Irak, Afganistan, teraz wkrótce Iran... Wszędzie gdzie jest ropa i zasoby naturalne. Wojna o surowce już sie rozpoczęła. Tu nie idzie o Honor, Wolność i takie tam bzdety.
To wojna o to, żeby gruby Amerykanin miał co wlać do baku swojego paliwożernego pickupa V8.
Ale film obejrzę, czemu nie?
Akurat nie Stanów - gdybyś oglądał uważnie to byś widział że z kosmitami walczyły wszystkie kraje i nie o ropę a o wolność. Ramię w ramię. To był piękny film.
"Gloryfikacja umundurowanych morderców" heh człowieku zastanów się co ty mówisz jednostki specjalne przecież są od tego żeby mordować nie ma takiej jednostki komandosów co by nie zabijali ludzi w słusznej czy nie słusznej sprawie od tego oni są i nie oszukujmy się że tak nie jest bo tak jest nie po to się szkoli takiego komandosa żeby nie zabijał po to on jest
EIRio za dużo bajek ogląda,i teraz mu się wszystko pieprzy,i wymyśla nie stworzone historie. Może jeszcze powie że polscy żołnierze w afganistanie to najemnicy.Szkoda na niego nerwów.
Jeśli marszczycie sobie freda na filmie z pięknymi chłopcami w US-mundurach to wasz problem. Mnie tam podnieca co innego ale różne są zboczenia. :)
Gorzej niż najemnicy, bo najemnicy to przynajmniej jadą mordować za konkretną kasę.
Porządny najemnik jest dla mnie OK, bo nie jest hipokrytą.
Moim, jakże subiektywnym zdaniem, osoby wypowiadające się na ten temat - gloryfikacja mordercow itp. biorą za bardzo wszystko do siebie. ZAPOMNIJCIE o teoriach spiskowych, a wezcie pod uwage, ze jest to KINO = ROZRYWKA. Świetne kino akcji i dziwi mnie tak niska ocena. Owszem jest to film wypowiadający sie w samych superlatywch o zoleniarzch USA, w ktorym rezyser wrecz gloryfikuje czy stawia na piedestale swoich bohaterow. Ale potrzeba takich filmow. Dlaczego polskie filmy wojnne sa nudne?! Dlaczego u nas nie obnosimy się na filmach z nasza flaga?! Tutaj wrecz az po oczach wali duma z tego, ze bohaterowie sa Amerykanami i ze walcza za kraj. Obojetnie z jakiego powodu. A tak na serio to barak ropy można porownać z końcem naszej cywilizacji. Wyobrazcie sobie caly zachodni swiat ( w tym Polske) uzalezniona od krajow Arabskich i od ich widzimisie.
a propo "uzaleznienia od widzimsiie" - sytuacja z Rosja i Gazpromem;) z ropa może być podobnie, jezeli nie gorzej. Za duzo roznic kulturowych jest pomiedzy nami i światem arabskim. Niestety. A najsmieszniejsze jest dla mnie to, że muzułmanie emigruja do Europy czy USA w poszukiwaniu leszpego życia (czyli, w ich rodzinnaych stroja nie jest nawet dla nich az tak fajnie), po czym proboja nasze kraje zamienic na swoj model, z ktorego przeciez uciekli. Taka mała paranoja;)
No przecież już w pierwszym poście napisałem, że film chętnie obejrzę. Ale trzeba odróżniać niewinną rozrywkę od nachalnej propagandy.
gdyby film byl propaganda to bylby puszczany doslownie wszedzie:) nie mowiąc juz o kampanii reklamowej itp;) patrzac na wiekszosc amerykanskich filmow wojennych mozna smialo stweirdzic, ze one ociekaja patriotyzmem i wlasnei ta cala gloryfikacja wojskowych;) mi sie to podoba;) u nas takie patriotyzmu brak, moze wlasnie dlatego;) a ogolnei film polecam;) duzo akcji, dobre aktorastwo... wszystko swietnie zgrane:)
Po prostu Amerykanie są dumni ze swojego patryjotyzmu. On szanują żołnierzy za to że mogą spać bezpiecznie, niestety tego w polsce nie ma.
Brak patriotyzmu w polskich filmach wojennych??? To odpal sobie "Czterech Pancernych". O czym to jest jak nie o patriotyzmie?
Problem jest że gloryfikowanie polskich żołnierzy w naszej kinematografii skończyło się w okolicach filmów pokroju 4 Pancernych i Psa.
Amerykanie kręcą chwalebne filmy mówiące o czasach obecnych lub SF. Systematycznie jakaś "superprodukcja" się pojawia.
Nam została 2 Wojna Światowa którą w "wersji" pro Radzieckiej wałkowano w polskiej kinematografii setki razy. I jest tam gloryfikacja naszego żołnierza jak najbardziej.
Nie mamy świeżych produkcji.
Jeśli ktoś nakręci film o Polskich żołnierzach na misjach to stawiam że będzie to dramat ukazujący brutalność wojny. Bez gloryfikacji naszych. Prędzej film antywojenny, ukazujący brudy wojny i bandytów w mundurach.
