2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

dlaczego akurat na forum odysei? weźcie się za jakies inne klasyki. proponuję zielona milę, hihi

866789s94

"Zielona Mila" to nie klasyk. W sumie to jest tu jeden troll (qazqaz1212), a reszta to raczej userzy którym rzeczywiście film się nie podobał.

neo_angin

jeden wyjechał, że bunt komputerów był w innych filach sf- to dla mnie podchodzi pod trolling
'"Zielona Mila" to nie klasyk.'
jeszcze kilka minut temu odpisałabym, że za kilka lat będzie, ale juz mi się znudziło trollowanie z milą

866789s94

Widzę że na Mili już temat że jedynka leci.

neo_angin

no znudziło mi sie trollowanie tam. jak czytam wypowiedzi, że mila jest TYLKO na 4. miejscu, to mnie nosi

866789s94

"dlaczego akurat na forum odysei?" - może ze względu na snobistyczną otoczkę wokół niego. Odyseja jest w świadomości przeciętnego zjadacza chleba swego rodzaju jednym z jego symboli. Podobnie ma się ze Stalkerem.

grzegorz_cholewa

Mam też przeczucie, że niektórzy są zachowawczy w notach - 7/10, 8/10 by nie wyjść na pozerów.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

E tam, każda inna nota niż 10/10 to dla mnie obraza :D

Kamileki

Wierzę ci.

grzegorz_cholewa

6/10- nie wyjdziesz na pozera:)

866789s94

Nie muszę pozować - wyrastam ponad filmweb i jego niedojrzałość mówiąc skromnie. :D

grzegorz_cholewa

ja tam jestem pozerką i snobką- daje 10, bo trzeba

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Tylko, że Stalker ma 8.1 więc tam jeszcze ocena jeszcze nie spadła drastycznie, a Odyseja ma tylko 7.7

Kamileki

Podczas gdy kasuje bez mrugnięcia okiem w zasadzie każdy film z top ten mtv movie awards.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nie wiem nawet jakie tam się filmy znajdują w tym top ten mtv movie awards, ale skoro tak twierdzisz to tak jest :)

Kamileki

Mianowicie o top ten filmwebu gadałem.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Tak myślałem, ale nie byłem pewien bo te nagrody MTV istnieją naprawdę...:D Jeżeli chodzi o ten top 10 to dla mnie jedynie Lot wypada w miarę w porównaniu z Odyseją, a inne filmy w 10 to fakt - trochę komedia.

Kamileki

Ironiczne określiłem ten nasz top.

Kamileki

jeszcze ojciec może być

użytkownik usunięty
866789s94

trolle to oceniają ten nudny film 10/10.

Zielona Mila 3h - zero nudy

bo dla ciebie nuda=mało dynamiczna akcja
zrozum człowieku niektórzy oczekują od filmu czegos więcej. mnie osobiście bardzo wzruszył (niemal do łez)

użytkownik usunięty
866789s94

w Mili nie ma dynamicznej a jakoś ten film w odróżnieniu od Odysei potrafi przez przykuć uwagę widza przez całą projekcje. Dlaczego? - bo ma lepszą fabułę, nie ma tam dłuż i niepotrzebnych sekwencji które mają za zadanie maskować słaby scenariusz.

''zrozum człowieku niektórzy oczekują od filmu czegos więcej''
- czegoś więcej - czyli czego?

Ja p-i-e-r-d-o-l-ę, ilu tu idiotów na tym portalu to masakra.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

nie przejmuj się tym g-r-z-e-s-i-u

Nie przejmuję się manusiu ( jeśli to ty ). Stwierdzam fakt.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

zgadza się, faktem jest to że jest to wielu idiotów, jednak faktem jest też to że ja do nich się nie wliczam

Ale masz zbieżny gust z takimi ludkami.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

''ludkami''?

Ludkami - ludzie z zamerykanizowanym gustem.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

hehe przecież odyseja jest amerykańska

ocenił(a) film na 10

ale jednak istnieje pewna różnica między filmem zrobionym w Ameryce, a amerykańską papką dla mas.

ocenił(a) film na 10

Odyseja była tworzona przez ekipę, która składała się w dominującej ilości przez Brytyjczyków, także zdjęcia kręcone były w Wielkiej Brytanii, natomiast Amerykanie to głównie wyłożyli kase na zrobienie filmu, więc jest to film oceniając pod tym kątem o wiele bardziej "brytyjski" niż amerykański.

