PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=858070}

Aida

Quo Vadis, Aïda?
2020
8,0 20 tys. ocen
8,0 10 1 19783
8,3 52 krytyków
Aida
powrót do forum filmu Aida

Ludzie, zastanówcie się co robicie i piszecie? Film wyprodukowany przez takich 10 krajów: Austria / Francja / Holandia / Niemcy / Norwegia / Polska / Turcja / Rumunia / Afganistan / Bośnia i Hercegowina.
Są to 3 kraje muzumańskie, więc wiadomo jaki jest ich obiektywizm, a reszta zmierza do zislamizowania (wyjątkiem Polska, więc co robi w tym towarzystwie?). Niemcy i Austriacy bestaliasko mordowali Serbów w czasie IIWŚ, a teraz kręcą film o zbrodniach swoich ofiar. To łajdactwo. Niech kręcą film o obozie w Jasenovacu.
Tylko co tu robi Polska (ofiara Hitlera). Co nam, Polakom, Serbowie zrobili, że przykładamy rękę do takich filów?
Antoni Komaso-Łazarkiewiczu, Jarosławie Kamiński, Małgorzato Karpiuk, powiedźcie mi w czym bierzecie udział?
A do tego Ewa Puszczyńska. No jasne, to jej zawdzięczamy „Idę” - i wszystko jasne.
Serbowie byli naszymi sojusznikami w czasie IIWŚ, a my się im odpłacamy uznając Kosowo, i robiąc takie filmy. Wstyd mi za swój kraj!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggggg

Prawdziwego mordercy bronisz, a komuś, kto nie donosił zarzucasz donoszenie. ;)

Strategia prawicy!

Shadow_dawnego_ggggggg

Czyli wg ciebie mordowanie jest ok?

ocenił(a) film na 1
lynx111

Tacy jak ty wmawiają że jak mordują Serbowie, to jest to złe, a jak mordują Muzułmanie to jest ok. Czyli podwójna moralność. Jeśli w filmie jest wspomniane że Muzułmanie masakrowali serbskie wioski pod Srebrenicą to zmieniam o nim zdanie. Jeśli jednak jest to przemilczane, to mamy do czynienia z propagandą, filmem nieobiektywnym, do którego Polacy przyłożyli łapę i pieniądze.

ocenił(a) film na 1
lynx111

Pride Month 2022 START, TY NIE NA OBCHODACH? CO TU ZE MNĄ GAWĘDZISZ, ZAMIAST DZIAŁAĆ. NALEŻĄ CI SIĘ BATY.

Shadow_dawnego_ggggggg

Obiektywny film trwałby tak długo jak historia wszechświata, bez skrótów i upiększeń, pokazując ją w całości z punktu widzenia wszechwiedzącego obserwatora. Ten film, jak każdy film jaki ludzie umieją stworzyć, to opowieść. Z konkretnego: miejsca (Srebrenica), czasu (1995, po otoczeniu miasta przez Serbów), i punktu widzenia (cywilna tłumaczka). Niestety, jest to opowieść prawdziwa, relacjonująca dwie zbrodnie: zbrodnię czynu i zbrodnię zaniechania. I tragedię uwięzionych w tym wszystkim dziesiątek tysięcy ludzi, którym wyrządzono okropną krzywdę. Można próbować zagadać te zbrodnie - że ich nie było, że inni też, że były ku temu uzasadnione przyczyny, że były nieco mniejsze. Można nawet na wszystkie ww. sposoby równocześnie. Ale to nie zadziała. Bo nie pomogą liczne argumenty, które są bardzo słabymi argumentami.
Wiem doskonale, że masakra w Srebrenicy była częścią większą całości. Uważam, że serbskie czy chorwackie ofiary konfliktu w Bośni zasługują również na film i uważam, że dobrze by było, żeby powstał. I żeby był prawdziwy, jak ten; a nie napełniony po brzegi usprawiedliwieniami dla innych zbrodni, odbywających się w innym miejscu, jak pańska wypowiedź. W tym hipotetycznym filmie też wystąpiliby oprawcy i ofiary, ale bynajmniej nie zamienieni miejscami. Bo zawsze są tacy ludzie jak Mladić i jego chorwaccy czy muzułmańscy odpowiednicy, którzy mordują i kłamią, praktycznie bez odpowiedzialności. I są tacy ludzie, którzy oczekują kuli z dłońmi na karku i oni, wraz ze swoimi bliskimi, płacą najwyższą cenę. I to nie są tacy sami ludzie, ani ci sami ludzie.
Mordercy pogwałcili prawa boskie i ludzkie i nie zasługują na obronę. Ani w imię "obiektywizmu", ani niczego innego. Zasady nie istnieją bez powodu. Zasady regulują co powinno się robić, czego nie powinno się robić i jak w razie czego rozstrzygać konflikty. Są właściwe metody i złe metody. I to jest o wiele ważniejsze niż to, jaką kto nosi etykietę - czy jest Serbem, Holendrem czy bośniackim muzułmaninem. Jeśli uczymy się z tej opowieści jak unikać zła, jak nie stać się złem, jak walczyć ze złem - to skorzystaliśmy. Jeśli szukamy w niej jedynie wychwalania "swoich" i poniżania "obcych" - to nie skorzystaliśmy. Jak byliśmy głupi, nadal jesteśmy. Jeśli uważamy, że z jakiegoś niedorzecznego warto było mordować nieuzbrojonych ludzi, to jesteśmy w błędzie. Bo Serbowie nie wygrali tej wojny. Społeczność międzynarodowa, za późno dla bohaterów tego filmu, w końcu zareagowała. Wojna przybrała inny obrót. Przed końcem tego roku wynegocjowano pokój, który nadal trwa. Kompromisowy, koślawy, niesatysfakcjonujący ale bezcenny dla tych wszystkich generacji dzieci, które przez następne 26 lat wyrosły w świecie możliwym do życia. Zdechły wszystkie "Wielkie" Serbie, Chorwacje i Bośnie. Nie okazały się warte ani kropli krwi, którymi rysowano ich granice.

