47 roninów

47 Ronin
2013
6,3 81 tys. ocen
6,3 10 1 81422
4,8 11 krytyków
47 roninów
powrót do forum filmu 47 roninów

W czwartek wybieram się na niego do kina (wraz z klasą) i w sumie mam do tego mieszane uczucia, ponieważ nie za bardzo lubię filmy typu "kimona, tasaki.." i wgl.., ale z drugiej strony słyszałam, że film jest bardzo dobry i podobał się moim znajomym. Jak wy go oceniacie? Podobał wam się?

Julcia1259

Ja byłem rozczarowany. 47 roninów wizualnie (kostiumy, scenografia i efekty) świetnie się prezentuje i do tego dobre sceny akcji. Niestety film poza efektownym filmem akcji w klimatach fantasy, stara się być również dramatem (samurajskim), romansem i filmem przygodowym. Fabuła jest nieciekawie poprowadzona, dialogi sztuczne i irytujące (wszystkie w języku angielskim, zaś zdecydowana większość japońskiej obsady nie potrafi płynnie się nim posługiwać), nijacy bohaterowie i kiepskie aktorstwo z Reeves na czele (wyjątkiem jest Sanada). Być może ktoś, kto nie ogląda w ogóle kina samurajskiego, uwielbia Reeves nie zależnie od gry, bardzo lubi akcję i warstwę wizualną, może wyjść z kina zadowolony. Ja uważam, że ten film jest średni.

szmyrgiel

a ja uważam zupełnie przeciwnie!
przede wszystkim przed obejrzeniem filmu zniechęcał mnie zombie boy na plakacie, bo kojarzy mi się z szalejącymi gimnazjalistkami i niczym więcej. film mnie zaskoczył bardzo pozytywnie - spodziewałam się, hmm.. czegoś bardzo przerysowanego, moim zdaniem było przeciwnie. prawdziwa, nawet nie granicząca z tandetą miłość oraz świetne sceny walki.. opowiedziana niesamowita historia.

ocenił(a) film na 6
cyntia_melin

Odniosłem wrażenie że reżyser nie za bardzo wiedział w którą stronę pociągnąć ten film, zrobić to klasycznie i pięknie niczym Kurosawa i 7 samurajów? Niestety wtedy nie można by przeginać z klimatem fantasy a przecież to tylko pretekst by napakować film efektami, z drugiej strony przecież tego fantasy nie ma aż tak wiele, więc wyszedł film nie najgorszy ale w mojej ocenie pozostawiający widza z uczuciem zawodu. Można było lepiej, szkoda trochę straconego potencjału.