47 roninów

47 Ronin
2013
6,3 81 tys. ocen
6,3 10 1 81422
4,8 11 krytyków
47 roninów
powrót do forum filmu 47 roninów

Niby mamy w tym filmie samurajów i ich kulturę - kulturę całej Japonii , a z drugiej przeplata się to
ze światem magi który , jak dla mnie , pozbawia powagi tego filmu ,
bo w gruncie rzeczy to w tym filmie gadają ,pojedynkują się,lub mega się nawalają , ale nic poza tym
, no jak nie liczyć tego ze jedna wariatka ma ruchome włosy i zmienia się w smoka a mistrzem Kaia
był człowiek ryba , to jest to film o samurajach ale zapytam wówczas po co w takim razie ten świat
Fantazy, ta cała magia , i na odwrót skoro to miał być film Fantazy to dlaczego było jej tak mało i nie skupiono się na niej ?
osobiście ta przeplatanka nie ujęła mojego gustu , ale trzeba przyznać ze Keanu Reeves po mimo
wieku , prezentował się świetnie :)

ocenił(a) film na 7
StargardX

to jest na bazie LEGENDY :) wielu widzów o tym zapomina. W legendach z reguły jest dużo magii. Filmu nie widziałam jeszcze ale wydaje mi się że to dobry pomysł by stworzyć film który strikte nie jest zwykłym kinem walki (jest mnóstwo takich filmów - w większości bardzo dobre produkcje) ale taki widz jak ja chętnie poznałby jakaś legendę z kraju kwitnącej wiśni bo o legendach wiemy mało a niektóre sa ciekawe

użytkownik usunięty
Cadavera

Historia 47 roninów NIE JEST LEGENDĄ.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zemsta_r%C5%8Dnin%C3%B3w_z_Ak%C5%8D

ocenił(a) film na 7

Większość legend opiera się na jakichś autentycznych wydarzeniach a akurat zarówno historia Chin jak i Japonii bogata jest w półhistoryczne/pollegendarne postaci i wydarzenia. Ja spotkałam się z opiniami że to jest legenda. Jesli zaś chodzi o Wikipedie marne to źródło bo już angielska wersja tego artykułu traktuje wydarzenia jako półlegendarne pół autentyczne http://en.wikipedia.org/wiki/Forty-seven_Ronin

ocenił(a) film na 5
Cadavera

Jeżeli to legenda to fakt , można wybaczyć temu filmowi tą przeplatankę magi i świata realnego , ale ktoś kto o tym nie wiedział a poszedł na film , jak ja może mieć podobne zdanie do mojego :) dlatego mimo wszystko je podtrzymam , gdyż takie było moje pierwsze odczucie :)