Irak, Afganistan, teraz wkrótce Iran... Wszędzie gdzie jest ropa i zasoby naturalne. Wojna o surowce już sie rozpoczęła. Tu nie idzie o Honor, Wolność i takie tam bzdety.
To wojna o to, żeby gruby Amerykanin miał co wlać do baku swojego paliwożernego pickupa V8.
Ale film obejrzę, czemu nie?
"... Dobrze znaną odsłoną ideologii rozpropagowaną przez ten przemysł filmowy jest zasadniczy podział świata na Dobro i Zło. Dobre są Stany Zjednoczone, a Źli są ci, których USA oficjalnie nazwą złymi. Dobrzy są bezwarunkowo Dobrzy, a Źli są bezwarunkowo Źli. Stany Zjednoczone zawsze mają rację i zawsze wygrywają, podczas gdy „Źli Chłopcy” nigdy nie mają racji i zawsze przegrywają. A zatem, nie może być, nie wolno, aby istniał cień współczucia wobec pokonanych: ich klęska dowodzi, że to byli prawdziwi kryminaliści. Zwycięzcy, niezależnie od wszystkiego, będą mieć rację, że postawią pokonanych przed sądem albo pomogą w tym, by inni ich osądzili ..."
gdyby tylko chudzi fanatycy islamiści mieli swoje *oolywood z mega efektami wtedy można by się było zachwycać ich produkcjami o walce ze "złymi grubymi amerykanami" :)))
To widać że oglądasz tylko chłam. Widziałem sporo filmów amerykańskich mocno kwestionujących obecną i wcześniejszą politykę. Chociażby Green Zone z Mattem Damonen
Oglądam różne rzeczy...
A przytoczone przeze mnie słowa na temat "polityki poprawności w Hollywood" to trafny cytat.
I nie ma w nim nic na temat tego że bezwzględne 100% filmów spełnia ich wymogi.
Wiadomo że jedna jaskółka wiosny nie uczyni [a propos Green Zone które widziałem]
Tak że nie wiem co Cię ugryzło ^^
Filmy spełniające kryterium "polityki poprawności w Hollywood" to chłam (pod względem ideologicznym nie estetycznym/technicznym). Jeśli dla Ciebie filmy amerykańskie to w większości takie filmy, a green zone to tylko "jaskółka". No to ciężko mi stwierdzić że nie oglądasz chłamu. Ostatnio trafiłem na "Łzy Słońca" i był to straszny chłam chłamczyński. Dla mnie jednak taki film jest rzadkością ponieważ stronie od chłamu. Ty jednak stwierdzasz że dla Ciebie te filmy to większość. Ergo, oglądasz chłam.
Filmów co spełniają tę "poprawność" wyprodukowali setki można śmiało powiedzieć[od wojennych do SF]
Dlatego będę sobie tak twierdził. A ile ich w życiu obejrzałem nie powiem Ci bo nie wiem.
Z chęcią wysłucham jak to starasz się nie oglądać ani jednego chłamu. Jeśli tylko nie będę zmuszany też tego nie oglądać.
Pozdrawiam
ps
Chodzi Ci że gdybym nie oglądał tego chłamu wcale, to miałbym inne zdanie o holyłud, bo bym go nie poznał?
heh
W sumie nie wiem do czego pijesz :)
Z przyjemnością Ci odpowiem. To bardzo proste moje starania zawężają się po prostu do oglądania amerykańskich filmów z bardzo dobrą średnią na FW, co zmniejsza prawdopodobieństwo obejrzenia chłamu(nie eliminuje jednak patrz. "Łzy Słońca"). Oprócz tego pomimo niższej średniej staram się nie omijać filmów z takich festiwali jak Wenecja, Sundance(!!), Berlin, Cannes... itp. Nie narzekam więc na gówniane filmy amerykańskie bo ich nie oglądam. Wysoce rekomenduję takie podejście. Ogranicza ono bardzo potrzebę przytaczania na forum dramatycznie spłyconych interpretacji amerykańskiej kinematografii.
i a propos zdania twojego pytania
"Chodzi Ci że gdybym nie oglądał tego chłamu wcale, to miałbym inne zdanie o holyłud, bo bym go nie poznał?"
Jeśli byś tego chłamu nie oglądał wcale a mimo wszystko miałbyś takie samo zdanie o hollywood to oznaczałoby że masz krytyczne zdanie o filmach których nie widziałeś. Nie muszę Ci chyba mówić że to zakrawa o hipokryzje.
To ZAKRAWAŁOBY o hipokryzję ale tak nie jest całe szczęście jak widzisz:)
Mam ot takie zdanie na ten przemysł filmowy made by USA. Nie czuję do niego [holyłud] z tego powodu jakiejś antypatii.
