PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476282}

50 ocalonych

Fifty Dead Men Walking
2008
7,0 3,4 tys. ocen
7,0 10 1 3392
50 ocalonych
powrót do forum filmu 50 ocalonych

Piękny, cudowny i wzruszający film, wzór tego jak powinni postąpić po wojnie niektórzy Polacy, którym bandyci z AK wymordowali członków w rodzin tylko za to że chcieli tworzyć nową Polskę, a nie współpracować z komunistami....

ocenił(a) film na 7
lykos4

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź, bo nie wiem o jakich bandytach z AK mówisz i dlaczego chciałbyś żeby Polacy po wojnie współpracowali z komunistami - podobał Ci się ten ustrój ?
Ja mam takie zdanie że przez tych ruskich kacapów jesteśmy teraz krajem rozwijającym się, a nie rozwiniętym.
Ogólnie moim zdaniem jakby nie II WŚ i komunizm który był jej skutkiem ubocznym to teraz byśmy byli jednym z najbogatszych krajów europy.

ocenił(a) film na 8
deka87

Mam wrazenie ze zle zrozumiałeś i że chodziło o to że właśnie AK współpracowało z Rosjanami. Ale najlepiej by było jak autor posta by to potwierdził bo może ja się mylę ale jednak tak to odbieram.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
adam91

Skomentuje to tak: Korea północna/południowa; Ukraina, Białoruś/Europa zachodnia
Lecz się człowieku...

deka87

Korea Północna nie wchodzi nikomu w dupę jak to robi K.Południowa. Ludzie w K.Południowej mają zapracować na rządzących byle co zjeść i byle gdzie się wyspać, aby następnego dnia wstać i niewolniczo pracować na kogoś. To jest feudalizm. Propaganda amerykańska robi z K.Północnej zacofany kraj rządzony przez reżim. Tylko w K.Północnej nikt nie wysadza w powietrze wieżowców po to aby napaść na suwerenny kraj, żeby okradać go z ropy i lepiej trzymać społeczeństwo za mordy. W USA siedzi 1/4 więźniów osadzonych na całym świecie w tym 90% to czarni. Do lat 70 czarni byli traktowani jak ścierka do podłogi, a za podejrzenie kogoś o komunistyczne poglądy skazywało się go na śmierć. Tak wyglądały i wyglądają "wolne" kapitalistyczne kraje. Albo te filmiki jak w K.Północnej ludzie umierają na ulicach, tylko amerykanie są tak prymitywni że kręcą filmy o Koreańczykach w Kambodży, albo są wcinki ze starych filmów z wojny w Wietnamie. Postaraliby się chociaż zatrudnili aktorów z K.Południowej.
Na Ukrainie do puki był ZSRR ludziom żyło się dobrze, a teraz ludzie jak w Polsce umierają na ulicach, ale pewnie tych się nie widzi tylko tych którzy latają samolotem do sracza. A wiem to od Ukraińców przyjeżdżających do mojego domu.
Białoruś jest jednym z najlepiej rozwijających się krajów europy. I to pisze w statystykach europejskich, a nie tych polskich w których jesteśmy zieloną wyspą szczęśliwości. Mój ojciec jeździ tam od lat.
Zobacz ostatnio co się działo w Grecji. Jak kierowcy zaczęli strajkować, to rząd tym którzy nie chcieli przestać, zarekwirował pojazdy, takie jest poszanowanie prywatności. A za komuny jak stoczniowcy strajkowali dwa miesiące to odbierali pełne pensje, niech teraz zastrajkują i wstrzymają pracę stoczni. W Polsce i we wszystkich krajach kapitalistycznych pracujesz na kogoś, a nie na siebie, rząd jest aby po to żeby trzymać wszystkich krótko i dawać złudne poczucie prywatności. Po podliczeniu wszystkich podatków i tych w żywności i w paliwie, mediach itp. to ze 100% pensji na siebie wydajesz tylko od 20% do 30% zależy od zawodu, a reszta idzie na darmozjadów.
Mnie tylko dziwi że ty tego nie widzisz, ale jak możesz zobaczyć jak tylko karmisz się papką jaka jest w "wolnych" mediach.
Tobie leczenie już nic nie da, jedyna nadzieja to w lewatywie i elektrowstrząsach.

