Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

10/10

ocenił(a) film na 10

Dziwi mnie ta niska ocena. Jak dla mnie film jest świetny ... :)

ocenił(a) film na 10
AnnBennington

Popieram. 10/10. Wspaniałe studium psychologiczne i opowieść o tym, że wszystko się kiedyś kończy. Trzeba po prostu zarezerwować sobie cierpliwie 3,5 godziny :)

ocenił(a) film na 6
topjes

Ja daje 7/10 trochę zawyżę ocenę bo uważam że film jest warty obejrzenia i chciałbym chociaż trochę do tego zachęcić. Jako superprodukcja nie pokazuje biografii Alexandra dokładnie takiej jaką była i oczywiście uważam że można było z tego filmu wyciągnąć dużo więcej. Historia takiego człowieka w prawdzie zasługuje na ambitny film jednak nie twierdzę aby ta wersja nadawała się na śmietnik. Farrell dobrze odegrał rolę Alexandra i mimo że reszta obsady nie zagrała tak zadowalająco to jednak nie jest złym uzupełnieniem biografii Alexandra która jest przecież głównym wątkiem.

ocenił(a) film na 8
topjes

Czytając niektóre z tematów o tym filmie, zadaje sobie pytanie, czy oglądaliśmy ten sam film. Moim zdaniem Colin w tym filmie pokazał co potrafi, zwłąszcza pod koniec filmu, gdy umiera... Świetny film... 9/10
Widocznie niekótrzy nie rozumieją takich filmów, bądz nudzi ich historia.
Osobiście uważam, że Colin Farrell to jeden z najlepszych aktorów, mój ulubiony...

ocenił(a) film na 8
izz_x3

Różni ludzie, różne opinie i gusty :)
Filmowi oczywiście należy się ocena wyższa, ja sam dają 8/10. Solidne film historyczny, nie tylko tępa jatka.

ocenił(a) film na 7
AnnBennington

Przesadzasz. Nie jest taki beznadziejny jak niektórzy tu oceniają, choćby z racji na scenografię i te długie macedońskie sarissy :). Ale jeśli tak oceniać, to ile dać np. "Ojcu Chrzestnemu"; 20? :). Niezły jest. Dała 7. Może za dużo, ale ma słabość do starożytnej Grecji, a do Aleksandra w szczególności.

ocenił(a) film na 10
roxana33

A co ma "Ojciec Chrzestny" do Aleksandra????? I dlaczego ma mieć z definicji wyższą ocenę? Co za dziwne myślenie...

ocenił(a) film na 7
topjes

Nic nie ma. I nie ma z definicji wyższej oceny. Po prostu obejrzała oba i tak stwierdziła. "Ojciec chrzestny" jest według mnie genialny. "Aleksander" tylko niezły. Dodam, że Alexa uwielbiam. I znam dobrze jego życiorys.Myślę, że na temat Alexa wiem więcej niż przeciętny użytkownik filmweb :)

ocenił(a) film na 8
AnnBennington

bo tak się już utarło. Ojciec chrzestny - film legenda. I zawsze będzie lepszy od innych filmów we wszystkich rankingach, nawet jezeli w rzecziwistości by nie był

AnnBennington

dokladnie:) czemu tak nisko? 10/10
Ogladajac ten film, mozna wpelni poczuc jaki byl wlasnie Aleksander Wielki:) bomba!

ocenił(a) film na 7
jatomala

a skąd wiesz jaki był? przeczytałaś chociaż coś na jego temat czy twoja wiedza opiera sie na zakłamanym filmie?

ocenił(a) film na 10
Ryunosuke

A tak z innej beczki - w sumie to jakie ma znaczenie jaki on był? Czyż nie o to chodzi w filmie by mieć świetną rozrywkę i przeżycia? Ten film to daje. A czy on w rzeczywistości poszedł w lewo, a nie w prawo, albo był wysoki a nie niski - jakie to ma znaczenie w stosunku do człowieka, który żył ileś tam tysięcy lat temu. Przecież 99% widzów tego filmu to NIE-historycy :)

ocenił(a) film na 8
Ryunosuke

Ja mam wiec takie pytanie : Jakie historyczne fakty, ale takie bardziej istotne (nie chodzi o to czy Alex był prawo czy leworęczny) nie zgadzaja się w tym filmie...?

