2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

http://www.youtube.com/watch?v=ou6JNQwPWE0

Coś wspaniałego! Majstersztyk! Można oglądać bez końca! Ah szkoda tylko że Stanley nie wymóżdżył tego do 20 minut, bo 10 minut to według mnie stosunkowo za krótko. Ale i tak brawo Kubrick, jesteś mistrzem.

użytkownik usunięty
ApolloCreed_

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 6

ciesze się że się zgadzasz z moim sarkazmem

użytkownik usunięty
ApolloCreed_

Na forum Stalkera wyśmiewałeś scenę podróży, a faktycznie była moją ulubioną. Nie czujesz takich filmów, to nie mój problem.

ocenił(a) film na 6

Mnie to nie jara, takie scenki nie dość że są nudne to jeszcze zbędne. Czy coś by zmieniło się gdyby te sceny podróży trwał 30 sekund, chyba nie? No ale cóż, lepiej można sobie pomęczyć widza przez te 10 minut.

ApolloCreed_

Widza z hamburgelolandu może i męczy.

ocenił(a) film na 9
ApolloCreed_

Żartujesz chyba, nie? Przecież to czy scena trwa 30 sekund, czy 5 minut, nastraja widza, dodaje klimatu filmowi. Film akcji, ma krótkie dynamiczne sceny, bo ma być akcja. A film jak Odyseja, ma dłuższe sceny, i nadaje to całego stylu. Jeden film jest spokojny, inny drastyczny, szybki. Jeżeli to nie ma znaczenia, to gdzie tutaj rola reżysera, scenarzysty? Każdy film powinien mieć przepisowe sceny, 30 sekundowe, i mieścić się w 90 minutach? o0 Pokrętna ta twoja logika. Muszę Cię zmartwić, ale podobno przejawem pochłaniania reklam, i innych bzdetów, przez współczesną młodzież, i nie tylko, jest to, że nie potrafimy się już skupić. Nie potrafimy spojrzeć na ekran, te 5-10 minut, patrząc na jedną scenę. Nie potrafimy zostać na jednym kanale telewizyjnym, jeśli nic się nie dzieje. Smutne to, i współczuję takim ludziom.

ocenił(a) film na 6
Writer

Zamiast wyciągać tak pochopne i absurdalne wnioski, przynajmniej zajrzałbyś w mój profil to zobaczyłbyś że ''To nie jest kraj dla starych ludzi'' ma u mnie 10/10 - tam również mamy powolną narrację, która nastraja widza i tworzy klimat, ponadto jest to bardzo dobrze wyważone i przemyślane tak aby nie wywoływać u widza uczucia znużenia. Z kolei to co ma miejsce w Odysei to nic innego jak kpina z widza, 10 minut kolorowych światełek, w dodatku w tak newralgicznym momencie jak końcówka filmu, to w żadnym wypadku nie buduje klimatu lecz go zabija i wywołuje irytacje u widza.

ocenił(a) film na 9
ApolloCreed_

Możliwe, każdy ma swoje gusta, ja jednak uważam, że ten film ma "to coś". Powiem szczerze, że obiektywnie patrząc, ten film jest nużący, nawet sam byłem zdziwiony, kiedy zobaczyłem na zegar, jak szybko zleciały mi dwie godziny. Może to właśnie dzięki "temu czemuś". A jak widać, każdy ma inny gust, nie każdemu musi się podobać.

P.S: Dlaczego serduszko, jednocześnie z oceną 1? Tak na przekór fanom filmu? :D

ocenił(a) film na 6
Writer

Ta jedynka jest dla sprowokowania poszczególnych użytkowników, normalnie filom ma u mnie 6/10 głównie za watek z HALem i za to że bardzo dobrze zniósł próbę czasu: efekty specjalne, rozwiązania operatorskie - to wszystko się nie zestarzało.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Użycie sarkazmu akurat w tej wypowiedzi jest sporym dyzgustem.

ocenił(a) film na 6
Kamileki

No dobra, przyznam że ostatnie zdanie sarkazmem nie było bo Kubrick faktycznie jest mistrzem ale bardziej ze względu na Oczy szeroko zamknięte i i kilka innych filmów niż Odyseję.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Oczy "jedynie" potwierdzają wspaniała klasę Kubricka. W końcu najlepszy film lat 90.

ocenił(a) film na 6
Kamileki

jeden z najlepszy filmów lat 90-tych

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Jeszcze Terminatora i Underground można zaliczyć do tych najlepszych z lat 90.

użytkownik usunięty
Kamileki

Jak można napisać post zawierający "najlepszy film" i jednocześnie bez Satantango? ;)

No właśnie. A "Brighter Summer Day"? Wielkie kino. U mnie numer 2 lat 90-tych. Konkubina? Czerwone Latarnie? Bez przebaczenia? Gorączka?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Zielona mila?

