A.I. Sztuczna inteligencja

A.I. Artificial Intelligence
2001
7,2 193 tys. ocen
7,2 10 1 193020
6,8 32 krytyków
A.I. Sztuczna inteligencja
powrót do forum filmu A.I. Sztuczna inteligencja

W kinie dla mnie liczy się innowacyjność oraz zdolność zatrzymania przed ekranem widza do samego końca. Film obejrzałem w TV - nie przeszkadzały mi nawet reklamy. Uparcie oczekiwałem kolejnych minut, które chłonąłem niczym małe dziecko. To co widziałem przekroczyło wszelkie bariery wyobraźni, a zarazem nie złamało żadnych matematycznych praw świata informatyki. Cały film jest bardzo smutny i bardzo wzruszający. Nawet największy drań w pewnych momentach zacząłby zastanawiać się nad swoim życiem. Ten film to dowód na to jak trudno jest kochać i jak trudno jest żyć. Warto zrozumieć w nim każdą postać oraz to czym się kierowała. Do ostatniej klatki nie wiedziałem jak ta przygoda się skończy...

InterNeo

"a zarazem nie złamało żadnych matematycznych praw świata informatyki."
O RLY?
Niby czemu matka musiała oddać Davida na złom?
Skoro to robot to powinno było dać się go wyłączyć lub przeprogramować.

Podpisano: Azrael, informatyk.

ocenił(a) film na 8
Azrael666

To pytanie raczej natury moralnej niż informatycznej.
Zależy od tego czym dla Ciebie jest AI. Ponieważ jeszcze czegoś takiego typowego nie ma trudno przewidzieć to zachowanie. Ja biorę pod uwagę dwie rzeczy: 1. Co za sztuka stworzyć coś co ma żyć swoim własnym życiem i móc to w każdej chwili przeprogramować i wyłączyć? AI z zasady powinno samo się rozwijać i każda próba jego wyłączenia powinna kończyć się "śmiercią urządzenia". 2. W owym filmie i owym świecie pokazane jest, że ludzkość nienawidzi "bezpańskich robotów" - stwierdzam zatem, że lepiej byłoby dać robota do zniszczenia przez firmę która go stworzyła(Możliwy również zwrot części kosztów) niż oddać go ludziom którzy by go "torturowali". Niemniej jednak zachowanie matki stanowi pewien minus tego filmu. (Przez co w połowie widać wyraźną zmianę klimatu).
Jak możesz jednak porównywać program doskonały jakim jest Sztuczna Inteligencja do np. odkurzacza (albo misia Tediego)?

Pozdrawiam:
InterNeo - również informatyk programista.

ocenił(a) film na 1
InterNeo

> Do ostatniej klatki nie wiedziałem jak ta przygoda się skończy...

hmm

ocenił(a) film na 1
InterNeo

> Do ostatniej klatki nie wiedziałem jak ta przygoda się skończy

to ciekawe..

witya

mi wlasnie przeszkodzila ostatnia reklama a ze film zrobil sie nudny i troszke haotyczny w koncowce wylaczylem tv i poszedlem spac a mozecie mi napisac jak ten film sie skonczyl???

ocenił(a) film na 10
InterNeo

Piękny i wzruszający film.Najbardziej podobała mi się rola Juda Law i ten gadający Miś:)xD