ocenił(a) film na 1
RomAug

Maldić trafił przed MTK w Hadze gdzie urządzono mu pokazówkę. oric, izetbegowic, tudman, haradinaj, clinton, rugowa i thacii albo nigdy nie trafili przed MTK albo zostali uniewinnieni. Coś ci się pomyliło. Skąd wziąłeś, że Mladic był bezkarny?
,,czy jest Serbem, Holendrem czy bośniackim muzułmaninem" - juesejcy mordowali nawet serbskich dziennikarzy - nic ich nie obchodziły prawa wojenne.
,,Jeśli uważamy, że z jakiegoś niedorzecznego warto było mordować nieuzbrojonych ludzi, to jesteśmy w błędzie" - terroryście z uck mordowali cywilnych Serbów a później sprzedawali ich nerki i płuca. Teraz mają niepodległe Kosowo.
,,Bo Serbowie nie wygrali tej wojny" - nie wygrali bo walczyli z nimi juesejcy. Bez pomocy juesejców horwaci i bośniacy nie wygraliby wojny. Za słabi są.
,,Kompromisowy, koślawy, niesatysfakcjonujący ale bezcenny dla tych wszystkich generacji dzieci, które przez następne 26 lat wyrosły w świecie możliwym do życia" - bredzisz. Gdyby izetbegowic zgodził się na rozpad Bośni to pokój byłby możliwy od razu. Ale on wolał walczyć o wielką Bośnię, więzienie dla innych narodów jak Serbowie.
,,Zdechły wszystkie "Wielkie" Serbie, Chorwacje i Bośnie" - co ty gadasz. horwacji mają swoją wielką horwację bez Serbów z Krainy i Slawoni. Zrobili to co nie zrobił hitlerek i pavelic. Tylko Mostaru nie dostali bo tutaj wielka horwacja weszła w kolizję z wielką Bośnią. Jest wielka albania. albańczycy mają kosowo, brakuje im tylko Preszewa, Macedoni i Czarnogóry. Marzy się im jeszcze część Grecji.
,,Nie okazały się warte ani kropli krwi, którymi rysowano ich granice" - o czyjej krwi gadasz? Bo każdy naród w tej wojnie coś dostał. Poza Serbami. Narodem który tyle wycierpiał w I i II w. światowej.

ocenił(a) film na 1
RomAug

Romie, zadam zagadkę:
Jak sprawdza się szczelność samochodów w fabrykach w Chorwacji i Kosowie?

