47 roninów

47 Ronin
2013
6,3 81 tys. ocen
6,3 10 1 81423
4,8 11 krytyków
47 roninów
powrót do forum filmu 47 roninów

Na film czekałem z niecierpliwością bo po zwiastunie można było oczekiwać epickiego dzieła fantasy w klimacie rodem z dalekiego wschodu. Po obejrzeniu filmu raz jeszcze włączyłem sobie ten zwiastun bo nie mogłem zrozumieć jak można się tak pomylić w szacowaniu oczekiwań. Moje oczekiwania były ogromne zresztą każdy kto nie widział Roninów a obejrzał ten zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=j8cKdDkkIYY
skądinąd genialny mógłby się wkręcić.
Film ma kiepski scenariusz - to jest mój podstawowy zarzut. Keanu dobrym aktorem nie jest ale jego dorobek w szerzeniu kultury Kung Fu daje mu mandat do grania wyklętego samuraja. Dlatego też można mu odpuścić że używa tych samych środków wyrazu co poprzednie jego aktorskie wcielenia. Zawsze gra to samo, ale ten film to nie jest American Hustle więc popisy aktorskie można sobie schować.
Jak pisałem wcześniej scenariusz.Historia poprostu nie angażuje jest mało interesująca. Nie ma tutaj mocno zarysowanych postaci ani tych pozytywnych a tym bardziej negatywnych. Nie ma celu do którego dążenie głównych bohaterów oglądało by się z zapartym tchem .Ostatnio tak się czułem na filmie Disneya :The Lone Ranger.
Momentami też miałem wrażenie że nie chodzi o fabułe, opowiadanie historii tylko prezentacje kunsztu scenografów a przede wszystkim kostiumowców. Te aspekty w filmie są na wysokim poziomie i to mu trzeba oddać. Sceny walk (nie ma ich zbyt dużo) są ok ale PG13 mocno je ogranicza. Są przycinane sekwencje walk na miecze aby nie trwały zbyt długo. Film był klapą więc można było zdecydować się na kategorię R i nie udawać że miecz samurajski nie służy do odrąbywania kończyn jak w Kill Billu.
Jak tak zerkam na plakat po mojej prawej stronie ekranu to po Keanu na głowny plan wysuwa się Zombie Boy. Jak ktoś widział 47-u to jedyny komentarz adekwatny tj. WTF.
Film niestety zasłużył na porażkę finansową w moim odczuciu a szkoda bo lubię KR i życzę mu jak najlepiej.

ocenił(a) film na 5
6man

Ogolnie rzecz biorąc całkowicie się z Tobą zgadzam, moze gdyby trwal 4 godziny byłby lepszy, fabułę i relacje miedzy postaciami są przedtwione w zbyt okroiony sposób. Po wyjściu z kina czułem się jak by robili go panowie od marketingu a nie filmowcy, było wszystko KR, kung-fu zdrada, miłość, honor, piękna śmierć a i tak wyszło GÓWNO

użytkownik usunięty
6man

"Film był klapą więc można było zdecydować się na kategorię R"

Żeby zdecydować o kategorii R "bo film był klapą" ktoś musiałby wsiąść w wehikuł czasu w momencie rozpoczynani produkcji, skoczyć do czasów po premierze, wrócić, i stwierdzić. Film będzie klapą, dajemy R-kę...a nie, w sumie to skoro film będzie klapą, to w ogóle go nie kręcimy.

ocenił(a) film na 4

Nędza pod względem fabuły a wszystko co naj i tak było w zwiastunie

użytkownik usunięty
ador2

Jasne. A Kac Vegas to arcydzieło. Wszyscy to wiedzą.

ocenił(a) film na 4

Uwielbiam takie ,,mądre'' teksty ,,wybitnych'' znawców kina którzy usiłują porównać tort i chleb jako te same wypieki.
Co ma Kac Vegas do 47 Roninów to gatunki odległe od siebie jak droga mleczna i andromeda i w komedii akurat pierwsza część Kaca wypada więcej niż bardzo dobrze ( to jest subiektywna opinia proszę Gieferga)
47 Roninów w mojej (subiektywnej opinii) na tle filmów podobnych wypada bardzo słabo co nie oznacza że gorszych nie znajdziesz.
Z mojej strony off topic

ocenił(a) film na 6
ador2

Ja tam odczułem przyjemność oglądając film, ale chyba tylko dlatego, że klimat był przyzwoity. Ostatnio mam jakąś fazę na te japońskie dyrdymały. Wątek miłosny był bardzo mało istotny i w sumie nie psuł wszystkiego, za co niewątpliwie plus. Oglądając teraz zwiastun widzę, że tak naprawdę był on o Oishi, a nie Kaiu :D. Keanu zagrał nieciekawie, ale nie na tyle, żeby zniechęcić do filmu. Gorsi byli ci niby chamscy samurajowie, jakoś mnie nie przekonali. Ta wiedźma też mało ciekawa. Ścieżka dźwiękowa była nawet fajna, sceny walki na propsie. POLOWANIE NA POCZĄTKU, to było zajebiste jak dla mnie. Stwór ten został zrobiony pierwszorzędnie, w odróżnieniu od smokowiedźmy w końcówce.
Moim zdaniem fabuła w ogólnym zarysie nie jest zła - jest chujowo ale stabilnie, potem się robi źle, mamy misję, przeciwności losu, na koniec bijemy złego gościa i wszystko idzie zgodnie z planem. Wada scenariuszu objawia się w niesamowicie drętwych dialogach. Szkoda, że nie zaangażowali Kena Watanabe, bo Ostatnim samuraju był genialny, tutaj też mógłby się sprawdzić. W sumie to nawet nie wiem jako kto, ale wiecie o co mi chodzi :P
Generalnie z japońskich siekanek z samurajami Ostatni samuraj mi o wiele lepiej podszedł. Ten film naprawdę miał potencjał, mógł być o wiele lepiej zrealizowany.