Po prostu jest taki jaki jest. Trzeba sobie zdawać z tego sprawę myślę, po to aby nie dać sobie wyprać mózgu zaserwowanym "chłamem" jak to określiłeś.
Można tak jak to sam mówisz próbować odfiltrować sobie "chłam" i oglądać same smaczne kaski. Ale ktoś i tak najpierw musi to wszystko obejrzeć żeby ocenić jakimiś tam kryteriami czy to "chłam" czy może coś więcej.
Też starałem się brać kiedyś pod uwagę oceny na takim FW jako miarodajność danego filmu. Ale to żadna ocena okazuje się dosyć często.
Jak ktoś nie lubi kożucha na ciepłym mleku to niech pije przez słomkę, po co od razu wylewać? Nie pozna się smaku. Ot taka dygresja ;)
Podkreśliłem to [:)))] aby było jasne że nie traktuję śmiertelnie poważnie sprawy.
Holyłud też się "nie martwi" tym że ludzie mają o nim takie czy siakie mniemanie.
Obawiałem się że trafiłem właśnie na jakiegoś samozwańczego obrońcę jedynej prawdy o boskim Hollywood ;D
Pozdrawiam
To są tylko żołnierze. Taki zawód, ktoś u góry rozkazuje a żołnierz wykonuje. To polityka jest brudna. Nie trzeba być żołnierzem by zostać zmanipulowanym co widać po Twoim poście.
Zmanipulowany to ty jesteś. Nie ma w tobie ducha Wolności. Tej prawdziwej a nie amerykańskiej. Mniej oglądaj TVN i nie czytaj GW - to ogłupia! MYŚL SAMODZIELNIE!
panowie !!! owszem,usa nie jest krystalicznie czyste ale...wolę żeby poland była 52 stanem usa niż którymś tam kalifatem........................
Niestety, to niemożliwe, już nie. Jesteśmy "sto lat za murzynami" (nie obrażając murzynów) w zakresie technologii. Nie jesteśmy w stanie utrzymać naszej suwerenności.
To nie wina samego braku technologii że przyzwalamy stawać się czyimiś murzynami.
Uważamy że tak będzie prościej, wygodniej i bezpieczniej.
Ach.. nie mamy szans to lepiej być za a nie przeciw, bo mamy słaba technologię.
Decyzje i tak podejmą w naszym rządzie, nie musimy akurat o to się martwić. ;)
A islamiści nie chcą być murzynami, no to "mają za swoje". Czy oni myślą że z taką technologią nie wygrają?
Nie, oni żyją jakąś nadzieją. Nadzieją, że w końcu znienawidzony wróg ulegnie.
Mogli wszak opluć swoje narodowe ideały i zostać murzynami usa. Prościej, wygodniej i bezpieczniej. :]
W sumie to czas w końcu pokaże który kraj będzie miał prościej, wygodniej i bezpieczniej. A kto będzie bity po D..
Oni żyją złudną nadzieją. USA gdyby chciało wybiło by islamistów co do nogi. Biorąc udział w walce, która z góry skazana jest na porażkę to głupota. Żaden szanujący się generał czy dowódca nie posyła drużyny piechoty przeciwko całemu batalionowi, bo to samobójstwo - szkoda życia, które de facto i tak jest bez sensu, ale taki już jest paradoks życia. Walka islamistów przeciw USA jest jak walka z wiatrakami.
USA nie może nagle ot tak zacząć z rozmachem wybijać sobie do nogi jakiś naród, to już pod ludobójstwo podchodzi. Reakcja opinii światowej może zaszkodzić ich planom. A plany zakładają: jak najmniej denerwować opinię światową i dążyć do założonego celu ;)
Legenda głosi że...
Pewne państewko w środku europy przeszło 100 lat walczyło o swoja niepodległość.
Z mocarstwami wielokroć silniejszymi. To było takie 100 lat walki z wiatrakami. Każdy zryw ludności był krwawo i przykładnie stłumiony. Ale nie było mowy żeby dla nich było to bez sensu. A o tym jak ich będą wspominać i oceniać potomni nawet nie myśleli. Nie myśleli że gdzieś się to zagubi.. no bo jak?
To jest dopiero bez sensu..
Tak tylko, że wtedy żołnierze Austrii, Prus i Rosji oraz nasi władali tą samą szabelką i armatami. Natomiast teraz islamiści są uzbrojeni w arkebuzy lub trochę nowszą broń a żołnierze USA w zdalnie sterowanego Predatora, Apache, Black Hawk'i, najbardziej zaawansowane niszczyciele nawodne, noktowizory, itp., itd.. Marny jest los islamistów i wszystkich, którzy się ośmielą zadrzeć z USA. Armii USA mogą dorównać jedynie supermocarstwa lub... przybysze z kosmosu :) Zobaczysz i przypomnisz sobie moje słowa.
