PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273247
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

"2012"

ocenił(a) film na 8

to jeden z tych filmów, które trudno mi ocenić, z jednej strony zajebiście efektowne widowisko, a z drugiej...no właśnie, fabuła jest jaka jest, w końcu to film katastroficzny, ale ten patos, niektóre dialogi między bohaterami, masa przesadzonych scen, to co mnie najbardziej raziło to wątek rodzinny, jak zwykle rodzina jest rozbita, dzieci traktują ojca jak kolegę (w ilu filmach to już widziałem), oczywiście fabuła ma też pewne plusy (wątek z wykupieniem biletu oraz to co robią władze by zachować tajemnicę), ale cóż...prawda jest taka, że ogółem lubię takie kino, gdyby efekty specjalne były kiepskie, to moja ocena byłaby bardzo niska, ale tutaj wiele scen jest niesamowicie zrealizowanych i to robi ogromne wrażenie, dlatego przymykam oko na fabułę, brak realizmu, amerykański patos (a jest tego wiele w tym filmie), a rozkoszuję się efektowną wizją zagłady świata, więc zawyżam moją ocenę, bo to jest kino popcornowe, film tak zły, że aż dobry :)

LucasLang

Mnie raziło sporo rzeczy od czasu do czasu włączał mi się ironia i sarkazm podczas oglądania filmu bo wątki była tak oczywiste ze aż kiczowate. Zachowanie ludzi nie było realne np Sergiej dlaczego pomagał swojemu szefowi zamiast uciekać (kto tak robi w chwili zagrożenia) przecież wiadomo było ze nie dostanie biletu od szefa ruskiego. No i koniec skoro koniec świata to koniec świata czemu ludzie przeżywają .... płynąc na arkach.. Raczej spodziewałam się końcowej sceny świat zalany wodą bez kontynentów bez ludzkości