Bardziej Brytyjska. Po drugie - odbiega daleko od standardów filmów robionych na zamówienie czyli dominującego modelu kręcenia w celach stricte komercyjnych. To kino autorskie jak się patrzy.

ocenił(a) film na 10

Kane jest dla ciebie nudny, Odyseja nudna... coś cienki jesteś.

użytkownik usunięty
gowniarz_wyniosly

Kane, Odyseja, Przeminęło z wiatrem, Bergman, Stalkery i wiele innych nudnych klasyków

ocenił(a) film na 10

jeszcze cieńszy niż myślałem.

użytkownik usunięty
gowniarz_wyniosly

nie jest tak źle są też ponadczasowe klasyki które z przyjemnością oglądam: Hitchcock, Wilder, 12 gniewnych, Caslanca, Sokoły maltański... jednak te powyżej to straszne nudziarstwo.

ocenił(a) film na 10

nie jest źle, ale mogłoby być lepiej. Nuda to żaden argument.

użytkownik usunięty
gowniarz_wyniosly

w przepadku Odyseja nuda to bardzo mocny argument: przydługie ujęcia, wiele niepotrzebny sekwencji a dialogów jak na lekarstwo. Przy sprawnej reżyserii spokojnie można byłoby opowiedzieć tą historię w 1,30 a nie 2,41.

ocenił(a) film na 10

te długie ujęcia i mała ilość dialogów to esencja sztuki filmowej. W filmie nie musi się wiele dziać, żeby był wciągający.

"Przy sprawnej reżyserii spokojnie można byłoby opowiedzieć tą historię w 1,30 a nie 2,41."

Dzięki sprawnej reżyserii, Kubrick historię którą ktoś opowiedziałby w półtorej godziny, przedstawił w ponad 2,5 godziny. To dopiero sztuka.

gowniarz_wyniosly

Tarr by wydłużył jeszcze bardziej. :P

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

do 10 h :D

Kamileki

Niech Many sam spojrzy. Czy to jest kino dla niego? Zwłaszcza ten początek.

http://www.youtube.com/watch?v=Fz9fJhTda4M

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Przecież wychodzące krówki to był najciekawszy element filmu.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

nie sadze by many mogl ocenic bo raczej nie przebrnie przez ten niemal 10 minutowy pochod heh
nawet chrysler wspominal ze czesto korzystal ze strzalki w prawo ogladajac szatanskie a ty do manego z takim czyms wyskakujesz;d

Marcinekk

Many nie jest wstanie być wiarygodnym właśnie przez to, że nie może przestawić się na filmy rządzące się własnym rytmem.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

po prostu oczekuje od kina jedynie akcji a jesli film jest nudny(badzmy szczerzy odyseje mimo pieknej tresci MOZNA nazwac nudna) to dodaje to do swojej oceny zwyczajnie:}
z kolei wyzej pisalas ze jest na fw duzo idiotow, ja sie z tym zgadzam ale nie nazywam tak userow posiadajacych okreslony gust filmowy, ZDAJACYCH sobie sprawe ze ich gust wlasnie jest unikalny i nie narzucajacych innym go na sile w slepym narcyzmie

Marcinekk

No tak, jakby w miejsce jakiejś szmatławej Mili wskoczyło takie "Zwierciadło" to byłby to absurd, hehe.

"pisalas" - kolejny któremu awek myli się z płcią?

MOZNA nazwac nudna - ale to nie jest rzeczowy argument, zdajesz se sprawę, nie?

"ja sie z tym zgadzam ale nie nazywam tak userow posiadajacych okreslony gust filmowy," - co nie znaczy zaraz, że pozjadali wszystkie rozumy i znaleźli kamień filozoficzny filmu z zasadą naczelną - film musi zainteresować prostego zjadacza chleba, który nie czyta i nie interesuje się jakimiś tam traktatami filozoficznymi bo to nieżyciowe, niezrozumiałe, bełkotliwe.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

pomylka "las" niezamierzona wybacz
tak zdaje sobie sprawe, pisalem ze to dla manego jest argument na tyle powazny ze spuszcza ocene o 4-5 stopni:}

Marcinekk

Każdego co innego nudzi. Ot, przykład. Many nie może uwierzyć hehe.

http://www.filmweb.pl/film/Memento-2000-7656/discussion/%22Arcydzie%C5%82o%22+%C 5%BBe+niby+co,1854633

Argument nudy jest do dupy.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

racja, nie lubie najbardziej jak jakis user jedynie wypisuje jak many swoje "prawdy obiektywne" i innych gnoi za odmienne zdanie