ocenił(a) film na 7
MrAnderson

O ile wiem, to Aleksander był praworęczny :) A jeśli interesują was takie
głupoty to przechylał głowę do tyłu i prawdopodobnie w lewo. Poza tym miał
tzw. heterochromię, tzn. miał oczy różnego koloru; lewe jasnoniebieskie, a
prawe ciemnobrązowe :) A co do historycznych faktów, to pokazana w filmie
bitwa pod Gaugamelą jest kompilacją trzech bitew. Np. Aleksander spadł z
konia w bitwie nad rzeką Granik, tam też Klejtos uratował mu życie
odcinając rękę Spitrydatesa. Ranny mieczem w udo został w bitwie pod Issos.
Reszta to niby Gaugamela, z tym że rajdem kawalerii na prawo nie dowodził
osobiście Aleksander. On czekał na spowodowaną tym lukę w linii perskiej i
wtedy uderzył

ocenił(a) film na 10
roxana33

Aleksander był leworęczny, ale z resztą się zgadzam:) Na marginesie dla mnie Aleksander Wielki to największy wódz jaki zapisał się na kartach historii.

ocenił(a) film na 7
MrAnderson

A jeszcze; najbardziej wkurzyło mnie zrobienie z Klejtosa zabójcy
Parmeniona. Zabójcami byli oficerowie Parmeniona, którym rozkaz dostarczył
Polidamas. Klejtos był za Parmenionem i prawdopodobnie dlatego wybuchła
pożniej po pijanemu awantura z Aleksandrem, w czasie której Aleksander go
zabił.

ocenił(a) film na 8
AnnBennington

W zadnym filmie nie czułem sie tak, jak w Aleksandrze - w czasie bitwy ze słoniami, gdy Aleksander spadł z konia ranny, to chciałem wziac miecz i walczyc o niego, bo czulem sie jakby to moj krol zostal ranny!!! ;-] Teraz sie smieje z mojej reakcji, ale to wielki plus filmu, ze widz czul sie jakby byl jego czescia, jednym z uczestnikow wydarzen. I wlasnie za te emocje i (moje) zaangazowanie psychiczne w film dalem 8/10. Kolejny wielki plus to jest to, ze "Aleksander" jest wierny historii.

ocenił(a) film na 8
MajnaPelikan

Ja też tak miałam! Kiedy tam na tej bitwie spadł, to poczułam się tak jakbym go znała, jak by był moim królem... I też chciałam zrobić co kolwiek, byle by go ochronić! No ale jak? Mogłam tylko siedzieć jak głupia i się gapić ekran...

ocenił(a) film na 10
AnnBennington

rewelka daje 10/10 ;)

ocenił(a) film na 8
pusia_fw

DZISIAJ O 20.00 na TVP2!

ocenił(a) film na 8
izz_x3

Obejrzałem i daję 8/10. Bardzo mi siepodobał chociaż w momentach gdy Hopkins opowiadał wiało trochę nudą...Ale cała reszta zasługuje na 8.

izz_x3

3/10 słabiutki :/ liczyłam na coś oryginalnego ale się przeliczyłam ...

AnnBennington

dosyc niska ocena :-/
a takie HSM maja wysokie oceny ,aż szkoda gadac.
Imponującye efekty specjalne i wspaniałe kreacje aktorskie (m.in Farella & Jolie & Leto)

ocenił(a) film na 8
AnnBennington

Ja daje 8/10 był świetny, może nie trzymał się dokładnie faktów, ale to zauważy naprawdę niewiele osób. Ogólnie bardzo podobały mi się kreacje aktorskie. Angelina Jolie mnie trochę zawiodła. Ale ogólni ciekawie :)