Gdyby siły naszych i zaborców były porównywalne, nie trzeba by było czekać 100 lat na 1WŚ na ich wyparcie.
By w końcu za zgodą zwycięskich mocarstw zaistnieć na mapie europy.
Kosy przeciwko kawalerii to nie jest raczej równowaga technologiczna.
Ale na pewno Twych słów nie zapomnę.Wariant z kosmitkami rządzi ;)
dingo21 proponuję przeczytać Historię Polski - jeszcze raz. Choć nie do końca popieram Radiusa we wcześniejszych wypowiedziach, akurat tutaj muszę przyznać mu rację.
Nie jestem historykiem, ale nie chodzi już o szczegóły. Chodzi o to, że była mniejsza różnica w nowoczesności broni i przewagi jaką ta nowoczesność daje niż jest teraz. Proponuję zapoznać się z dostępnymi informacjami o militarnych projektach USA. A to są tylko informacje dostępne, a ile jest takich, które są ściśle tajne i wyjdą na jaw dopiero za kilka, kilkanaście lat, jak staną się już "przestarzałe". F-22 Raptor i Predator też nie powstały z dnia na dzień. Ujawniono je, gdyż są już technologią przestarzałą dla USA. A teraz pomyśl sobie o naszych F-16, na których dopiero uczymy się latać. A różnica między F-16 a F-22 jest mniej więcej taka jak między ENIAC'iem a najnowszym dostępnym na rynku komputerem.
Za pozno. Cala Polska zostala dawno wyprzedana. W tym kraju nie ma juz nic polskiego. Rynek zbytu i tania sila robocza dla zachodnich koncernow. Jedynie nasz marionetkowy rzad i ich poplecznicy w radach nadzorczych maja sie dobrze. 3/4 spoleczenstwa zasuwa za 1200zl i klepie biede.
Myślałem, że przynajmniej to forum jest wolne od polityki a tu niestety - macki Polsatu i Super Expressu sięgają bardzo głęboko.
No proszę! I mamy imperium zła! To TVN i Gazeta Wyborcza! Toż to pierwsi wrogowie PiSlamu. To nam towarzysz ElRio objaśnił tajemnice świata! Do tego mamy jeszcze morderców w mundurach i nakaz samodzielnego myślenia...
Biedny człowieczku. To ty zmień prasę, zacznij oglądać odpowiednie programy i ty zacznij samodzielnie myśleć. Przestań pouczać innych siedząc w swojej oblężonej twierdzy. Reprezentujesz klasyczny syndrom zagrożenia. Wróg zewnętrzny - mordercy w mundurach. Wróg zewnętrzny - TVN i GW. Na początek polecam Hydroksyzynę...
Oto kolejny ogłupiony przez Gaz Wybuchowy z Czerskiej... Siej, siej propagandę! Ale lemingi wymierają a nowych jakoś nie ma. Wasz koniec zbliża się i już wkrótce "na drzewach zamiast liści"... :) Chorzy to wy jesteście - na nienawiść do Polski, Polaków i wszystkiego co polakie! Tylko - dlaczego jeszcze posługujesz się tym językiem i co robisz na polskim forum, kanalio?
Jakie "wy". Ja jestem jeden. Widzę że rodzice byli w PZPR. Po drugie proszę mi nie ubliżać bo sobie tego nie życzę. Po trzecie z dziada pradziada jestem Polakiem. Po czwarte żaden koniec się nie zbliża, co najwyżej siódma porażka wyborcza Jarka zawsze dziewicy. Po piąte ja nikogo nie nienawidzę, w przeciwieństwie do ciebie, sądząc po składni i budowie zdania mocno ograniczonego (lub nie jesteś Polakiem). Po szóste posługuję się językiem polskim bo wyrosłem w polskim domu, a jakim niby miałbym się posługiwać? Po siódme, jeśli jeszcze raz będziesz mnie obrażał lub kogokolwiek z obecnych na portalu, to tak ci zhakuję komputer, że od razu się przerzucisz na liczydła.
Zablokowano mój wpis więc powtórzę: taki z ciebie Polak jak ze świni kosmonauta a zhackować to ty możesz sobie małego, żeby w końcu przestał wzbudzać litość. Do tego jesteś małym kapusiem, który nie wie co odpowiedzieć na moje rzeczowe, trafne i dowcipne repliki, więc prosi admina o blokadę mojego posta. WSTYD I ŻENADA!!!
Ty cracker - ja bym chcial zebys mi shackowal komputer - zeby ci pomoc moze napisze ,zes skonczona menda i przyglup - a ,ze zapluty karzel reakcji - to juz sie rozumie chyba samo przez sie. Ip ci podac???
