Z początku czułam, czym to śmierdzi. Historia jak inne, tylko nieco bardziej sprecyzowana: chodzi o kasę. Jednak ostatnie 40 minut filmu to było coś bardzo dobrego. I tak oceniam ten film. Ma klimat, choć aktorzy w większości amatorzy.
Polecam.
Nie bardzo rozumie zarzut "historia jak inne". To jest historia oparta na faktach, jeśli wcześniej o niej nie słyszałaś, to może po filmie warto się zainteresować? I nie grają tam amatorzy (zabawne, bo w innym wątku koleś zarzuca, że obsada to same ograne, pazerne na kasę twarze). Ja oczywiście również polecam.
Moim zdaniem jest sporo filmów, w których ukazywana jest historia Polaków w czasach PRLu. Jak było źle, czasami z ironią, częściej z tragizmem. To jest to samo, tylko jak napisałam, tutaj chodzi o przekręt pieniężny.
Amatorami nazywam m.in. głównych bohaterów, co nie tyczy się np. dobrej roli Głowackiego, Frycza, Benoita czy Bohosiewicz.
Film świetny od momentu podjęcia 80 mln, do tego czasu nudny, przegadany. Sobczak rewelacyjny i jako aktor, i jako ubek. Oczywiście, że reżyser go ośmieszył, a jak mógł lepiej ich pokazać? :)
Film godny polecenia, Sobczak rewelacja, reszta tez dała radę. Dużo ironii co akurat powoduje że ogląda się przyjemniej.
A mi się nie podobał.Solidarność jest święta,a ubecja tylko przeklina i robi z siebie idiotów.Jakby całe sb było takie jak w tym filmie to nie rządziłoby oraz nie rozkradałoby Polski przez tyle lat,bo wcześniej udałoby nam się ich pokonać.Pic na wodę,fotomontaż oraz pokazanie Frasyniuka żal.pl.Myślałem,że zobacze niezły film sensacyjny w stylu Psy,albo coś na miarę Domu Złego,a tam tylko przeklinały przez cały film.