A.I. Sztuczna inteligencja

A.I. Artificial Intelligence
2001
7,2 193 tys. ocen
7,2 10 1 193020
6,8 32 krytyków
A.I. Sztuczna inteligencja
powrót do forum filmu A.I. Sztuczna inteligencja

Ok, ja mam kilka pytań.

użytkownik usunięty

Po pierwsze: kim była ta "wróżka", jak już Davida wyciągnęli z lodu?
Po drugie: kim była niejaka Blue Mecha?
Po trzecie: jak to się w końcu skończyło, bo z trzech telewizorów w domu tylko jeden odbierał dobrze TVN, w sypialni, a moja ciotka przyjechała z małym berbeciem i nie obejrzałam końcówki; skończyłam, jak David prosił tę "wróżkę", czy coś tam innego (już po wyciągnięciu z oceanu) o to, by zamieniła go w prawdziwego chłopca.
Po czwarte: ile mniej więcej, od momentu w którym skończyłam, trwał jeszcze film i co się w tym czasie wydarzyło.
Proszę o odpowiedzi tu, albo na moim blogu. Z góry dzięki!
xxxx

ocenił(a) film na 10

1. Najprawdopodobniej wróżka była fikcyjnym wytworem obcych (którzy wydostali Davida z lodu).
2. Tego niestety nie wiem.
3. David nie został zamieniony w chłopca, ale spełniło się jego inne życzenie. Przy pomocy kawałka włosów (gdy próbował jej uciąć Monice, a Teedy je złapał) mama została ożywiona na jeden dzień. Tylko na jeden, ponieważ nawet współczesna technologia nie pozwoliła na dłuższe życie (2000 lat, przeleżał David w lodzie, przyp.)
4. Około 25 minut. Opowiem Ci w punktach co się w tym czasie wydarzyło;

1. David został wyciągnięty razem z Teedym z lodu. Wyciągneli ich obcy, o bardzo smuklej figurze, ludzkim głosie i języku.
2. Po tym jak wyszedł ze swojego samolotu, podeszedł do porcelanowej wróżki, i zaczął ją ściskać. Ta pod wpływem zamarźnięcia, pękła.
3. Obcy zaczęli się interesować Davidem. Jeden uniósł ręke nad jego głową, czytając wszystkie jego zapiski z życia, reszta uczyniła podobnie. W taki sposób poznali jego historię.
4. David razem z Teedym został przeniesiony do futurystycznego dawnego domu. Wyglądał pod względem ułożenia mebli i pokoji, tak samo jak jego stary dom, ale wszystkie sprzęty zostałe wymienione na nowe (2000 lat później, w końcu).
5. Zaczął szukać po pokojach mamy, lecz znalazł unoszącą się w powietrzu wrożkę, która była wytworem obcych. David poprosił o zmianę w organicznego chłopca. Wróżka tego nie uczyniła, ponieważ nie posiadała takiej mocy. Zaczeła mu opowiadać o tym, jak został wyciągnięty z lodu i o możliwościach przywrócenia do życia osób, z których można pobrać, jakikolwiek materiał organiczny, z którego można natomiast pobrać DNA. Jako, że David takiego nie posiadał, a bardzo chciał ożywić mamę, Teedy przypomniał sobię o skrywanych w jego futrze włosach mamy, które David wcześniej uciął jej podczas snu.
6. Po jakimś czasie obcy wytłumaczył Davidowi, w jaki sposób się tu znalazł i na jakiej zasadzie działa przywrócenia osób do życia. Okazało się, że w wyniku technologicznych ograniczeń, można taką osobę przwyrócić do świadomości tylko na jeden dzień. Potem, osoba ta zasypia i nigdy się nie budzi. David zaakceptował taką możliwość. Mama została przywrócona do życia.
7. Młody mech, doskonale bawił się z mamą przez ten jeden jedyny dzień. Było czuć od nich miłość. Gdy nadszedł czas snu David, usnął razem z mamą i Teedym.
8. Koniec filmu, napisy końcowe...

Film bardzo mi się spodobał. świetna fabuła i efekty specjalne, a także całkiem niezła gra Jude Law'a i oczywiście Osment'a.