Na topie mamy krytykę zbrodni wojennych a nie bajanie o zwycięskich walkach.
Tak, Polacy idąc za głosem mediów gloryfikują, ale nie żołnierza tylko hasła antywojenne i antywojskowe. Jeszcze na takie filmy jak serwują w USA nie nadszedł czas.
Z czasem znudzi się miłowanie pokoju, siedząc bezpiecznie w fotelu.
Będzie wtedy czas i miejsce na filmy pełne gloryfikacji munduru Polskiego żołnierza.
No daj spokój - czym innym jest wojna z faszystami w obronie własnej ziemi a czym innym walka z powstańcami w Iraku czy Afganistanie, w imię interesów USA. Jak można gloryfikować coś takiego? Jak można nakręcić film o Nangar Khel, nie nazywając sprawy po imieniu: ludobójstwem?
No nie da się obiektywnego materiału zrobić.
Co nie zmienia faktu że filmy takie w Polsce nie powstają od wielu już lat.
Filmy "gloryfikujące" made in USA nie są obiektywne. Polskie filmy te z nie mogły by być.
Albo bezstronny dokument albo radująca serca propaganda.
Smutne. Ale spodziewam się prędzej filmu co ukazuje brutalność i zbrodnie dokonane na ludności niemieckiej. Czyli filmu:"Jak to armia czerwona i jaj Polskie dywizje na zachód szły". Smutne ale prawdziwe.
Chyba nie uważasz ze wszyscy Polacy zachowywali się kryształowo wobec niemieckiej ludności cywilnej.
W czasie 2WŚ na ziemiach byłego, znienawidzonego okupanta. Nie ma też opcji że naprowadzane kule trafiały tylko w żołnierzy.
Uprzedzając, usprawiedliwianie takich zbrodni jest hipokryzją w momencie ich wytykania np USA.
w większości się zgadzam;) w sumei tylko kino europejskie, a w szeczoglnosci polskie potrafi zrobic z wojskowego zbrodniarza;) nie twierzdze, że gloryfikacja wojska jest super hiper.. ale tu przeciez chodzi o rozrywke;) a kazdy z nas woli ogladac bohaterow poswiecajacych sie za ojczyzne i za ludzi niz zle charaktery (no chyba, ze zostaja one przez takiego bohatera spacyfikowane:P)
Absolutnie usprawiedliwianie takich historii nie jest żadną hipokryzją. Wszelkie cierpienia niemieckiej ludności cywilnej wzięły się stąd, że owa ludność W DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH wybrałą sobie Adolfa na wodza. A potem już poszło... Ponieśli więc konsekwencje swojej decyzji i o żadnych zbrodniach mowy być nie może, co najwyżej o sprawiedliwym odwecie.
Słusznie zauważył Gustlik, że :"jakby wam się taki drugi Hitler urodził, to już by nie było komu po niemiecku gadać". :)
I absolutnie nie potępiałbym polskich żołnierzy - niechby i rozwalili każdego napotkanego szwaba. Komu to przeszkadza? Zysk dla ludzkości.
Co innego US-mani czy Polacy w Iraku czy Afganistanie - to jest AGRESJA i każdy zabity cywil to niewinna ofiara.
Ale zabici szwabscy cywile podczas drugiej wojny? Cóż: kto mieczem wojuje... Sprawiedliwości stało się zadość. :)
Szkoda słów na coś takiego jak twoja osoba.
Z takimi poglądami na kolejnego Adolfa możesz kandydować.
Widać że lubujesz się w decydowaniu kogo jest słusznie mordować a kogo mniej słusznie.
Odcinam się od takich czopków co to więcej krzyczą niż działają.
Chrzanić głupoty to byle pustak potrafi a świat i tak od tego lepszy się nie robi.
Bywaj zdrów na ciele i .. umyśle przede wszystkim.
Jak ci szkoda słów na dyskusje ze mną to wynoś się z mojego wątku.
Poza tym nie mam przyjemności rozmawiać z tępakiem, który nie argumentuje logicznie a tylko obraża.
Twoja wiedza historyczna jest na poziomie przedszkolaka, twój patriotyzm także.
Ty byś hitlerowskich żołdaków po główkach głaskał zamiast ich zabijać!
Coś ci się popitoliło kompletnie chłopcze: to hitlerowskich najeźdźców trzeba było zabijać a mieszkańcom Iraku i Afganistanu trzeba dać spokój, bo oni nic nam Polakom złego nie zrobili.
Nie znasz tematu a dyskutujesz . Myślisz że jak niemcy wiedzieli by, wcześniej jak Hitler ma zamiar, rządzić to by go wybrali ?
Obejrzyjcie sobie wszyscy na YT " Droga do przebudzenia" albo "Thrive". Warto mieć otwarty umysł... Żeby nie było nikomu nie narzucam, że ma się zgadzać z tym co obejrzy. Każdy wyciąga swoje wnioski i wyrabia sobie swoje zdanie, ale warto, bo ja np. zmieniłem diametralnie moje spojrzenie na TE sprawy. Pozdrawiam.
