30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

...

ocenił(a) film na 2

1/10 jako horror...

6+/10 jako komedia...

Scena kulminacyjna zrzuciła mnie z krzesła... Nie chciałem ludziom przeszkadzać w kinie, ale widząc ich przerażone twarze... :D

Na prawdę przez cały film lałem ze śmiechu po nogach...

ocenił(a) film na 10
Gramms

oooo to następnym razem załóż pampersa, żeby nie sikać w kinie:)))) musiałeś się nieźle bać skoro lałeś po nogach :)))))

ocenił(a) film na 2
NIGHTPASSENGER

tak, bałem się cholernie... :))) ale inni widzowie na pewno mieli wilgotniej odemnie... :D

ocenił(a) film na 9
NIGHTPASSENGER

Gramms spokojnie słyszałem że pampersy są na promocji więc się nie martw :>

ocenił(a) film na 2
yoqu

dobra dobra, już nie bądźcie tacy wspaniałomyślni... :) oglądaliście ten film..?

ocenił(a) film na 10
Gramms

mam go w swojej kolekcji...
a co zainteresowany???

ocenił(a) film na 2
NIGHTPASSENGER

tak zapytałem... chciałem wiedzieć, czy rozumiecie jakie emocje wywołuje ten film... :)

Gramms

emocjee... każdy film coś tam wywołuje, śmiech, strach, żenada, wrażenia... Ogólnie bardzo podobala mi sie końcówka gdy wstrzyknal sobie krew i poszedl walczyć a potem jak byl w jej ramionach i ta dziwna muzyka. to mialo to coś , bynajmniej dla mnie. i wywolalo poczucie wspólczucia z bohaterami

DANNTOS

Wywolaj tez spoiler amatorze, psujesz zabawe tej czesci co nie widziala.

Emez

weź mi tu nie pierdol. sam jesteś amator. Aż tak nie jest opowiedziany precyzyjnie!

ocenił(a) film na 2
DANNTOS

ej, dajcie spokój... kłótnie są z dupy... a film..? wszystko zależy od człowieka, no mnie śmieszy to co bohater zrobił z głównym wampirem na końcu... odrobina, malutka odrobinka realizmu by nie zaszkodziła, prawda..?

użytkownik usunięty
Gramms

Szukasz realizmu w filmach o wampirach?? Chyba zbyt wysoko mierzysz...Jedyną fikcyjną historią o krwiopijcach, która została dość realnie przedstawiona, był wg mnie "Wywiad z wampirem" (niestety książki nie czytałem). Może dlatego, że w tym filmie "dzieci nocy" tak bardzo przypominają nas samych (bo w istocie nimi są, choć z pewną skazą).

Natomiast "30 dni mroku" nie jest ani gniotem, ani też rewelacją. Film jednak oglądało się dość przyjemnie. Oceniłbym go na 5/10, jednak końcówka zaskoczyła mnie na plus, stąd podniosłem końcową ocenę o "oczko". <<<SPOJLERY!!!>>> Podobnie jak jedna z osób wyżej, bardzo podobało mi się to, co zrobił bohater grany przez Hartnetta. Nie spodziewałem się, że sam celowo zakazi się wampiryzmem. No i samo zakończenie, gdy główny bohater spala się w ramionach swej ukochanej... Poczułem autentyczny smutek, podkreślony jeszcze przez naprawdę dobry motyw muzyczny.

Z innych plusów wymieniłbym epizodyczną rolę Bena Fostera jak i poszczególne sceny np. ujęcie z góry, gdy wampiry pożywiają się mieszkańcami miasteczka, atak zmienionego dziecka czy scenę, gdy Eben wraz z jednym z zarażonych idzie na zaplecze, by go dobić. Wszystko to, jak i niektóry sceny gore, utrzymują film na całkiem znośnym poziomie.

Pozdro

ocenił(a) film na 7
Gramms

"1/10 jako horror... " ? chyba neiwiele horroów widziales.

ocenił(a) film na 8
shamar

Zeby dac temu filmowi 1/10 to trzeba byc debilem do kwadratu i tyle mam do powiedzenia

ocenił(a) film na 4
born2july

Niema co ukrywać ale ten film naprawde zasługuje na 1/10 jako horror. i to chyba wy nie oglądaliście innych filmów jeśli chcecie go wyżej oceniać. Obejrzyjcie jakieś DOBRE horrory a wasze zdanie na temat tego się zmieni

Pozdr. CH.