ocenił(a) film na 7
adam91

Według mnie sytuacja w Grecji jest spowodowana obecnością tego kraju w UE (niedługo to samo będzie w Hiszpanii i Portugalii), a UE to nic innego jak dawny ZSRR tylko pod inną przykrywką.

Jeśli chodzi o podatki to zgadzam się z Tobą - dlatego głosowałem na UPR, bo jak narazie żadnej alternatywy w Polsce nie ma. W sprawie USA (moim zdaniem kierowanego przez Izrael) też się mogę zgodzić.

Jeśli chodzi o "wolne" media to poza Discovery, TVN Turbo itp. niczego innego nie oglądam, gazet w ogóle nie czytam, jeśli już to szukam informacji w internecie i to z kilku źródeł, ale nie z onetu, wp itp.

deka87

"Według mnie sytuacja w Grecji jest spowodowana obecnością tego kraju w UE (niedługo to samo będzie w Hiszpanii i Portugalii)"
Tutaj zgadzam się z Tobą w 100%, ale dodałbym jeszcze że to nie tylko od Parlamentu Europejskiego zależy jak żyje się ludziom w danym państwie, dużo do powiedzenia mają politycy, a oni jak to bywa najczęściej okazują się zdrajcami i dbają tylko o własne kieszenie.

"a UE to nic innego jak dawny ZSRR tylko pod inną przykrywką"
I tu się mylisz. W ZSRR nie było takiego rozwarstwienia społecznego jakie jest w UE, jeden zarabia 600 000zł jak prezesi banków, a drugi ledwie koniec z końcem wiąże, a takich jest najwięcej. Na terenie Związku Radzieckiego nie było bezdomnych, bezrobotnych i waśni narodowych bo wszyscy żyli na dość wyrównanym standardzie życia. Młode małżeństwa dostawały mieszkania za darmo, były darmowe wczasy, a jak ktoś nie chciał jechać to dostawał pieniądze (równowartość wczasów). Opieka medyczna była na wyższym poziomie niż w UE i to całkowicie bezpłatna. Nikogo niewolno było wykorzystywać w pracy jak to często bywa w krajach UE. Każdy miał pracować 8 godzi., a jak chciał pracować w nadgodzinach to miał płacone podwójną wartość zwykłej pensji. Wartość pieniądza zmieniała się tylko nieznacznie przez cały czas trwania ZSRR. Nie było hołubienia zboczeńców, po ulicach nie grasowali zwyrodnialcy. Ludzie mogli się czuć bezpiecznie, nie bali się o pracę, bo jak kogoś zwolnili to sobie znalazł drugą, nie wyrzucali ludzi z domów. Każdy młody człowiek miał równy start w życiu, i nie ważne było czy jest z miasta, czy ze wsi, czy pochodzi z wielodzietnej rodziny, czy jest jedynakiem. A teraz, nie tylko w UE, ale wszystkich krajach kapitalistycznych, jak nie masz znajomości to nic w życiu nie osiągniesz.

"Jeśli chodzi o podatki to zgadzam się z Tobą - dlatego głosowałem na UPR, bo jak narazie żadnej alternatywy w Polsce nie ma."
A ja nie głosowałem i nie będę głosował, bo nie będę torował świniom drogi do koryta.
UPR, PSL, PO, SLD, PiS itd. to wszystko jedno i to samo. Od 21 lat są ciągle te same mordy, a jak są nowe, to z tym samym nazwiskiem. Ci ludzie są jak kurwy, wszystko im jedno komu dupy sprzedają.
Sytuację w Polsce niestety może zmienić tylko wojna. Rząd tradycyjnie spieprzy do Anglii, tylko teraz nie musi wieźć ze sobą złota, bo 3/4 wartości majątku narodowego określonego w złocie zdeponowane jest właśnie w/w kraju.

