popełniać błędy. Nikt nie jest doskonały jednak nie w takiej ilości. Dowolny Word, Open Office czy inny program po wklejeniu twojego posta świeci się na czerwono jak choinka na gwiazdkę.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
SzaryGrabarz

Pisze z telefonu na ktorym polskich znakow nie mam, przepraszam, nie mam czasu na zabawy w kopiowanie literek.

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

cytuję trolla: "dnooo"

-Ale po co się tutaj wszystkim przedstawiłaś?

ocenił(a) film na 8
Anastasiaa

Nie przesadzaj... nie da się ukryć że film jest ciężki ale bardzo ambitny i nowatorski. Mi oglądanie Odyseji kojarzy się z czytaniem np. Romea i Juli, zachwycam się cała magią itp. jednocześnie męcząc się formą. To nie jest film który obok którego może przejść obojętnie i wymaga on szacunku.

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

popieram

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

lubie takie argumenty!

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

racja

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

milo ze ktos ma krytyczne oko

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

z ust mi to wyjelas

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

slabe

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

racja

ocenił(a) film na 10
Anastasiaa

Wiem jakie to uczucie kiedy film jest tak podły, że oglądanie go aż boli.To samo odczucie miałem podczas oglądania "Strażników galaktyki" ale, że we wszystkim staram dostrzec się chociaż trochę pozytywów , oceniałem na 4 a nie na 1 :)

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

argumentujmy ze to slaby film.

ocenił(a) film na 1
Anastasiaa

racja, te same opinie mamy

Anastasiaa

Wracaj do transformersów dziecko.