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

wez sobie wlacz horror pt. "8ma plaga" i przestan p...przyc. Wtedy zrozumiesz jakie horrory powinny dostawac ocene 1/10. Bo ocena 1/10 mowi, ze w filmie nie ma nic dobrego. NIC.

ocenił(a) film na 4
shamar

Moim zdaniem w tym filmie nie ma NIC dobrego. Co kolwiek rozumiesz pod tym słowem. Motywy wziętę z innych filmów. Film niby jest horrorem a wgl nie jest straszny. Nudny, cały czas dzieje się to samo. :)

Pozdrawiam, Charlotte:)

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

juz ci to pisalem ale sie powtorze - nizej napsialas , ze ma swietną "sciezke dzwiekową" a za chwile znow piszesz , ze nie ma NIC. czy oby na pewno rozumiesz znaczenie slowa "nic" , kiedy za chwile piszesz, ze jednak bylo cos dobrego ?

ocenił(a) film na 4
shamar

NIC jeśli chodzi o jakiekolwiek motywy. Może źle to ujełam. Ale tak właśnie uważam. Mówiąc NIC chodziło mi o fabułę filmu. Oceniam to w dwóch kryteriach. Ale skoro uważasz że się pomyliłam to pewnie masz racje.;) Bo to Ty w końcu nigdy się nie pomylisz;)

Pozdrawiam, Charlotte.

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

nie ma oceny 0/10 wiec 1/10 jest z urzędu. Skoro sciezka byla dobra to powinno byc 2/10.

ocenił(a) film na 4
shamar

Nie przyznaje ocen "z urzędu" Skoro tak uważasz to oceń to nawet na 10/10 ja zostaje przy swojej 1. :)

ocenił(a) film na 4
shamar

A poza tym zwróć uwagę, że ocene 1/10 otrzymał u mnie jako Horror. Co zmienia postać rzeczy. Muzyki do tego nie wliczałam.

Pozdrawiam, Charlotte. :)

CharlotteSP

A znajdź mi horror Pani mądralińska, który ostatnio nie ma nic wziętego z innych horrorów lat wcześniejszych. Ten jednak zaskakuje innym podejściem, ujęciami i wyglądem wampira. To coś nowego!!! Dlaczego jeśli film ma w sobie coś zaskakującego dawać mu 1/10. Pewnie oglądałaś zwiastuny i byłaś przygotowana, ale wyobraź sobie, że nie było zwiastunu, a byłabyś zaskoczona. Fajny początek i ciekawy koniec. Natomiast co siedzi pod tą kopułą zniechęcenia i pesymizmu to nawet najstarszy góral się nie domysli.

ocenił(a) film na 4
daniel_r78

Nie znajdę Ci takiego. Ponieważ w dzisiejszych czasach ludzie chyba nie wiedzą co to jest 'horror'.
"Pewnie oglądałaś zwiastuny i byłaś przygotowana, ale wyobraź sobie, że nie było zwiastunu, a byłabyś zaskoczona. Fajny początek i ciekawy koniec. " Wyobraź sobie że nie oglądałam zwiastunu. Nie czytałam nawet recenzji tego filmu, przed tym jak go obejrzałam. Nie miałam pojęcia o czym bedzie. Mimo tego nie jestem zaskoczona.

"fajny początek i ciekawy koniec"? ciekawy koniec? Już na samym początku można było stwierdzić że główny bohater albo przezyje jak jest w większości filmów, albo poświęci życie aby pokazać "jak ważna jest miłość" a w ostatnich latach bardzo popularne są takie zakończenia w filmach.

Jeśli chodzi o wygląd wampirów. to nie było w nich nic zaskakującego. Chyba że jesteś wielkim fanem 'Zmierzchu' i liczyłeś na 'Pięknego' Edwarda. Który zbawia świat . W takim razie przerzuć się na filmy godne uwagi.

'inne podejście'? Rozwiń to bardziej.

Pozdrawiam, Charlotte:)

ocenił(a) film na 4
Gramms

Widze że autor tematu myśli o takch filmach zupełnie w ten sam sposób jak ja.;) Nie znalazłam jeszcze żadnego Horroru który nie był by komedią.;) Jeśli znajdziesz jakiś który godny będzie obejrzenia to napisz;D Chętnie podziele się informacjami;D

ocenił(a) film na 1
CharlotteSP

Ja wczoraj byłam na nocy horrorów w kinie i nie słyszałam ani jednej
pozytywnej opinii o tym filmie poza wyrażanym zachwytem dziewczyn, że
główny bohater był przystojny... Cóż, ani razu się na tym filmie nie
przestraszyłam i nie słyszałam żeby ktokolwiek piszczał tak jak to się
działo na późniejszych filmach. Jak dla mnie ten film był straszny, ale nie
pod względem strachu a raczej pod względem hmm nie wiem jak to napisać...
No po prostu nie podobał mi się - tyle.

ocenił(a) film na 4
xxelka

Ja też właśnie wczoraj go oglądałam na Nocy horrorów. i jest chyba poprostu beznadziejny. .cały czas działo się to samo a straszny wgl nie jest to trzeba przyznać :)

CharlotteSP

to było beznadziejne. w wczoraj/dziś byłam w Kinotece na nocy 'horrorów', po 30 minutach tego filmu wyszłam, bo poprostu nie mogłam na to patrzeć. maiałam przeczucie jak bym go już gdzieś widziała, a tak na pewno nie było. BEZNADZIEJA. mogłabym sobie jedynie popatrzeć na głównego aktora,ale to i tak było by bez sensu :D

ocenił(a) film na 4
Carla

Haha No dokładnie;D Jedyne co było fajne w tym filmie i na co można było popatrzeć to aktor;D Ale nic pozatym. a Motywy pościągane z innych filmów;D
Pzdr. Ch.;)