Głupi i głupszy?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

A tak serio, z 90 ostatnio jaram się Kolorami raju. Drzewo na saboty mi przypominało.

W najbliższym czasie biorę się za Yakuza Papers i Perfect Blue. Oraz za granie w GTA 4.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nic nie przebije GTA VC. Najlepszy soundtrack w historii gier.

Kamileki

San Andreas przebiło.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nie dla mnie, multum pojazdów czy większa mapa nie zastąpi nigdy przyjemności gry w tle z genialną muzyką. No i wolę okres lat 80.

Kamileki

Pograłem trochę w GTA 4. Vice City już przebił. A czy San Andreas też? Tego już nie jestem pewny.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Ja nie wiem bo nie grałem, niestety mój pecet to już "wietnamczyk" :D

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

to ja dodałbym od siebie oprócz Terminatora rzecz jasna: Pulp Fiction, Matrixa, Porachunki, Fargo, Milczenie owiec i Fight Club natomiast Szatańskiego nie ogladałem ale wiem że to słabizna.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

skąd wiesz jak nie oglądałeś?

ocenił(a) film na 6
gowniarz_wyniosly

widziałem, klika urywków, coś strasznego, nie wiem czy dałbym radę nawet w miesiąc to obejrzeć

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

pewnie tak, ja to obejrzałem w siedem godzin.

ApolloCreed_

Szatańskie jest lepsze od wszystkiego co wypisałeś niuniuś. :P

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

grzesiu, weź się nie ośmieszaj

ApolloCreed_

Synuś, nie przeceniaj swojego rozumku.

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

to ja się jaram filmem dla ludzi bezrobotnych

ocenił(a) film na 6
ApolloCreed_

Żeby tylko.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

"Szatańskie jest lepsze od wszystkiego" - Na tym bym skończył.

Ja mam tak:

1. Tokijska opowieść
2. Osiem i pół
3. 2001
4. Persona
5. Ojciec 1 i 2
6. Chłopiec z ulicy Guling
7. Satantango

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

a gdzie TCM?

ApolloCreed_

Gdzieś w setce.

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

strasznie nudny ten twój ranking - zero rozrywki, same nadęte tytuły

ApolloCreed_

Są tam też: Szklana pułapka, Robocop, The Killer, Dotyk Zen, Hellraiser, Dragon Inn. Nie tylko poważne dramaty.

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

ehh nie wiesz co dobre

rozrywka:
- Terminator 2: Dzień sądu
- Pulp Fiction
- Szklana pułapka
- Porachunki
- Terminator

te bardziej ambitne:
- Memento
- Mulholland Drive
- To nie jest kraj dla starych ludzi
- Rocky
- Śmiertelnie proste

coś ze starych
- Dwunastu gniewnych ludzi
- Świadek oskarżenia
- M jak morderstwo

ApolloCreed_

Nic się chłopak na filmach nie znasz, nic. :D

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

bahahaha dobrze że ty się znasz, bo wielbisz same nudziarstwa dla starych impotentów oraz jakieś azjatyckie filmy kung-fu

Naturalnie.

Do tych nudziarstw trzeba być wpierw nieco doświadczonym, mądrzejszym czyli coś co ci na razie nie grozi. :P

Zawsze będziesz głupiutki manuś.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

nie, nie, nie do tych nudziarstw trzeba się po prostu urodzić przymułem

Czyli takim jakim cię ojciec zrobił?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

to jest nie możliwe, bo gdyby tak było to jarałbym się tymi twoimi filmidłami

Jeszcze raz, to nie są filmy dla dzieci. Również tych mentalnych. Wiadomo, że nie masz tam czego szukać.

ocenił(a) film na 10

Rocky to dopiero nudziarstwo, przysypiałem na tym.