uważacie że coś takiego w ogóle kiedykolwiek zostanie stworzone przez człowieka? moim zdaniem to nie możliwe bo życie to jednak życie i tylko człowiek jest zdolny do abstrakcyjnego myślenia, a maszyny to tak jak sokowirówka - służą tylko do wykonywania tych poleceń, do których są zaprogramowane i nie może być tak że robią sobie co chcą. Poza tym to ciekawe na co był David. Na baterię? ; D Chyba nie. Na energię słoneczną? No też nie. Nie mam pojęcia.
Cóż.... tylko ludzie są zdolni do abstrakcyjnego myślenia i jeżeli miała by istnieć sztuczna inteligencja to tylko człowiek mógłby ją zaprojektować (no poza innymi inteligentnymi formami życia, które być może gdzieś tam w kosmosie istnieją). Takie jest moje zdanie. Jakby kilkaset lat temu ktoś powiedział o tym, że być może w przyszłości odwiedzimy księżyc, to inni uznali by go za dziwaka. Wg mnie wszystko jest możliwe .Poza tym David nie był do końca sztuczną inteligencją. Był zaprogramowany na miłość. Co go zasilało? Tu akurat nie mam zdania. Myślę że może technika tak poszła wtedy do przodu, że stworzyli jakieś super duracel co działały do 500 razy dłużej niż zwykłe baterie XD. A tak na prawdę to może zasilało go po prostu coś, co długo trzyma.
Pozdro
Ja sądzę ,że to możliwe ..bo zauważmy ,że akcja działa się w przyszłości <chyba xD> i tam jest wszytsko możliwe ,może my też niedługo wymyślimy jakiegoś naprawdę dobrego robota ..ale jeszcze nie teraz ,bo w dzisiejszych czasach roboty dopiero grają w piłkę i chodzą po schodach xD ,ale nie traćmy nadzieji np.Julisz Verne pisał książki o przyszłości i miał rację ,może ten film to taki odpowiednik jego książek ..może się mylę ;].A co do tego zasilania ? To nie mam pojęcia ; ]
zauważcie też, że fabuła mówi o XXI wieku ; p to znaczy że najdalej za 89 lat rzeczywistość miałaby tak wyglądać ( w co szczerze wątpię ). Poza tym Verne pisał o rzeczach umówmy się realnych, a uczucia u maszyn? Tego to i za 1000000 lat nie uda się stworzyć. Co nie zmienia faktu, że film jest piękny. Nierealistyczny i piękny.
o XXI wieku ? Tego nie wiedziałam ,myślałam ,że to było naprawdę później ..no ,ale cóż .Rzeeczywiście jak na dzisiejsze czasy to jest nierealne. ;]
ja sie tam nie przekonuje co do tego filmu ludzie i tak coś takiego wymyślą i tak i tak i tyle ale nie powinni bo jeśli robot potrafi kochać to potrafi tez nienawidzić ia może nas znienawidzić a wtedy może nas zniszczyc więć ja nie lubie tego typu ilmów
@weeeerka
Oryginalne prawa robotyki:
Robot nie może skrzywdzić człowieka, ani przez zaniechanie działania dopuścić, aby człowiek doznał krzywdy.
Robot musi być posłuszny rozkazom człowieka, chyba że stoją one w sprzeczności z Pierwszym Prawem.
Robot musi chronić sam siebie, jeśli tylko nie stoi to w sprzeczności z Pierwszym lub Drugim Prawem.
więc nie martw się, nie zginiemy ;)
ja mysle ze takie cos moze byc mozliwe kazda bajka ma swoje zrodlo... patrzcie ile powstaje niesamowitych wynalazkow ... ktore pare lat temu byly by nie do pomyslenia
Prawda , kto wie co ludzie wymyślą za 50 lat :P a co dopiero za 200 ....
100 lat temu nikt by nie pomyślał ze będą komórki , internet itd .