CharlotteSP

Film faktycznie jest przewidywalny do bólu, ale nie żąłuję, że go obejrzałam (też na nocy w Konotece ;) ). Podobała mi się muzyka no i dowcipne dialogi :)

ocenił(a) film na 4
bukwa_24

Tu przyznam Ci racje. Ścieszkę dzwiękową mieli śwetną:)

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

"scieszke" to se moze wciagnij. Byl dobry aktor ? i dobra muza? a ocena - 1/10 ? widzisz jak sie kompromitujesz?

shamar

to kto był w kinotece 30/31.10???? ;D

tu nie chodzi ze aktor był dobry, tyle ze było na co popatrzec :P

ocenił(a) film na 4
Carla

Dokładnie.;D a ocene 1/10 dostał za to żę jest poprostu beznadziejny. ten jeden pkt. jest właśnie za muzyke i Aktora :D a jeśli chodzi o cały film to naprawde jest beznadziejny;)

PS: Ja byłam;D

Pozdrawiam, Charlotte.:)

ocenił(a) film na 4
shamar

xD
*ŚcieŻkę!;Dxd

CharlotteSP

Bo zawsze krytykuje się to co dobre, gdyż cała reszta nie zasługuje nawet na krytykę. Teraz już zostałem utwierdzony w przekonaniu, że film jest dobry. Dzięki

Gramms

nędzna prowokacja... nie jestes smieszny

ocenił(a) film na 1
bandzioretti

Ten film jako horror z notą 1? Całkowicie popieram! Niestety w dzisiejszych czasach pojęcie horroru u wielu osób jest niezrozumiałe i daleko mu do prawdziwego znaczenia;/
Z niesmakiem oglądałem to gówno i tylko modliłem się o to żeby te pseudo-wampiry pozabijali wszystkich ludzi.. Mi się też chciało śmiać jak na to patrzyłem. Zero klimatu! ! ! A horror żeby był dobry i żeby w ogóle mógł zostać nazwany horrorem MUSI mieć cholerny klimat. A tu lipa: zero, null, totalne D-N-O!

ocenił(a) film na 4
jimbek1717

Idealne streszczenie filmu;D Lepiej nie da się tegu ując;****:D

Pozdrawiam, Charlotte;)

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

czas takze zaznajomić sie z definicją pojecia "streszczenie"

ocenił(a) film na 4
shamar

Oj .. biedny nie masz się już do czego przyczepiać? ;)
Kup mi słownik a napewno kiedyś się zapoznam

Pozdrawiam, Charlotte;)

ocenił(a) film na 7
CharlotteSP

dam ci korepetycje... a pozniej Cie "przepytam"... :)

ocenił(a) film na 4
shamar

Mam nadzieje, że jakieś skuteczne te korepetycję;)

ocenił(a) film na 1
CharlotteSP

Sorry gościu, ale obrażasz dziewczynę, proponując jej "korepetycje" ;]
Na pewno nie potrzebuje nauczyciela i jest wystarczająco wykształconą kobietą ;]
To raz, a dwa to dziękuje Szarlotko (bez obrazy) że mnie popierasz;) :*

ocenił(a) film na 7
jimbek1717

juz niech cie o to twoja pusta glowa nie boli.

PS - bawia mnie takie obludne typki, ktore zwracają komus uwage o obrazaniu a w innym miejscu wylewają obelgi na innych jak szambo.

ocenił(a) film na 1
shamar

Co do moich "obelg" to poczytaj sobie mojego bloga, tam wszystko jest wyjaśnione:) a to że czasem komuś "dopierdole" to jedno.
A to że w stosunku do kobiet jestem dżentelmenem (i smarkacz twojego pokroju tego nigdy nie zrozumie) to drugie. Koniec gatki z Tobą więc już się nie wysilaj z odp. do mnie:)

ocenił(a) film na 7
jimbek1717

gatki to se smarku zmieniaj bo masz obesrane... hahaha, kolejny szczylowaty imbecyl, ktoremy sie wydaje, ze jak konczy gimnazjum to juz wielce dorosly... haha, nie pierwszy i nie ostatni

"A to że w stosunku do kobiet jestem dżentelmenem" - czym jestes? hahaha... dzieci to maja nasrane we lbach dzis , bez kitu.

ocenił(a) film na 4
shamar

Skoro tak uważasz to skończ tą dyskusje i tu niepisz jak Ci coś nie odpowiada:)

ocenił(a) film na 4
jimbek1717

Dzięki za wsparcie;) :* Pewnie że Cie popieram;** Masz 100% racje :)

Pzdr, Ch[Sz] ;***

ocenił(a) film na 1
CharlotteSP

Kto ma racje? Ja czy shamar? :P

ocenił(a) film na 4
jimbek1717

Pewnie że Ty;**:D