PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476282}

50 ocalonych

Fifty Dead Men Walking
2008
7,0 3,4 tys. ocen
7,0 10 1 3392
50 ocalonych
powrót do forum filmu 50 ocalonych

Mnie ten film zniesmaczył, nie wiem po co pokazywać obraz o człowieku który zdradził swoje ideały i kolegów.Miałem szczerą nadzieje że IRA go dopadnie i zapłaci za wszystko, ale jak się okazało nadal się ukrywa....m

ocenił(a) film na 6
zaglebiak

Jeżeli coś tu jest niesmaczne to jest to Twoja wypowiedź. Doprawdy, nie mam pojęcia, jak bardzo trzeba się podczas seansu '50 ocalonych' rozluźnić, aby wywnioskować, że to film o "człowieku, który zdradził swoje ideały". A ten - wierny swoim kolegom i ideałom - łysawy pan z brodą od przesłuchiwania "wtyk" cię nie zniesmaczył?

caterpillar

A niby czym miał zniesmaczyć ?.IRA walczy o wolność swojego kraju, AK przez niemców też byli nazywani terrorystami przypominam

ocenił(a) film na 6
zaglebiak

"A niby czym miał zniesmaczyć?"

Torturowaniem "jeńców": miażdżeniem kończyn młotkiem, rażeniem prądem, i biorąc pod uwagę jego specjalizację pewnie nie jednym morderstwem (czy jak kto woli "egzekucją" w tym przypadku na jedno wychodzi)
Takie "drobiazgi" miałem na myśli.

'50 ocalonych' to nie jest do końca udany film. Ale nie jest tez zły. Jego główną zaletę upatruję w postaci głównego bohatera - nie jest papierowy, ma kręgosłup i wypada w tym przekonująco, kwestie etyczne stoją u niego wyżej niż ideologiczne (narodowe, nacjonalistyczne). I jest to bezdyskusyjnie właściwa kolejność. Trochę przykre, że nie dla każdego jest to oczywiste.

ocenił(a) film na 1
caterpillar

kwestie etyczne w postaci samochodu,telewizora nowego i pliku funtów za pucowanie,,haha gratuluję oceny

ocenił(a) film na 6
dawidnasty

Wow. Następny uważny widz. Gdyby samochód i nowy telewizor były dla bohatera tak ważne jak to się tobie zdaje, ta historia potoczyłaby się zupełnie inaczej. I wcale nie trzeba dużo główkować, aby do tego dojść.

zaglebiak

odrobina historii kolego.
A od kiedy Republika Irlandii jest pod okupacją, że IRA walczy o jej wolność?
To są tacy sami bandyci jak mafia - w żadnym przypadku nie można ich łączyć z Irlandzką Armią Republikańską z czasów Powstania WIelkanocnego.
Jeżeli natomiast, mówiąc o kraju miałeś na myśli Irlandię Północną, to jest to prowincja Zjednoczonego Królestwa zamieszkała w ponad 60% przez lojalnych poddanych królowej. Więc o jakiej wolności jakiego kraju mówisz...
Aktualnie Provisional IRA (która się podobno zdemobilizowała), Real IRA, Continuity IRA po stronie nacjonalistów (lub katolików jak ktoś nie lubi pc) oraz UDA, UFF i UVF po stronie lojalistów (lub protestantów, jak kto woli) jedynie walczą o kontrolę nad handlem narkotykami, przemytem... i tym podobnym "wolnościami"

ocenił(a) film na 7
brzoza76

Film nakręcony przez brytyjczyków żeby pokazać że każda zdrada na ich rzecz była dobra.

"Jeżeli natomiast, mówiąc o kraju miałeś na myśli Irlandię Północną, to jest to prowincja Zjednoczonego Królestwa zamieszkała w ponad 60% przez lojalnych poddanych królowej."
którzy zabrali Irlandii kawał wyspy i myślą że to ich.

moro_4

moro4 zabrali mówisz?
Ty to pewnie ztych co krzyczą Polskie Wilno...też nam Ruskie zabrali, a Litwini po zyskaniu niepodległości nie oddali.
A może my powinniśmy oddać Wrocław Niemcom, albo lepiej Czechom, bo Śląsk był dłużej czeski niż polski.
Ci ludzie, którzy mienią się lojalnymi poddanymi królowej niczego nikomu nie zabrali. To z dziada pradziada tubylcy, wiem bo znam kilku i są mymi przyjaciółmi.

A to czy Martin to konfident, jest ewidentne - jest nim. Ale jest jeszcze drugi aspekt sprawy. Brytyjskie wojska nie są tu jak SS w czasie okupacji, a Ta IRA (sama siebie nazywa Provisional- czyli tymczasowa) nie pełni tu roli AK

ocenił(a) film na 1
brzoza76

Kolego a znasz historię UK, bo mi się wydaje, że nie, co armia Brytyjska głownie Angole wyprawiały przed
Powstaniem Irlandzkiej Armii Republikańskiej
Ps. proszę zrób mi i innym przysługę poszperaj na necie lub w bibliotekach, księgarniach itp. i odpowiedz na te pytania nie mi, ale sobie.