ador2

powiem tak 47roninow to film slaby a kac vegas jest tez slaby .

ocenił(a) film na 8
ador2

Gravity był jeszcze nędzniejszy pod względem fabuły, a Oskary dostał. Poza tym nie radzę oglądać zwiastunów, bądź czytać recenzji i opinii przed oglądnięciem filmu. Mimo wszystko ustosunkowujemy się do filmu, a co za tym idzie, łatwo o rozczarowanie (jak autor tematu) i obiektywną ocenę filmu.

ocenił(a) film na 4
stawor80

Niestety jest w tym dużo prawdy

World War Z też weszło do kin w kategorii PG-13 (i wielu fanom zombie bardzo się to nie podobało), ale na blue-ray wydano wersję bez cenzury, z pełnymi sekwencjami walk i ataków zombie, oraz doklejoną cyfrową krwią. Nie jestem pewien, czy twórcy od początku to planowali, czy po prostu chcieli jakoś wynagrodzić rozczarowanym fanom zombie. Tutaj też by się przydało.

Ale to że film w takiej postaci jak powstał się nie sprzeda to nie potrzeba było eksperta. Wszyscy tutaj zgadzamy się ze film to niewypał. najlepszą formą promocji w dziesiejszych czasach jest poczta pantoflowa czyli facebook i tym podobne portale. Jak film się broni to wszyscy go sobie polecają (ciężko go z czystym sumieniem komukolwiek polecić)
Keanu z całym szacunkiem to nie jest aktor który przyciągnie młodych widzów bo jak Matrix miał premierę to niektórzy z nich nie byli nawet w łonach swoich matek. Jedyną szansą aby to się udało było podjęcie ryzyka i zrobienie sieczki rodem z 300 albo nawet ostrzejszej. Filmy w kategorii R potrafiły w stanach przekroczyć barierę 100 mln $ .

użytkownik usunięty
6man

"Ale to że film w takiej postaci jak powstał się nie sprzeda to nie potrzeba było eksperta. Wszyscy tutaj zgadzamy się ze film to niewypał. "

Z czym się zgadzamy?
Finansowo to niewypał, to fakt, z tym się nie można nie zgadzać. Ale mnie się na przykład podobał, kupię na blu-ray i dołączę do kolekcji, a jak ktoś pyta to polecam. Mnie też go ktoś polecił, a biorąc pod uwagę co wiem o tej osobie byłem przekonany że i mnie się spodoba i się nie zawiodłem.

6man

Niestety zgadzam się, chociaż Keano wg mnie był bardzo kiepski. Jest pewna różnica między aktorskim minimalizmem (jak np Clint Eastwood), a nie wykazywaniem żadnych emocji (czytaj drewniane aktorstwo). Odnoszę wrażenie, że finalnie zmontowany film ukazał się przed plakatem. Nawet w samym zwiastunie można zauważyć scenę z strzelającym Zombie boy, której ostatecznie nie było. Widać, że twórcy mieli masę problemów z tą produkcją. Universal wykupiło prawa do 47 roninów (już wtedy z Reeves) już w 2009 roku, zatrudniono debiutującego reżysera, w 2011 zakończono zdjęcia, premiera była planowana na grudzień 2012, ale producentom efekt pracy się bardzo nie podobał, więc montaż rozpoczęli od nowa. Strasznie mnie to ubolewa, ponieważ byłem bardzo pozytywnie nastawiony do tej produkcji. Być może, gdyby 47 roninów było by inaczej zmontowany i być może trochę dłuższy, był by z tego lepszy film.

ocenił(a) film na 7
6man

zgadzam się, że trailer zapowiadał epicki film, ale już sam film tak dobry nie był.
Żałuję Zombie Boya - jego też więcej w trailerze niż w filmie, a szkoda, bo można by zrobić ciekawszą sekwencję na Wyspie Holendrów.

Mimo wszystko film mi się podobał, może dlatego, że po wypowiedziach większości nie spodziewałam się już czegoś wielkiego.

ocenił(a) film na 5
fated86

Zombie Boya wrzucili na plakat aby podnieść atrakcyjność filmu a on występuje może z 5 minut. W sumie to takie małe oszustwo marketingowo. Liczyłem na niezły film a otrzymałem coś na poziomie filmów z tv Puls choć z lepszymi efektami specjalnymi i scenografią.

ocenił(a) film na 7
SkullKid_

to chyba nawet nie jest cała minuta:/

ocenił(a) film na 5
6man

osobiście jak zwykle ciesze się iż wyłączam zwiastuny tak szybko jak tylko mogę bo bym dowiedział się o 90% fabuły. Sam film niestety średni by nie rzec słaby, a szkoda.

ocenił(a) film na 6
6man

Film z założenia w klimacie feudalnej Japonii i tamtejszych wierzeń połączonych z fantasy - tyle, że nie było ani jednego ani drugiego. Szkoda. Wielka szkoda.