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_ggggggg

Jeden może nie, bo Kac Vegas to nie jest, do tego opisuje coś naprawdę strasznego, z tym, że trzeba zerknąć na drugą stronę medalu, która też święta nie jest, a o tym się nie mówi. Mnie najbardziej zraziły w filmie wojska ONZ, który dowódca wystawia na pierwszą linie takie p.izdy jak były pokazane w tym filmie, pani reżyser widać albo nie korzystała z konsultacji, albo ma jakiś duży problem do wojskowych.

ocenił(a) film na 1
alonsoharris

Ta ,,druga strona" to neonaziści, mafia i fanatycy religijni. Serbowie zbyt dużo wycierpieli w trakcie I i II wojny światowej, aby ich tak traktować jak w Kosowie czy Krainie.

ocenił(a) film na 1
alonsoharris

alonzo, zadam zagadkę:

ocenił(a) film na 1
alonsoharris

Pride Month 2022 START, TY NIE NA OBCHODACH? CO TU ZE MNĄ GAWĘDZISZ, ZAMIAST DZIAŁAĆ. NALEŻĄ CI SIĘ BATY.

Shadow_dawnego_ggggggg

POMYŚLCIE DOBRZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -- TO PROPAGANDA

Ludzie, zastanówcie się co robicie. Powyższy komentarz autorstwa Shadow_dawnego_gggggg jest wyprodukowany przez Polaka o skrajnie prawicowych, antymuzułmańskich i faszystowskich poglądach. Wiadomo więc jaki jest jego obiektywizm. Autor komentarza i jego koledzy zmierzają do zkatolicyzowania polskiego i europejskiego społeczeństwa -- chce by małe dzieci były oddawane katolickim funkcjonariuszom do gwałcenia. Ideologiczni pobratymcy autora komentarza bestialsko mordowali Serbów w czasie II WŚ. Teraz ten człowiek chce bronić podobnie obrzydliwych zbrodni jakich dokonali Serbowie na Bośniackich Muzułmanach w Srebrenicy. To łajdactwo.

Uważajcie na autora, bo stosuje prostackie chwyty! Odwołuje się do II WŚ, ale jedyne co potrafi z tego zdarzenia wyciągnąć, to Polacy dobrzy, Niemcy źli. Ani słowa o ideologii, która doprowadziła do tej katastrofy. Ani słowa o nazizmie i faszyzmie. To wszystko po co by oczyścić i znormalizować te zbrodnicze ideologie, by je nadal głosić hucznie na marszach 11 listopada.

Autor twierdzi, że "Serbowie byli naszymi sojusznikami w czasie II WŚ [70 lat temu]" i Z TEGO POWODU nie może Polska być współproducentem filmu o masakrze w Srebrenicy. Idiotyczny argument! Autor boi i nie potrafi rozliczyć się z przeszłością. Jedyne co jest w stanie pojąć jego umysł, to Polacy i ich sojusznicy z II WŚ dobrzy, Niemcy i nie-sojusznicy Polski z II WŚ źli. Takie ograniczenia umysłowe chce wam narzucić polska prawica. Chce z was zrobić tępaków, których będzie można wysłać pod hasłem "bóg honor ojczyzna" na wojnę.

Nie dajcie się nabrać na tę prawicową i prostacką PROPAGANDĘ autora.

ocenił(a) film na 1
slowik_michal

,,Ani słowa o ideologii, która doprowadziła do tej katastrofy. Ani słowa o nazizmie i faszyzmie" - ideologia ustaszy była zbrodnicza. W 1995 r. chorwaci przeprowadzili akcję ,,Burza". Pozbyto się ostatnich Serbów, którzy przetrwali hitlerka, musoliniego i pavelica. Ale nie przetrwali tudmana i clintonka.
nato prze 78 dni bombardowało Jugosławię aby odebrać jej kawałek terytorium. Taka sama agresja jak 1 czy 17 IX'39.

