A.I. Sztuczna inteligencja

A.I. Artificial Intelligence
2001
7,2 193 tys. ocen
7,2 10 1 193020
6,8 32 krytyków
A.I. Sztuczna inteligencja
powrót do forum filmu A.I. Sztuczna inteligencja

W sumie im dłużej myślę, nad uczuciem jakie David żywi do swojej "matki" tym bardziej utwierdzam się w tym, że chłopiec nie kochał nigdy kobiety, a raczej pragnął być kochany, co stanowi zasadniczą różnicę, (finał filmu, odziera już w zupełności uczucie robota z niuansów).
David nie potrafi czuć żalu, nie potrafi się obrazić na matkę, (co dzieci w jego wieku często robią, gdy coś im się nie podoba), a i sam do skruchy nie jest zdolny, nie żałuje tego, co zrobił. Nie jest po prawdzie zainteresowany szczęściem matki, i jego największe marzenie, to spędzić dzień sam na sam z matką.
Stąd moje twierdzenie, David naśladuje miłość, ale naśladuje ją bardzo powierzchownie, jego uczucie jest pozbawione jakichkolwiek niuansów, jest to płaskie, sprowadza się do potrzeby przywiązania. Ostatecznie jego podróż, to nie jest kwestia "ja chcę uszczęśliwić mamusię", tylko "ja chcę być kochany przez mamusię, bez względu na koszty jakie będzie ona musiała ponieść"

ocenił(a) film na 10
argonium40

Tak ...autorzy tego wspaniałego dzieła uświadamiają nam zanik uczucia 'miłości' i potrzebę jej zaistnienia w świecie zniszczonym i niszczonym przez emocjonalny gwałt :/

ocenił(a) film na 9
argonium40

eee...belkot

ocenił(a) film na 7
argonium40

A czy prawdziwe dzieci w tym wieku kochają miłością głęboką i wysublimowaną? Raczej nie. Do pewnego wieku miłość dziecka do matki wynika z potrzeby bycia chronionym i niestety jest zaprogramowana biologicznie. Jeśli jakiś jedenastolatek chce uszczęśliwić matkę, to przecież nie prowadzi rozważań nad jej duchowymi potrzebami i nie stara się wejść w rolę dorosłego mężczyzny. Ot, postara się być grzeczny w domu, w szkole przyłoży się do nauki o tyle, żeby przynieść w miarę dobrą ocenę, w pokoju cokolwiek po sobie posprząta, zęby przed snem umyje, laurkę na Dzień Matki zrobi. I z punktu widzenia dziecka są to dowody miłości. Przecież nie inaczej postępował David i robił to na miarę swojego skąpego doświadczenia życiowego.