No w końcu obejrzałem. ALE CHŁAM! Scenariusz głupi jak kilo gwoździ. Kupy się nic nie trzyma, zero logiki. Kilka minut fajnej nawalanki i to wszystko. SZKODA CZASU NA TEN FILM - JEST GŁUPI I W SUMIE NUDNY.
gościu byłes w Afganie ????tyle mnie tylko interesuje!!wypowiadasz sie na tematy na które nie masz pojecia,,,,,
Oczywiście że nie , lepiej siedzieć w domu na dupie ,i pisać brednie tak jak ,ty to robisz.
Cieszę się że tam nie byłem. Dzięki temu nie mam rąk splamionych krwią Afgańczyków i mogę bez obrzydzenia patrzeć w lustro przy goleniu. Jak już zaczniesz się golić to zrozumiesz synku jakie to jest ważne.
Jak się gole teraz to nie patrzę z obrzydzeniem na siebie, myślę że po afganistanie było by tak samo, tylko jeszcze wtedy był bym dumny z tego, że mogłem być tam i pomagać ludziom .
Widzieliście może „Doktrynę Szoku”? Polecam. Gdyby rzeczywiście chodziło o państwo posiadające broń masowego rażenia i udzielające schronienia terrorystom, to idealnym byłby... Pakistan! Tylko, qrczę, nie ma ropy. To, czy Hussainowi się należało, to jedno. Ale to, co zrobili tam potem amerykanie, to drugie. Polecam ten film. Czy wiecie, że teraz jest tam więcej prywatnych najemników niż żołnieży? I jako „inicjatywa prywatna” nie mają rąk związanych prawem międzynarodowym, żadnymi genewskimi pierdołami.Mogą sobie zabijać i torturować do woli. Przepływają tam miliony dolarów na „odbudowę”, które jakimś cudem trafiają tylko do kieszeni amerykanskich firm. Nawet my, jako najwierniejsi sojusznicy, zostaliśmy wystawieni do wiatru z obiecanymi kontraktami „na odbudowę”. Przykład. Na 160 planowanych amerykańskich szpitali powstało tylko kilkanaście a i te upadają.
Sam Act of Valor, mimo nachalnego dydaktyzmu i patosu jest bardzo fajny. Można się wczuć, akcja choć schematyczna, bardzo wciągająca. Nie zapominajmy jednak, że to taka sama agitka, jak „Zielone Berety” z Johnem Waynem z czasów wojny w Wietnamie. I tak samo słuszną była walka z komunizmem jak i z ekstremizmem i terroryzmem islamskim. Jednak amerykanom w obu wypadkach udało się wszystko spartolić.
A to, czego dokonał Bush, przejdzie do historii. Wg mnie jest to zdecydowanie najgłupszy, najbardziej zakłamany i najbeszczelniejszy prezydent w historii USA.
Dokładnie tak właśnie jest ;-(
USA to państwo uprawiające terroryzm państwowy z gębą pełną frazesów o honorze i demokracji
>Irak, Afganistan, teraz wkrótce Iran... Wszędzie gdzie jest ropa i zasoby naturalne.
Jakie zasoby naturalne są w Afganistanie?
Boże, masz gugla to sobie pogugluj... ta ziemia kryje nieprzebrane zasoby cennych bogactw naturalnych.
Nie zdziwięsię gdy kolejnym krajem który najedzie Afganistan będą Chiny.
Boże, masz gugla to sobie poguglaj, że wydobycie afgańskich zasób naturalnych jest totalnie nieopłacalne.
Jak masz gugla to sobie pogugluj że to co dziś jest nieopłacalne będzie opłacalne jutro.
Ważne w czyich jest to rękach...
Ty myślisz w krótkiej perspektywie a wyobraź sobie że są kraje gdzie strategię rozwoju pisze się na... 800 lat(!!!) do przodu.
Oczywiście Polska do nich się nie zalicza.
W jakim kraju pisze się strategie rozwoju na 800 lat do przodu?
Napisz, bo mi guglanie nic nie wyświetla.
Zadałam konkretne pytanie "jaki kraj stworzył strategię rozwoju na 800 lat". Nie chcesz lub nie potrafisz odpowiedzieć i podać źródła znaczy bajki opowiadasz.
http://www.guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/2011/oct/12/afghani stan-transparency-vast-mineral-deposits
"Tu nie idzie o Honor, Wolność i takie tam bzdety." - fajnie, to takie wartości są dla Ciebie bzdetami ??
Tak sobie czytam i czytam i muszę stwierdzić, że ElRio poza nadużywaniem CAPSLOCKA... to jest chyba psychicznie chory.Piszę tylko z tego względu, że zaczął obrażać żołnierzy służących na misjach. "jadą mordować za pięniądze" jasne że płacą lepiej ale to nie znaczy,że każdy jedzie mordować gwałcić i wybijać w pień ludność cywilną...nawet nie liznąłeś tematu a się udzielasz.Co do honoru to odrazu widać, że go nie masz. Krótko w du... był go...o widział.