Podana data polskiej premiery filmu jest błędna. Film miał premierę w Polsce 31 grudnia 1977.
Premierę miał on u nas wcześniej - nie wiem dokładnie kiedy, w każdym razie przed 1977 rokiem na pewno (co wiem od osób, które go w tamtych latach w oglądały).
W ogóle nie rozumiem, z jakiej okazji na filmwebie pojawiają się tak absurdalne i całkowicie nieprawdziwe informacje o polskich premierach zagranicznych filmów. Jestem w stanie zrozumieć, że dystrybutorowi jest wygodniej napisać, że to właśnie on po raz pierwszy coś w Polsce pokazuje (bez szukania ewentualnych poprzedników), jednak skąd takie bezkrytyczne podejście osób powielających (i, w przypadku filmweu weryfikujących!) te ifnormacje - nie wiem zupełnie.
Macie rację. Jestem zdumiony podawaniem dat premier "starych" tytułów na tzw. oko. "Absolwent" w PRL był wyświetlany w 1973 roku !!!
Jestem "cameraman old time".
"Parszywa dwunastka" /1967 / był w PRL grany dopiero wiosną 1981 roku!
"Mały wielki człowiek" z Hoffmanem w 1973 !
"Wejście smoka" czerwiec 1982 rok! To tylko kilka przykładów.
Dystrybutor państwowy / nazwy zmieniał co parę lat/ Centrala Wynajmu Filmów, Centrala Rozpowszechniania Filmów, Zjednoczenie Rozpowszechniania Filmów. Siedzibę miał przy Mazowieckiej w Warszawie i 17 okręgowych oddziałów.