ocenił(a) film na 1
slowik_michal

,,Autor komentarza i jego koledzy zmierzają do zkatolicyzowania polskiego i europejskiego społeczeństwa -- chce by małe dzieci były oddawane katolickim funkcjonariuszom do gwałcenia"
W odpowiedzi na oszczerstwa michała słowika oświadczam: NIE CIERPIĘ FANATYZMU CHORWATÓW POŁĄCZONEGO Z KATOLICYZMEM. Swoim zachowaniem oni profanują i zniechęcają do tego wyznania. Nie dziwię się, że ludzie zniechęcają się do katolicyzmu skoro chorwaci tak się zachowują. Zawsze staję po stronie PRAWDY, a więc w tym konkretnym przypadku prawosławnych Serbów. Tak, prawosławnych. I to ja chcę ZKATOLICYZOWANIA EUROPEJSKIEGO SPOŁECZEŃSTWA!!!! Ludzie, nie dajcie się nabrać na bełkot słowika. Łączy mnie z fanatycznym katolicyzmem, a ja jestem wrogiem chorwatów, skądinąd katolików. GDYBYM CHCIAŁ ZKATOLICYZOWANIA EUROPY, TO POPIERAŁBYM choratów. To chorwaci chcą ZKATOLICYOZOWANIA BYŁEJ JUGOSŁAWII. Z kolei muzułmanie chcę ZISLAMIZOWANIA BYŁEJ JUGOSŁAWII.
,,Katolicki fanatyk" shadow walczy z katolickimi chorwatami - to jest ,,logika" słowika.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

I znów musisz jakiś nacjonalistyczny tekst wrzucić. Żenujące.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

jesteś żenujący. Ja jestem obiektywny i prawodomówny.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

:) w myśl tej zasady rządzącej twoimi wypowiedziami, żeby pisać dokładnie tak, jak nie jest

Co z tego masz, poza wstydem?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

hyrkanku, hyrkanku, wstydź się, wstydź. Bo jest za co.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

A tak z innej beczki: jak ci się podoba ośmieszanie Polski w UE?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Ośmieszanie Polski przez łukaszenkę, putina, timmermasa i innych? Oczywiście, że mi się nie podoba. Tak jak ty mi się nie podobasz.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Przez rząd, przy wsparciu Putina. Więc?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

korzystasz z usług putina i kaczyszenki? Oj niedobry hyrkanku

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Nie masz nic do napisania poza trollingiem? :)

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Dalej twierdzisz że funkcjonariusz polskiej Straży Granicznej popełniają zbrodnie. Bo ja twierdzę, że ci ludzi po prostu wypełniają swoje obowiązki. Dla ciebie pewnie ten co dostał kamieniem w głowę jest zbrodniarzem, bo nie dał się zabić.
Oj nazbierało się twoich przestępstw: pomówienia, oszczerstwa, zniewagi.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Nieudzielenie pomocy - przestępstwo. Przepychanie przez granicę osoby złapanej na terytorium (bez pełnej wiedzy, którędy tam dotarła) - przestępstwo.
Utrudnianie dostępu opiece medycznej - przestępstwo.

Naprawdę nie jest przestępstwem dostać kamieniem w głowę, ciekawie odwracasz sytuację.

Do tego różne akty poniżania, do tego różne kłamstwa odnośnie rozpatrywania wniosków o azyl.

Widzisz, w tym momencie jest to już wielokrotne morderstwo (bo gdyby ciebie ktoś wysłał pod lufami karabinów, a tam byś zamarzł, byłoby to właśnie morderstwo).

Jeśli mordowanie nie jest zbrodnią, to dla ciebie co nią jest? Zerwanie waszej prawicowej wlepki ze swastyką?

hyrkan

hyrkanie, odkopałeś jakieś groby na Podlasiu?

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggggg

że wspierasz morderców, to już wiemy.

Tych porywaczy z radiowozu też wspierasz?

hyrkan

Ja bronię gliniarzy!!!! Chłopie, ty się opamiętaj. Straż Graniczna broni granic przed intruzami współdziałającymi z Łajdaszenką. Straż Graniczna ≠Policja. ,,Teraz słyszę, że to ci policjanci są w depresji, bo boją się, że stracą pracę i nie będą mieli środków do życia. To trzeba było o tym myśleć przed tym, jak wzięli nastolatki do radiowozu. To teraz oni będą poszkodowani w tej sprawie?" — pomstuje matka porwanej. Bidactwa. To oni do więzienia nie pójdą!!!!! I te wariactwa, że dziewcynki same wlazły do radiowozu, bo policjanci tacy pikni byli. To stary komunista Jerzy Dziewulski (pałujący protestujących w stanie wojennym w SGSP) płakał, że bidni policjanci nie będą mieli emerytur.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggggg

Nie broni nikogo i niczego. ;)

hyrkan

kto? kto, nie broni?

