Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

Jeden z lepszych dramatów historycznych I've ever seen..
Perfekcyjne przedstawienie życia Aleksandra, w taki sposób, aby nawet ludzie, którzy nie pasjonują się historią mogli zrozumieć jego zawiłe losy.. Role Joli, Farela czy Leto doskonale odegrane. Czegoż chcieć więcej od takiego gatunku jak dramat historyczny? Doskonałe..

Avian

Racja film Bardzo dobry 8/10. Leto jak zawsze się bardzo dobrze spisał

ocenił(a) film na 8
szymas93

Wszechstronny aktor, trzeba mu przyznać.

ocenił(a) film na 9
Avian

Ale to Scott to wszystko nam tak pięknie zmajstrował, jego też trzeba pochwalić!:) Smuci tylko, że debilna "Troja" ma o wiele lepszą ocenę (porównuję dlatego, że filmy wychodziły w podobnym okresie). Dla mnie w kwestii historii kwintesencją dojrzałego Aleksandra Macedońskiego jest przemowa przed bitwą z słoniami w Indiach "chcecie wrócić do domów...?", ale nie będę spojlerzył;)

ocenił(a) film na 7
CushArt

Nie Scott ( myślisz pewnie Rydley, ten od Gladiatora i Królestwa Niebios), a Oliver Stone ( ten od Plutonu i Wall Street ). Troję trzeba postrzegać natomiast bardziej w kategorii legend, niż historii. Grecka Iliada i Odyseja to coś bardziej na kształt Kraka, smoka i Wandy co nie chciała Niemca, lub Starej baśni niż np: Krzyżaków. Mimo wszystko uważam że Troja nie była filmem gorszym od Aleksandra, chociaż faktycznie było w niej trochę nielogiczności.

ocenił(a) film na 7
Avian

Zgadzam się. Mimo kilku niewielkich nieścisłości historycznych jeden z lepszych filmów historycznych jakie powstały.

użytkownik usunięty
Saki_chan

jezeli jest to wg was jeden z lepszych dramatów historycznych, to mam pytanie: ile tych dramatow obejrzeliscie? jedynym plusem filmu byl udzial w nim leto (malym plusem).
jak dla mnie, to oliverowi ten film niezbyt sie udal...

ocenił(a) film na 7

Wiesz co się mówi? Nie jest ładne to co jest ładne tylko to co się komu podoba. Poza tym jeden z lepszych to nie synonim najlepszy. Czytanie ze zrozumieniem RLZ

użytkownik usunięty
Saki_chan

jasne, z tym, ze dla mnie, to nie jest nawet jeden z lepszych, a o naj... nawet nie pomyslalam, wiec nie zarzucaj mi tego, ze nie czytam ze zrozumieniem.
wam sie podobal - mi nie. proste. wg mnie, to jeden z mniej udanych filmow historycznych, jak rowniez, jeden z gorszych stone'a.
kazdy ma prawo do wyrazenia wlasnej opinii. pzdr.

ocenił(a) film na 7

Jak dla mnie to na chwilę obecną najlepszymi filmami tego gatunku są Waleczne serce i Gladiator. Nie zmienia to faktu że Królestwo Niebios, Troja, czy Aleksander, lub Król Artur też są filmami atrakcyjnymi. Mnie osobiście bardzo podobało się 300. Film jednak mimo iż zachacza o historyczne fakty bardziej przypomina Władcę pierścieni. Nara.