"W sprawie USA (moim zdaniem kierowanego przez Izrael) też się mogę zgodzić."
Bardzo możliwe że lobbing Żydowski kieruje USA. I dlatego w Stanach Zjednoczonych niema nic do powiedzenia żadna z religii i nie wprowadza wstecznictwa jak to robi kościół katolicki w naszym kraju.

adam91

Oj komunisto, gdybyś ty chociaż wiedział jakie zbrodnie twój Che popełniał nigdy byś go na avatar nie wziął bo to obraza dla pomordowanych przez tego psa, który ginąc na kolanach skomlał prosząc o darowanie życia, podczas gdy sam był bezlitosny. Dla takich ludzi jak ty tylko żołądek się liczy i to by mieć napchany brzuch. Reszta się nie liczy. W dupie masz prawdę, ty dalej pewnie myślisz, że w Katyniu Polaków to Niemcy rozstrzeliwali, bo tak podaje Komunistyczna Partia Rosji. A bohaterów z NSZ czy AK, WiN uważasz za zaplutych karłów reakcji? Tacy jak ty wydawali na nich wyroki śmierci. Pamiętaj nie tylko w życiu liczy się dobrze zjeść i ubrać się, są także takie wartości jak prawda. A tej za komunistów nie było. Rodzinę szlachecką to pewnie na zdjęciu widziałeś, a i tego nie jestem pewien, bo bolszewicy niszczyli wszystko i wszystkich, którzy nie mówili tego czego sobie czerwona zaraza życzyła. Więc nie pisz mi tutaj, że komunizm to najlepszy ustrój na świecie bo zwyczajnie robisz ludziom wodę z mózgu dokładnie tak samo jak ta czerwona swołocz. Komunizm to ustrój ludobójczy i nic tego nie zmieni. A jeżeli chodzi o Ukrainę - kolego bzdury piszesz jakich mało. tak się składa iż bywam tam dosyć często, kilka razy w roku, w różnych jej regionach i to co tu opisujesz to wierutne brednie. Białoruś - jak to powiedziała jedna babcia na wsi białoruskiej -" Łukaszenko to dobry prezydent bo świnie pozwoli mi hodować." Więc wszystko w tym temacie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
adam91

adam91 - typowy przykład komuszka, który nasłuchał się pseudo-inteligentnego, pozbawionego logiki bełkotu swojego starego-komucha i teraz powielasz go jak pozbawiony mózgu automat. Smutne, ale prawdziwe.

Jesteś pozbawionym refleksji i obiektywizmu ogłupiałym czerwonym, do którego rozumu można dotrzeć tylko siłą - niestety. Dla Ciebie definicja "życia" to najedzona ogłupiona przez system ciemna masa, składająca się w 95% z pracowników fiycznych >_> Gardzę komunizmem tak samo jak demokracją, z tym że tym pierwszym zdecydowanie bardziej, gdyż jest to reżim chorych, pozbawionych człowieczeństwa skurwysynów i karierowiczów. Nie bez powodu powiadają, że "Dobry czerwony, to martwy czerwony". System który żeruje na ludzkiej głupocie, czy jak kto woli - ogłupieniu, system który pozbawia "konkurencję" życia, manipuluje rzeczywistością i sieje propagandę zawsze i wszędzie nie ma prawa bytu. Na szczęście.

Pozdrawiam i radziłbym poczytać o kimś, nim się go da na avatar.
Bo nie wydaje mi się, że morderca i zbrodniarz, który zginął jak pies i wył prosząc o przebaczenie nadaje się na materiał na "herosa". -_-