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggggg

co kto nie broni? :D Czytać nie umiesz, to idź być burakiem na grządce, zamiast podskakiwać do ludzi.

ocenił(a) film na 1
slowik_michal

słowiku, zadam zagadkę:

ocenił(a) film na 1
slowik_michal

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Fajne te Twoje 28 ocen tych filmów, wszystkie na "1". Widzę, że masz misję.

ocenił(a) film na 1
P_a_b_l_o_s_z

Tak pabloszu, mam misję, mam. Widzę, że dobrze się rozumiemy.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_gggggg

Tak, bardzo dobrze rozumiem. Po prostu nie kumasz matematyki. Wystawienie "1" filmowi, który ma średnią ocenę "8", przy tysiącu oceniających zmienia tę ocenę o 0,007. Jesteś więc takim błędnym rycerzem, walczącym z wiatrakami, myślącym, że ma jakikolwiek wpływ na rzeczywistość. Czyni to z Ciepie postać śmieszno-tragiczną, ale nie bez pewnego uroku przypisanego takim postaciom. Tak więc bądź tu dalej, kopiuj masowo te swoje "poglądy", dostarczaj nam rozrywki i poprawiaj samopoczucie.

ocenił(a) film na 1
P_a_b_l_o_s_z

pabolusz, cieszę się że dostarczam ci rozrywki. Cieszę się, że poprawiam ci samopoczucie.
A to ,,Ciepie" to była obelga pod moim adresem czy zwykła literówka?

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_gggggg

Literówka, sorry. A tak z innej beczki, ależ Ty zmiękłeś ostatnio. Kiedyś te komentarze takie drapieżne, taka walka do ostatniego wyklętego żołnierza. Co się stało? Za często "usunięte za niezgodne z regulaminem", zmiana taktyki, przyczajenie, czy mądrość życiowa w końcu osiągnięta?

ocenił(a) film na 1
P_a_b_l_o_s_z

pablousz, to ty mnie znasz? ty mnie pamiętasz? Jak mi miło, że jestem rozpoznawalny. Dziękuję ci za słowa uznania.
A co do kapusiów? No cóż. Ja nigdy nie kabluję. Wymśmiewam przeciwników. Ale nigdy na nich nie donoszę, bez względu jak drastyczne są ich ataki na mnie.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Nie ma czegoś takiego jak drastyczne ataki na ciebie. :) Nikt nie szczuje na twoją rodzinę jak ty na Żydów, nikt nie szczuje na twoją rodzinę jak ty na osoby LGBT itd itd

A może szkoda, bo chyba bez bycia ofiarą się nie nauczysz, gdzie jest jakiś problem.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Problem to mają Polacy z tobą. Bo szczujesz na Polaków jak putin i lukaszenka.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

A dlaczego wszyscy uważają, że jednak ty masz poglądy jak Putin? Ja jestem za tolerancją osób LGBT, ty nie, Putin nie. Ja jestem za prawami mniejszości, ty nie, Putin nie. To może trochę odwracasz kota ogonem? :)

ocenił(a) film na 1
hyrkan

hyrkanek ma poglądy jak putin. hyrkanek i putin nienawidzą wszystkiego co polskie.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

czemu piszesz gdy się naćpiesz?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Piszesz mi: ,,Ja jestem za tolerancją osób LGBT". Widzisz. Dobrze napisałeś. Zgadzam się z tobą. Ja też jestem za tolerancją osób lgbt. Niestety nie należę do nich. Więc nie mogę na nich wpłynąć, aby byli bardziej tolerancyjni. Tak samo jestem za tolerancją lewaków. Niestety to samo. Nie jestem jednym z nich, a moje argumenty do nich nie trafiają. Tak więc choć jestem za tolerancją lewaków to nic nie mogę poradzić, że oni tacy nietolerancyjni. Poza tym jestem za tolerancją dla Polaków. Zwłaszcza na litwie, białorusi i ukrainie. Ale nic nie poradzę, że litwini, białorusini i ukraińcy cały czas prześladują Polaków. Tylko w tym punkcie się różnimy. Ty nie jesteś za tolerancją dla Polaków.

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Nie odpowiedziałeś na pytanie, tylko ćpałeś dalej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Bełkoczesz?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Nie rozumiem. Zadałem pytanie. Dlaczego nie odpowiadasz?

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Powiedz mi, gdy policja porywa nastolatki jak mafia, to czujesz, że ta policja stoi na straży prawa, tak? :)

Wcześniej twoja rodzina wspierała bronienie prawa przez bezpiekę, a jeszcze wcześniej przez gestapo.

Bo tacy ludzie jak ty się nie biorą znikąd. ;) To wychowanie z pokolenia na pokolenie w szacunku do przestępców i zbrodniarzy.