Ogólnie film mnie zaskoczył, i nie powiedziałbym że scenariusz będzie taki a nie inny. Wg trailerów można wnioskować że to fil o jakimś napadzie, a nic bardziej mylnego. Film opowiada o ustroju komunistyczny, powstaniu wolnych związków zawodowych oraz propagandzie jaka panowała w tamtych czasach. Ja jako osoba, która urodziła się u schyłku "komuny" niestety nie czuję tego filmu i wątpię żeby pokolenie w moim wieku i młodsze było tym filmem zachwycone bo nie będą w stanie wczuć się w ten klimat - który swoją droga nie był najwyższych lotów.
Dla mnie film średni 5/10
ps. jedno mnie cieszyło - że nie wepchnęli do tego filmu całej naszej standardowej "elity" aktorskiej która gra we 95% filmów współczesnego, komercyjnego kina polskiego.
Jeżeli po obejrzeniu trailerów myślałeś, że jest to historia o jakimś napadzie to chyba masz jakiś problem z percepcją. W zapowiedziach było dokładnie wyjaśnione o czym i o jakich czasach jest ten film. Masz rację większość młodych ludzi ten film będzie nudził ale będą i tacy, którzy może zainteresują się wydarzeniami lat 80tych.