Dlaczego powstała Irlandzka Armia Republikańska?
Kim był Michael Collins
Kim byli Black and tans i co zrobili w 21 listopada 1920r
Co się wydarzyło w Londonderry 30 stycznia 1972 roku?
Czym się różni IRA od CIRA, kto po 1986 prowadzi więcej walki przeciwko cywilom?

ocenił(a) film na 1
zaglebiak

Popieram cię w 100%
że IRA walczyła \ walczy o wolną Irlandie coś jak AK w Polsce o wolną Polskę patrząc oczami Irlandczyka on jest zdrajcą i świnią oczami Anglika powiedzmy dobrym obywatelem za kilka lat końcu moja ukochana druga po Polsce Szkocje może będzie wolna od okupacji Angolów
Ps. Moja dziewczyna jest oburzona tym filmem pochodzi z Szkocji i popiera IRA jak i większość Szkotów
Ps.2. pozdrawiam

caterpillar

Film częsciowo opiera sie na faktach: tyle, że "Łysawy pan z brodą od przesłuchiwania 'wtyk'" okazał sie po odtajnieniu części brytyjskich archiwów najważniejszą brytyjską ...wtyką w IRA. Szkolony w 'technikach przesłuchań' był właśnie przez służby brytyjskie. Wywiad brytyjski posuwał się do tego, że pozwalał zamęczyć niżej postawione wtyki, by chronić jego tożsamość. Co do samych zamachów: wiele z nich było bardzo na rękę brytyjskim służbom (zresztą nic to nowego): więcej w tym filmie: http://www.filmweb.pl/f378188/TerrorStorm+A+History+of+Government-Sponsored+Terr orism,2006

ocenił(a) film na 9
zaglebiak

może i był konfidentem, ale to nie umniejsza faktu że ocalił wielu niewinnym ludziom życie. Ja także nie chciałbym mieć na sumieniu małego dziecka, albo bezbronnej kobiety. Tutaj nie powinno się dyskutować kim on był(konfident) tylko kim byli ludzie po jednej i drugiej stronie.

dragoonkiler

Ciężko mi dyskutować o tym, czy postąpił właściwie, bo nie znalazłam się nigdy w podobnej sytuacji. Po jednej strony ideały, etyka i tak, pieniądze, po drugiej przynależność do społeczeństwa, chęć walki o niezależność. Faktem jest dla mnie, że uratował wielu ludzi przed egzekucją, narażając własne życie, rodzinę. Tu nie było łatwej decyzji, zrobił to co uważał za właściwe.

zaglebiak

W sumie, poobnie jak reszta, uwazam ze postapil slusznie. To juz nie ta IRA, ktora walczyla o odzyskanie ziem wiek temu. Rezyser moze troche przesadzil z przedstrawieniem czlonkow IRA jako zwyczajnych bandziorow ale prawda jest, ze sa oni od jakiegos czasu glownie zainteresowani dazeniem do bogactwa niz dawnymi idealami.

ocenił(a) film na 6
zaglebiak

Panowie jeśli dla was mordowanie ludzi w najbardziej tchórzliwy sposób (bomby w domach, samochodach) jest przejawem walki o wolność to jest to wyraźny znak że trzeba wam tą wolność ograniczyć.

ocenił(a) film na 8
zaglebiak

Zagłębiak - a wytrzymałeś do końca i przeczytałeś napisy o współpracy IRA z służbami brytyjskimi? Tyś naiwny jak dziecię, jeśli myslisz że oni walczyli o wolność. A tak o filmie: dla mnie b. dobry. Pokazał całkiem dobrze podziały - od tych wewnętrznych, przez rodzinne, aż po społeczne. Dobra gra aktorów. Muza też niczego sobie.

zaglebiak

atak na ludność cywilną sprawia, że jesteś terrorystą. AK nie prowadziło
takich działań więc kibicu chujowego klubu frajerów stul dziób.
Nie znasz historii a twoje ziomy łącznie z tobą mają zdolność kojarzenia
mojej kupy jak usiądzie na niej mucha.

Jak broniąc swoich ideałów i do tego życia ludzkiego można jeszcze zarobić.
Kretynizmem byłoby tego nie robić.

Jak to możliwe ze takie debile potrafia pisac ><

tymczass

A wrzucanie granatow do kin i klubow gdzie przebywali folksdojcze, a maswe mordy Ukraincow? Kim oni byli, ludkami z plasteliny? Na wojnie gina glownie niewinni ludzie nistety, bardzo czesto morgdowani przez swoich lub sojusznikow.

ButemWBusha

przykro mi, że muszę Ci to wyjaśniać ale nie wolno wymyślać sytuacji dla
argumentów i jednocześnie prowadzić rozsądną dyskusję.
AK nie prowadziła działań przeciw ludności cywilnej.

Natomiast naziści prowadzili działania exterminacyjne przeciwko ludności
cywilnej => łapanki etc.

Insynuacje, że polacy byli stroną terroryzującą są nie na miejscu i mam
nadzieje, że po tak jasno podanej polemice nikt z was nie będzie głosił
takich głupot.

tymczass

Wiec wypedzenia i mordy na Łemkach sa ci obce. Zakladam, ze o zemstach na ludnosci cywilnej, za pomoc UPA, tez nie slyszales. No to tyko pogratulowac wiedzy. Jestem z okolic Sanoka i naprawde wiele sie nasluchalem o Wojsku Polskim czasow II wojny swiatowej i niektorych "bohaterach" z AK.

tymczass

proponował bym zapoznać się z tematem poruszanym m.in. tutaj: http://forum.historia.org.pl/index.php?showtopic=8769 i ogólnie z działalnością grupy AK o nazwie "Zagra-lin"

ocenił(a) film na 7
ButemWBusha

Ja tam historykiem nie jestem i historią się nie interesuje, ale jak widzę takie wypowiedzi o Polakach to aż mnie skręca - to co może mieli Niemcom, Ruskim itp. grzecznie tłumaczyć, żeby się wynosili z naszego kraju ?

zaglebiak

Jak czytam że Polacy byli zawsze cacy to mnie śmiech ogarnia. Przypominam XVII w i Kozaków, byliśmy dla nich bardzo tolerancyjni.

zaglebiak

ileż na filmwebie sympatii dla morderców cywili - smutny się obrac polskiej młodzieży rysuje - niedouczona, rozwrzeszczana, tchórzliwa...