jak można się tak niemiłosiernie znęcać nad dziecięcym bohaterem?
miałam nadzieję, że ten koszmar się skończy w momencie, gdy David wskoczył do wody lecz rozczarowałam się - mordowano go dalej...brrrr
No właśnie właśnie, cały czas twierdzę, że Spielberg powinnien skończyć ten film po scenie nurkowania do wody, wtedy byłoby to zjadliwe, a tak...lepiej nie mówić...i ci kosmici...:/
"La Pierre"! Czy myślisz że chodzi tu o androidy bedące tworem innych, wcześniejszych modeli androidów? Muszę ci powiedzieć że zdania na ten temat są podzielone! Niektórzy obstają jednak przy"Kosmitach"
Tak. Jestem zwolennikiem teorii mówiącej, że to nie byli kosmici tylko Mecha nowej generacji. W filmie postać, ktorą gra Jude Law czyli Mecha Joe wypowiada następujące słowa: "Oni zrobili nas za mądrych, zbyt szybkich i za wiele. Cierpimy przez ich pomyłki bo gdy świat dojdzie do swego końca, jedynym co pozostanie będziemy my." Te słowa jednoznacznie określają tożsamość stworzeń, które po 2000 lat odnajdują Davida.
A jak rozumiesz ostatnią scenę w filmie, kiedy David kładzie się spać wraz z swoją"mamą".Wówczas narrator mówi że "Poszedł tam gdzie rodzą się marzenia".Czy mam rozumieć że David poprostu zasną, a czy chodzi tu o to, że zakończył własną egzystencję wraz z śmiercią"matki"
nijako "wyłączając się"na zawsze?
Prosił bym o odpowiedż ciebie"La Pierre"
Pozdrawiam Kasjel
Odpowiadając na twoje pytanie: "Czy David tylko zasnął a może zakończył swoją egzystencję"? Ostatnie słowa narratora filmu brzmią: "Więc David również zasnął. I po raz pierwszy w życiu dotarł do tego miejsca, gdzie rodzą się marzenia".
Pierwsze zdanie można odczytać jako śmierć ale... trzeba zastanowić się nad drugim zdaniem. Gdzie rodzą się nasze marzenia? Bardzo często w naszych snach, prawda? Czy David "umarł"? Marzymy za życia a więc... uważam, że David po prostu zasnął.
Pozdrawiam.
No tak, ale czy David mając świadomość tego że jego "mamusia" nigdy już nie ożyje, poprostu nie widział sensu własnego istnienia i bojąc się samotności postanowił jednak "umrzeć".
Na początku filmu mamy przecierz scenę, gdy David pyta "matkę" jak długo będzie żyła, i po otrzymaniu odpowiedzi mówi "Zostanę sam!"
Wszak że został zaprogramowany na bezwarunkową, i bezgraniczną miłość do niej.Więc może jednak postanowił "wyłączyć się" w sytuacji gdy nie miał już kogo kochać?
Tak też mogło być. Każdy ma prawo do swojej interpretacji. Zakończenie A.I. sprawia, że tak naprawdę można tylko gdybać co było dalej. Być może David tylko zasnął lub "umarł". A może śpiąc marzył o tym aby jego mama na drugi dzień wciąż żyła a jego marzenie było tak silne, że się spełniło...
Podpowiedzi na pytanie czy David umarł czy zasnął udzielają sami twórcy filmu w jednym z dodatków na 2 płytowym wydaniu DVD - otóż David - robot nie potrzebujący snu - poprzez miłość matki stał się prawdziwym chłopcem i mógł zasnąć - umrzeć.
Dziękuję ci za wyjaśnienie dotyczące zakończenia filmu A.I.
Prawdę mówiąc, posiadam tą dwupłytową wersję"Sztucznej Inteligencji"
Niestety nie znam języka angielskiego, a na"Bonusie" nie ma polskich napisów.Od dłuższego czasu próbowałem uzyskać odpowiedż na to pytanie, niestety bezskutecznie.Dopiero ty "Rozjaśniłeś mi w głowie"
Dzięki Kasjel