Jak ktoś, na prostym temacie o amerykańskim filmie wojskowo-przygodowym, po jakimś magicznym (tylko wg niego uzasadnionym) sznurku skojarzeń, korelacji itd. - dochodzi do gatki i stwierdzeń o złowrogim TVN'nie - to jest jakimś głupim dzieciakiem z wioski.
Pier -dol-isz po prostu... I teraz najważniejsze, zanim się rozkręcisz jak standardowy taki łepek z dupy, który teraz zacznie nadrabiać wydumanymi gatkami.. I NIE WAŻNE W JAKIE ŁADNE SŁÓWKA TO UBIERZESZ TO WCIĄŻ POZOSTANIE TYLKO...Pier...doleniem.
Synku, pisz do mnie po polsku. Rozumiem, żeś za głupi i za prosty by się nauczyć zasad ortografii (trudne słowo) ale włącz chociaż sprawdzanie pisowni w przeglądarce. To nie boli. A tak... sam sobie wystawiasz świadectwo chama, prostaka i prymitywa. :)
Gówno rozumiesz, jak zrozumiesz to co napisałem to wtedy...ewentualnie (bo nikomu to nie potrzebne) coś odpisz. Wysrałeś aż dwa durne zdania o ortografii i.......i co ?
I nic. I potwierdzasz żeś jest cham, prostak i prymityw. Pewno kąpiesz się 2 razy do roku i zębow nie myjesz i wali ci z ryja na kilometr. Leczysz jakieś kompleksy, siedzisz na necie i obrażasz ludzi anonimowo bo tylko na tyle cię stać, synku.
Brzydziłbym się wykonywać taki zawód.Media określają ich jako bohaterów.Żałosne.Jacy to bohaterowie są ?!
Bohaterami to byli obrońcy Westerplatte a nie ludzie,którzy z własnej woli,bez przymusu,za pieniadze jadą zabijać niewinnych obywateli innego państwa.
Z własnej woli ty wiesz co ty piszesz ? W wojsku jest tak jedziesz albo wypad do cywila.
przepraszam żołnierz to zawód taki sam jak lekarz, mechanik, kucharz .(moim zdaniem u żołnierza sumienie to złą rzecz on ma rozkaz do wykonania a nie zastanawiania się czy ta wojna ma sens czy nie , chciał być żołnierzem to niech wykonuje swoje obowiązki sumienie i staranie )
Dobra uznajmy że w Izraelu i innych krajach (gdzie stacjonują żołnierze) zostają żołnierze wysłani do domu do rodzin co się dzieje za 3 dni pod twoim blokiem wysadzi się jakiś islamista z chorymi przekonaniami.
oni są po to żeby chronić nasz przybytek i go nam zapewnić NP ropę. i zwalczają siatki terorystyczne od wewnątrz.
Człowieku - US-mańska propaganda zlasowała Ci mózg. Pomyśl logicznie przez sekundę - to nie boli! W ataku na WTC (zresztą spreparowanym przez służby specjalne Izraela i USA) ginie ok 3000 ludzi. Dziwnym trafem - nie żydzi, bo oni mieli tego dnia info, żeby nie pojawiać się w pracy... Czy wiesz ile jest CYWILNYCH ofiar okupacji Iraku jak dotąd? CYWILNYCH a nie żołnierzy armii Saddama - mówię o KOBIETACH I DZIECIACH! Otóż: PONAD MILION! To jest LUDOBÓJSTWO na masową skalę, porównywalne tylko z Hitlerem i Stalinem. I kto tu jest terrorystą? POMYŚL!
Kolego, udaj się na jakieś forum, gdzie twoje uświadomienie będzie mogło zabłysnąć w pełnej krasie (zdaje się, że Onet.pl byłby właściwy), bo my tu w zasadzie o filmach rozmawiamy i wykłady z teorii spiskowych itp. są jakby trochę off-topic.
Kolego. jak się nie podoba to nie czytaj. Proste. Swojej starej możesz mówić na jakie forum ma się udać.
Wszyscy którzy tak bronią żołnierzy USA niech wejdą sobie na http://www.documentingreality.com i poszukają filmów jak to ci niewinni i dobrzy żołnierze sikają na zwłoki, mordują nieuzbrojonych, śmieją się z pomordowanych, strzelają w cywili....
Mało to mówiło się o torturach?!
A mało mówi się o zabitych cywilach?!
Żołnierze amerykańscy to sadyści i mordercy jak zresztą całe USA, które uważa że może wszystko i wszystkim robić, zniewalać, zagrabiać, wpływać na przekonania, amerykanizować...